Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek
Érdekesség:

Kevesebb kulcsrakész házat rendelnek az építtetők, így nőtt a saját szervezésben befejeződő házak aránya

Átrendezte a készházpiacot az áfaemelés, a több mint 20 százalékos költségnövekedés miatt csökkent a kereslet, és a kulcsrakész kivitelezést kérő vevők aránya egyaránt.

Többéves növekedési pályáról rángatta le a készházszektort az idei áfaemelés, amelynek hatására a tavaly eladott 1500 könnyűszerkezetes technológiával gyártott lakóépület helyett az idén legalább 20 százalékkal kevesebb, mintegy 1200 talál vevőre – tájékoztatta a Világgazdaságot Kárpáti József, az ÉVOSZ – Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének (Makész) elnöke.

Mint kifejtette: az átrendeződés mennyiségi és minőségi téren is jelentős változást takar, miközben az idei áfaemelés nyomán alapvetően módosult a vásárlók által kért kivitelezési fokozat is. Tavaly még a kereslet 90 százalékát a kulcsrakészre kivitelezett épületek tették ki, idén már csak minden harmadik-negyedik vevő igényli a csaknem teljesen kész állapotú házat, a nagy többség saját erőből, rokonokkal, ismerősökkel vagy számla – és így garancia – nélkül dolgozó kivitelezőkkel építi tovább az otthonát.

A készházpiacon jellemzően a 30-40 millió forintos kategória vezet,ahol idén az áfaemelés, valamint az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt 6-8 millió forinttal drágult a beruházás. Ezt a többletet a vevők döntő része nem tudja kigazdálkodni, ezért úgynevezett költséghatékony megoldásokhoz folyamodik.

Modern készház összeszerelő üzem a Berger Zrt gyárában

Kárpáti József elmondta: egyre több a minősítetlen, a követelményeknek nem megfelelő, szabálytalan, szakmaiatlan kivitelezésű, emiatt olcsó épület.

Rendkívüli módon elterjedtek az OSB-polisztirol kombinációjú SIP panelből épült házak, sőt lakóparkok is készülnek ilyen elemekből.

A minősített, tanúsított termékekből a követelményeknek megfelelő épületet építő vállalkozások emiatt gazdasági versenyhátrányba kerülnek, mivel csak drágábban tudnak kivitelezni – jellemezte a torz pályára álló piaci trendeket a Makész elnöke.

Mint megtudtuk, a szövetség tagjai a piac egészére jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, miután 2018-ban 322, tavaly 379, idén viszont mindössze 225 épületet adtak át. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem.

Az utóbbi hetekben azonban már éledezni kezdett a piac, a vevők mostanra kénytelenek elfogadni a megemelkedett árakat. A korábbinál többen kezdtek bővítésben gondolkozni, amire a CSOK is lehetőséget kínál.

A nagy piaci visszaesés alaposan megrángatta a készházpiacon érdekelt vállalkozásokat,
a 2008-at követő válság idején már sok cég tönkrement, a szektorban 85 százalékkal csökkent a gyártói és kivitelezői kapacitás, majd az előző években tapasztalt keresletélénkülés hatására ismét nagy erővel kezdtek bővíteni a cégek.

Az áfaemelés miatti keresletcsökkenés nagy érvágás, miként az is, hogy nemcsak a vevők száma, hanem az általuk kért alapterület is jóval kisebb lett az idén. A félkész, számlatakarékos megoldások és a kizárólag az árszintre fókuszáló döntési szempontok pedig rövid és hosszú távon is kockázatosak – figyelmeztet Kárpáti József.

Számottevő árkülönbségek
A közel nulla energiaigényű, standard kivitelben épülő kulcsrakész épületek ára 350–500 ezer forint között mozog, átlagosan bruttó 390 ezer forint a nettó fe­lületre számítva. Prémiumkategóriás, hőszivattyús, hővisszanyerős szellőztetős, AA+ energetikai besorolású készházakat 390–650 ezer forint között, átlagosan 485 ezer forintért kínálnak a Makész adatgyűjtése szerint.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb