Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építőipari hírek

Újra 5% lesz a lakás és családi ház építés ÁFÁ-ja

A helyzet igazából érdekesen alakul. Július vége augusztus elején még bizonytalanok voltak cégeink, hogy milyen munkájuk lesz, miből fognak megélni, de közben elkezdtek növekedni az érdeklődők. Szeptember közepétől egyre több szerződést is kötöttek, volt, olyan aki egy nap kettőt is.

Az ingatlanos ismerősök szerint a bizonytalan gazdasági helyzet miatt: sokan így gondolkoznak még gyorsan vegyünk telket, építsünk, ez a legjobb befektetés. félnek a gazdasági visszaesésétől, a pénzük elértéktelenődésétől, jövedelmeik csökkenéséről.
A prémium kategóriás terület az továbbra stabil maradt. Akik a kisebb olcsóbb lakásokat építették, azoknál akár 50%-os vagy nagyobb visszaesés mutatkozott augusztus elején. Október elejére megugrott a kisházak iránti érdeklődés és a szerződés kötés száma, valamint érdeklődés is van már folyamatosan. Természetesen a normál években is így van ősszel, de erre azért nem számítottunk.
Keresik a kisméretű házakat, akár sorházat, akár ikert, vagy kétlakásost.
Erre a hirtelen visszaállt kereslet tetejére jön az 5%-os ÁFA, aminek mindenki, mi is természetes, hogy örül, és üdvözöljük, hisz a gazdaság egyik élénkítő szerepe az építkezések növekedése.  A kérdés ismét minden lakásépítésre, ami 300 nm alatti fog vonatkozni, vagy szelekció lesz, pl.: az első lakáshoz jutáshoz lesz használható?
A másik fontos kérdés, hogy mikortól lesz, és milyen építkezésekre lehet alkalmazni?
 Amennyiben január 1-től akkor az nagy baj lenne mivel, már jönnek a telefonok, hogy álljunk le, mert ha folyamatban lévő építkezéseknél is alkalmazható, akkor majd akkor folytassuk, ha alkalmazható lesz az 5%-os ÁFA. Az új szerződők már szintén érdeklődnek, hogy mit tudunk, a megkötött szerződést ne kezdjük el kivitelezni, hanem írjunk majd új szerződést, amikor tudjuk az új feltételeket.
Úgy gondoljuk, hogy az építőanyagok árai ismét megemelkednek, ugyanígy a bérek is, de úgy gondoljuk ez csak 1-2 %-os ár növekedést okoz a kivitelben. Úgy gondoljuk, hogy az előző időszak tapasztalatai alapján óvatosabban fognak szerződni a kivitelezők, hogy esetleges szállítói késedelem miatt ne tolódjanak fel a kivitelezések a 2022-es határidő miatt.
Arra  számítunk, hogy az építtetők többet tudnak költeni a környezettudatosságra, az energia hatékonyabb kivitelezésre, (Közel 0 energia igénynél is jobb érték elérésére) működtetésre, a magasabb színvonalú komfortra.
Ami a félelmünk, hogy ismét háttérbe szorul  (a korábbi tapasztalatok alapján), hogy a  környezettudatosság nem lesz fontos, az lesz a fontos, hogy a családok tulajdonhoz jussanak. Így ismét szaporodhatnak az elavult, energia faló nem környezettudatos, akár a szigorú jogszabályokat is megkerülő kivitelezések.
Véleményünk szerint, aki különböző támogatást kap, visszatérítendőt, nem visszatérítendőt, és 5%-os ÁFA-val építkezhet, az járuljon hozzá a környezettudatos, a klímavédelmi kötelezettségünknek is megfelelő épület létrehozásához, azaz csak akkor járjon bizonyos kedvezmény , támogatás, akinél igazolni lehet a karbon semlegesség, a fenntarthatóság, a CO2 kibocsátás csökkentését, az alacsonyabb ökológiai lábnyom elérését. Ennek az elvárásnak való megfelelőségnek, egy tanácsadó hálózat, és egy mintaházpark létrehozása lehet az egyik megoldás. A Mintaház parkban be lehet mutatni a különböző technológiai megoldásokat, különösen azoknál az épületeknél amiket monitorozni is lehet, hogy milyen eredményt lehet elérni. A tanácsadó hálózat, lehet egy energia tanácsadó hálózat, akinek alkalmazottját már a tervezésnél is igénybe kellene venni, és természetesen átadáskor is ellenőrzi, hogy a követelményeknek megfelel-e az elkészült épület, és igazolja, hogy jár a vissza nem térítendő támogatás. A munkabére lehet egy részt állami, valamint építtetői költség, de mindenképp eredmény orientáltnak kell lenni. A tanácsadó hálózat központja lehet az ÉMI Np. Kft területe, ahol tervezés alatt van egy Mintaház park.
A Mintaházpark területe alkalmas arra, hogy ott bemutatókat is tartsanak, a megfelelő, mind a környezet tudatosságnak mind a jogszabályoknak, és a követelményeknek való megfelelés módjairól!

Valamit valamiért elv alapján, legyen elvárás a kedvezményben részesülőknek, hogy a támogatott, 5%-os ÁFA-val épült házak, ellenőrzötten, igazolhatóan feleljenek meg a környezetvédelmi céljainknak is!. Végre azok a cégek is juthassanak előnyhöz akik a minőséggel, a jogszabályoknak megfelelő munkával, a környezettudatosságot is szolgáló épületeikkel, jelennek meg a piacon!

A cikkünkből az Index és más médiák is közöltek részleteket:

https://index.hu/gazdasag/2020/10/08/maris_befekezte_az_ujalakas-piacot_az_5_szazalekos_afa_hire

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb