Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

Energiatakarékosan készházban – ÖKO CITY 2016.

A hagyományosaknál gyorsabban ível fel az utóbbi két évben a készházak piaca.

Az előre gyártott részegységekből álló családi házakat főleg gyors építési idejük, kiszámítható költségeik, és olcsó fenntartásuk miatt keresik. A készházak energiafelhasználása fele-harmada a hagyományos építésűeknek, akár pozitív energiaegyenlegű épület is kivitelezhető.

Terjengős földszintes villák, kétszintes paloták, a svájci Alpokat idéző fagerendás szerkezet, a tetőn esetleg napelemekkel. Az elmúlt évek technológiai fejlődésének eredményeként ma már egész másként mutatnak a készházak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Akkoriban mindössze két-három féle szerkezetet engedélyeztek a hatóságok, így ha valaki járta a vidéket, szinte rákiabáltak a mindenhol egyforma készházak. Ma már ugyanakkor annyiféle formavilág van, hogy saját bevallásuk szerint, gyakran még a szakemberek sem tudják már ránézésre megkülönböztetni a hagyományos építésű házaktól. A készházak, mivel a falszerkezetük szendvics jellegű, így számtalan variáció van, mind a rétegrendek számát, hőátbocsátási tényezőjét, statikáját, terhelhetőségét, figyelembe véve. Ezért adott telekre, adott ügyfél igényeinek, félelmeinek, kedvének, a helyi előírásoknak, esetleg támogatási feltételeknek megfelelve lehet kialakítani. A példa kedvéért a borda azaz a fal vastagsága lehet 14-16-18-20 cm. A külső oldali lap anyag a belső lap anyag négy féle anyag öt féle vastagsága, vagy több rétegben történő alkalmazása, szerelő hézag, előtét falazás, külső vagy belső oldalon, hőszigetelésben az üveg és kőzet gyapottól, a bio hőszigetelő (kender, cellulóz, szalma) anyagokon át a különböző műanyagokig terjed. A falra való rögzítés, azaz a fentebb említett terhelhetőség kialakítása a 30 kg/nm-től akár 120 kg/nm terhelhetőségig vagy tovább. Amennyiben szükséges hőtároló tömeg növelése, egyéb elektroszmog elleni védelem, szag, vagy nedvesség elszívás biztosítása, sugárzás elleni védelem, fokozott tűzállóság biztosítása, mind megoldható! Ma már egy készházat gyártó cégnek a gyártott termékei 14 féle szerkezetből és ezek kombinációjából készülhetnek. (Nem a téglások ellen, de ott nincs ennyiféle tégla, ott max a hőszigetelő anyaggal lehet szélesíteni a kínálatot, de Ők elsősorban egy rétegben szeretnék megoldani a feladatot) . Ezért nem lehet arra az első ként feltett kérdésre korrekt választ adni, hogy mennyibe kerül Önöknél a készház négyzetmétere!

Építés hetek alatt
A készházak piacát a hagyományos épületekhez hasonlóan vetette vissza a válság. Míg 2008-ban 2200 készház ebből 900 épült a MAKÉSZ védjegyes cégek által Magyarországon, 2013-ban már csak 130. Azóta azonban újra bővül a piac, a Magyar Készház Szövetség (Makész) becslése szerint idén 350-400 ház is épülhet, összes kivitelező által elérheti az 1000-es nagyságrendet is. Félő, hogy az energetikai és minőségi követelmények zenei projekt félreérthetően, sőt rosszul lettek kommunikálva, hogy nem szerepelnek a CSOK-ban az energia tanúsítványra sincs szükség, így a gagyi házakat kezdték reklámozni néhányan. Megjelentek olyan rétegrendek, amik egyszerűen életveszélyesek. Az olcsóság érdekében, két oldalt OSB között polisztirol hőszigetelés 10 cm vastagságban, külső hőszigetelés nélkül. Amennyiben ilyen ház felépülhetne pillanatok alatt felgyújtható, az egyéb problémákat alkalmatlanságot nem is említve. Ezeket is készháznak hirdették, ha elszaporodnának, igencsak lerontanák a készházak megítélését! Szerencsére már jelentek meg módosítások új értelmezések, hogy a kivitelben nincs semmilyen engedmény, ugyanúgy a 7/2006-os TNM rendeletnek kell megfelelni a CSOK-os házaknak is!
-Főleg Nyugat-Magyarországon élénkült meg a kereslet, vannak olyan tagvállalkozások, akik már csak 2017-re tudnak munkát vállalni – A megrendelések vonzzák egymást, alig fejezünk be egy-egy munkát valahol, rövidesen hívnak a környékről, hogy ők is szeretnének valami hasonlót.
A nyugat-magyarországi orientációt persze Ausztria közelsége is magyarázhatja. A „sógoroknál” rendkívül erős hagyománya van a készház-építésnek, Echsenbachban például ma is megtekinthető a világ első készháza, amelyet 1911-ben Ferenc József a helyi Hartl Haus cégtől kapott ajándékba. A hagyományok azóta is töretlenek: a mostoha időjárási körülmények ellenére Ausztriában minden harmadik családi ház készház.
-Németországban 20%, Ausztriában 35%, Svájcban 25% az új családi házas építkezéseknél a készházak –
A készházak építése igen gyors, néhány héttől néhány hónapig tarthat, a ház méretétől függően, és persze attól, hogy mit értünk építés alatt – pontosítja az időtartamokat a Makész elnöke. Egy 100 nm-es ház legyártása az üzem felszereltségétől függően egy-hét nap a ház állításától befejezésig az építkezés időtartama 5-9 hét. Eu-ban több cég is a munkák többségét ellenőrzött körülmények között az üzemben végzi el, így akár a csempe is felkerülhet a falra, a külső színezés is elkészülhet. Az így kiszállított és felállított házba akár két hét múlva költözhetnek a lakók. Svédországban, ahol 1848-ban készült az első készház üzem, a hideg miatt rész egységenként kulcsrakészen gyártják a háza. Még a konyhabútor is a helyére kerül, így az első elem kiszállítása után 72 óra múlva beköltözhető a ház.
A tervezési időszak, ha az ügyfél kiválaszt egy alaptípust, amit aztán hozzáigazítunk az elképzeléseihez, egy hónapig szokott tartani, az egyedi tervezés az ügyfél és az építész kapcsolatán múlik, ill. az építtető döntésképességén, így a tervezés szintén néhány hét alatt elkészülhet, de előfordult már két éves időszak is. Az alapozás ma már a tégla házaknál is többségében ugyanaz, mint a sík terepen két hét, ha pincét is szeretnének, hat hétig tart. Ebben ugyanakkor már benne van az is, hogy a készházaknál a sávalapra úgynevezett lemezalapot helyeznek el, alatta hőszigeteléssel. A tényleges építkezésre félkész kivitel esetén akár tíz nap is elegendő, amennyiben az ügyfél belső munkálatokat is igényel, hat hét alatt fejezhető be egy 100-120 négyzetméteres egyszintes ingatlan. A tervezési időszakot ugyanakkor gyakran lassítja a bőség zavara: a formák sokszínűsége, a variálhatóság, az egyéni igények kielégítése, ugyanakkor a költség kereten belül maradás feltétele. Technológiában is a sokszínűség, a variálhatóság a jellemző, hisz Az egykor szinte kizárólagos fa vázszerkezet volt a téglával szemben az alternatíva, megjelentek a fémvázas, a polisztirol és könnyű beton, és egyéb szerkezetek is. Egyre jobban terjednek az Öko és bio-építőanyagok, sőt korlátozott mértékben a tégla, a vályog, a szalma, a kender, a lágyfarost használata is. A bio építési termékek használata nem befolyásolja az épület élettartamát, ugyanúgy jóval több mint 100 év lehet. A lucfenyő is megfelelő előkészítés után, szerkezetbe építve, megvédve a pangó víztől és uv sugárzástól, akkor minimálisan 600 évig őrzi meg fizikai tulajdonságait. A beton 180 év után bomlik. Érdekes a másik félelem a tűzállósága a készházaknak. Megfelelő, azaz minősített rétegrend alkalmazása esetén ugyanúgy biztosítható a tűzállóság, mint bármelyik más szerkezetnél, sőt bizonyos esetekben, tartószerkezetekben jobb a tűzállósága mint a fém vagy beton szerkezeteknek, tovább állékony marad az épület! További előnyük az ökológiai lábnyom csökkentése, mert mind előállításukban, az épület működtetésében, és újra hasznosításukban rendkívül kevés energiát igényelnek, így a a káros anyag az CO2, ÜHG kibocsátás igen alacsony, igen környezetbarát anyagok, melyek biztosítják az otthon melegét.

Kiszámítható választás
-A készházak nem olcsóbbak, mint a hagyományos építésű ingatlanok – oszlatja el a közkeletű tévedést Kárpáti József. Nem is lehetnek, hiszen a fal költsége csak 10-15 százalékot képvisel egy ház árából, a többit a tetőzet, nyílászárók, gépészet, és a belső berendezések adják, ezek pedig nem különböznek a kétféle építési mód esetében. Kulcsrakész kivitelezés esetén alapozás nélkül egy készház is a minimum követelményeknek megfelelően hasznos négyzetméterenként 170-220 ezer forintba+ÁFA kerül, fokozott energia hatékonyság, eltérő formavilág, minőségibb anyagok felhasználása esetén 200-280 000.-Ft+ÁFA, plusz alapozás, költséggel kell reálisan számolni!
A keretet borító lemezek, jellemzően, gipsz rost, gipsz karton és OSB.

A készházaknál ugyanakkor a szokásosnál is fontosabb szempont a szigetelés. 36 centiméter vastag falakban 31 centit tesznek ki a különböző szigetelőanyagok, ráadásul ez is többféle rétegből adódik össze. Ami azt jelenti, hogy az épületfajta télen gyorsan felfűthető, és kis költséggel igen jól tartja a meleget, nyáron pedig nem forrósítja át a napsütés, megfelelő árnyékolás mellett hűvös marad az épület.

Az árnyékolás azért fontos mert egy fokkal történő hűtés kétszer annyiba kerül mint az egy fokkal magasabbra történő fűtés! Nem mellékesen a külső zajok ellen nagyon jó hangszigeteléssel is rendelkeznek ezek az épületek. Magyarországon ugyan nem szempont de földrengés állóságuk is kiváló! Interneten megtalálható földrengés állósági vizsgálatok, 8-as erősségű földrengést bír ki egy faváz szerkezetű épület, ahol a legfelső szinten akkor a kilengés, hogy még az asztal is felborul, de az épület szerkezeti sérülés nélkül megússza!
A készházak fő vonzerejét az energiatakarékos üzemeltetés lehetősége adja. Az épületek rezsiköltsége fele-harmada a hagyományos építésűeknek. Egy téglafal átfűtéséhez ugyanis jóval több energia szükséges, mint a készházak alkotóelemei esetében. A modern készházakba ráadásul a legtöbb esetben hővisszanyerős szellőztető rendszereket is építenek.

Napelemmel felszerelve pedig egy készház akár nulla energiafogyasztású, vagy plusz energiát termelő épületté alakítható. egy 5 kilowattos napelem rendszer meg tudja termelni a teljes energia szükségletet. Így léteznek olyan gyártók, amelyek már rá sem kötik épületeiket a gázhálózatra, mert a meleg víz, padlófűtés költségeit energia szükségletét is a napelemekről nyerik.
-A készházak iránt leginkább a tudatos középréteg érdeklődik, közülük leginkább a vállalkozók, magasabb iskolai végzettségűek, akik értékelik az építkezéssel kapcsolatos időmegtakarítást, a kiszámíthatóságot, valamint a fenntartás alacsony költségeit – részletezi a Makész elnöke. Sajnos a kispénzűek, az olcsó építkezést keresők is a könnyűszerkezetes építésben látják a megoldást, és találnak is kivitelezőt, aki alacsony minőségben akár hibásan is átadja a házat, így rontja a készházak megítélését.

Sajnos a minőség ellenőrzés hiánya miatt ezt viszonylag könnyen megtehetik. Téglából is építhető gagyi fészer színvonal, és modern ház, vagy palota, ugyanígy a készház technológia is alkalmas fészer, és palota, energiafaló és plusz energiás ház építésére is.

Nem szabad itt sem általánosítani! S a vevők között természetesen megjelennek a fenntartható fejlődés hívei, akik értékelik, hogy a készház életciklusának végén az építőanyagok többsége visszafordítható a természetbe.
A házak élettartama

Feszegetik a határokat
A nyugati országokban már meghökkentő épületek készülnek a készház-technológia alkalmazásával. A magassági rekordot Ausztrália tartja egy 14 emeletes társasházzal, Svájcban, Németországban és Ausztriában egyelőre a négy-hétszintes ingatlanoknál tartanak – ezek azonban már részei a köznapi építkezéseknek. Bécsben elkezdődött egy 24 emeletes társasház építése, de több országban is indul tíz emelet feletti építkezés, ahol a falszerkezetek fából lesznek! Ilyen magas épületeknél beton, vagy fémváz szerkezet készül és a falazatok, amik tömör rétegragasztott tömbösített anyagból, vagy szendvics szerkezetből készülnek. Ugyanakkor már Magyarország sem marad ki a lehetőségeket feszegető beruházásokból. Épült már készházként óvoda, irodaház, egy Hotel udvarán több négy csillagos apartmanban jelent meg a technológia. Utóbbiak szintén nulla energiafelhasználású épületnek számít, a téli fűtést ugyanis a termál medence elfolyó vize biztosítja, a nyári hűtést pedig kútvízből táplálkozó keringtető rendszer oldja meg, így a költség csak a keringető szivattyú működése jelenti..
A MAKÉSZarra hívja fel a figyelmet: nem csak az uniós elvárások hanem a magyar jogerős szabályozás szerint 2020-tól csak közel nulla energiafelhasználású épületekre adható ki lakhatási engedély, épülhetnek ami a jó szigetelést alapvetésként biztosító, energia takarékos, környezetbarát készházak felé terelheti az érdeklődőket. A magyar előírások alapján készülő közel 0 energia igényű épület építéséhez a készház technológiánál már nem kell semmit fejleszteni, mivel már most is ennek az előírásnak megfelelnek házaink.
A felfutást segítheti az is, hogy a kormány lakáspiac-élénkítő döntéseinek a hagyományosnál jobban megfelelnek a készházak. A CSOK kedvezményei erre az épülettípusra is igénybe vehetők, a szigorúbb energia hatékonysági elvárásoknak is jobban megfelelnek. A generál kivitelezés esetén pedig a megrendelő csak 5% ÁFA-t fizet, és nem kell bajlódnia a visszaigényléssel!

Kárpáti József

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb