Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

2021-ben duplázódhat a készházépítések száma

A tavalyi negatív után az idén pozitív rekordot írhat a készházak iránti kereslet az ismételt áfacsökkentés és az új csokos kedvezmények hatására.

Száznyolcvan fokos fordulatot vett az új évben a készházpiac, a január elsejével életbe lépett új otthonteremtési program októberi bejelentése nyomán leálltak a kifizetések, és a szerződéskötések is elmaradtak, mert a megrendelők az új kedvezményekre vártak.

 

Acélszerkezetes készház Solymáron az átadás után

Az idén 27-ről 5 százalékra csökkentett újlakás-értékesítési áfa és a csokosok áfa-visszaigénylési lehetősége miatt a cégek kénytelenek voltak önerőből vagy abból a tartalékból finanszírozni a folyamatban lévő kivitelezéseket, amelyet a múlt év végéig az áfaemelés elkerülése végett előre kifizetett, de csak most elvégzett megrendelésekért kaptak – összegezte a helyzetet a Világgazdaságnak Kárpáti József, az ÉVOSZ-Makész környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának elnöke.

Favázas készház panel gyártása
Favázas készház panel gyártása

A készházas cégek 2020-as éve mindezek következtében pénzügyileg meglehetősen furcsán alakult, hiszen az év első két harmadában a frissen kivezetett kedvezményes áfa, a végén pedig a visszatérő kedvezményes áfára váró megrendelők fizetési stopja miatt nem volt számottevő bevételük.

Bár a szakmai érdekképviselet kérte a pénzügyi kormányzatot, hogy a vállalkozások folyamatos bevételszerzése céljából tegye lehetővé az áfa különbözet utólagos visszatérítését, ez elmaradt.

Tavaly feleannyi szerződést kötöttek készházakra, mint korábban, az idén viszont a felpörgő kereslet miatt a 2019-es csúcsot meghaladó, több mint kétezer új lakóépület is készülhet nem hagyományos technológiával – véli Kárpáti József a tagcégektől kapott előrejelzésekre alapozva.Az újlakás-építések több mint fele hagyományosan családi ház, úgyhogy az idén épülő, várhatóan 22-25 ezer új lakásból 12-15 ezer lesz családi ház, ezek közül pedig több mint kétezer lehet könnyűszerkezetes, illetve készház-technológiás.

Favázas készház
Favázas készház

Jelentős változás, hogy míg 2010 előtt a 120 négyzetméter feletti készházakra szóltak a megrendelések, újabban a 80-120 négyzetméteres kategória jelenti a tömegpiacot. A Covid megjelenése után megélénkült a 40–60 négyzetméteres házak iránti kereslet, a 120 négyzetméter felettiekre ezzel egyidejűleg jelentősen csökkent. A modern kor elvárásainak megfelelő, már az új – a januárról júliusi bevezetésre halasztott – épületenergetikai követelményeknek is megfelelő könnyűszerkezetes épületekre 350-400 ezer forintos induló áron lehet kulcsrakész átadással szerződni.

A felpörgő kereslet és a jelentős importanyaghányad miatt meghatározó euró-forint árfolyam mozgása az anyagköltséget az idén 5-10 százalékkal emeli meg, amit tovább tetézhetnek az év közbeni csúszó áremelések. Hasonlóan emelkedő munkaerőköltségekkel is számolnak a vállalkozások a hirtelen megugró rendelésállomány miatt törvényszerűen jelentkező kivitelezői kapacitás- és szakemberhiány nyomán – tájékoztatott Kárpáti József. Mindeközben félő, hogy ismét megjelennek a kókler kivitelezők, akik silány munkájukkal ártanak a készházak jó hírének.

A legokosabban azok a cégek jártak el, amelyek nem álltak le, hanem merték és tudták finanszírozni saját működési költségeiket az év végén – mondta a tagozatvezető –, mert így tompíthatták a most torlódó megrendelések miatti nyomást és a költségemelkedést. Van olyan cég, amelyik több százmilliós kintlévőséggel zárta 2019-et. Sokan hitelt vettek fel, mások az államkötvényeiket tették pénzzé, és a fejlesztésre szánt megtakarításaik fedezetét, hogy kifizessék a szakembereket, és egyben tartsák a csapatukat. A készházas cégek 60 százaléka folyamatosan dolgozott, és most bizakodva várja az új évet, amely sorsdöntő lesz a következő évek vonatkozásában is, hiszen az otthonteremtési csomag ideiglenes kedvezményeket tartalmaz. Más kérdés, hogy a mérlegben látható tavalyi pénzügyi hullámvölgyet hogyan ítélik majd meg a pénzintézetek, amelyek – mint Kárpáti József hangsúlyozta – egyébként is sokszor idegenkednek az erősen hullámzó teljesítményt mutató építőipari ágazat vállalkozásainak finanszírozásától.

Új év, új feltételek
Az új építésű ingatlanok esetében 2021. június 30. utáni használatbavétel esetén kell megfelelni a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigény előírásainak. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló korábbi kormányrendeletet két nappal az életbelépése előtt módosította a kormány. Ugyancsak új, hogy veszélyhelyzet idején a hat lakást és ezer négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó lakóingatlan is egyszerű bejelentés alapján építhető.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/duplajara-nohet-a-keszhazpiac-3463621/

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb