Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
HírekSzakmai cikkek

Németország leggazdagabb részein minden 2-3. családi ház modern környezettudatos készház

Németország, Ausztria, Svájc és a leggazdagabb skandináv országokban élők egyre nagyobb részben választják a gyárban készülő készházakat otthonuknak, mert ezzel csökken a kivitelezési idő, akár nulla lehet a rezsiköltség és az épület teljesen karbonsemleges lehet, nem beszélve arról, hogy több évtizeden keresztül nagyon alacsony a karbantartási költsége.

A könnyűszerkezetes ház építés kifejezés szinte csak hazánkban terjedt el, hiszen a modern falazóblokkos téglaszerkezetű épületek sok esetben könyebb a készházaknál, ráadásul nem is az épület saját tömege a meghatározó a hőtárolásnál, tehát az épület tömege alapján nem lehet párhuzamot vonni technológiák között. 

Az élettartam tekintetében nem érdemes hasonlítania. technológiákat, mert a 100 – 120 éves tervezett élettartamot bármilyen technológiával el lehet érni, ráadásul ennél hamarabb átépítik a házakat lakásokat az új igényeknek megfelelően. A szárazépítési technológiát nagyon könnyű később átalakítani és az élettartam végén a ház nem okoz környezetszennyezést, mivel a legtöbb alkotóeleme természetes alapanyagból áll. 

Az alábbi képet a Baufritz központjában fotóztuk, mely egy luxus családi ház bemutató épület és szabadon látogatható.

Na de nézzük, hogy mennyi “fertighaus” vagyis készházat gyártanak készház üzemben a német piacon. 

Megdöbbentő, hogy a 2000-es ezredfordulón, amikor hazánkban 3% alatti volt a készházak aránya, a német piacon már akkor is 13,5% volt a volumen, 2021-ben pedig már átlépte a 23%-os arányt a készházgyárban készülő házak aránya. 

Ezzel a legfőbb oka a méretpontosság és a gyorsaság, sőt elmondható, hogy a helyszínen épülő készházak alapanyaga is a legtöbb esetben CNC-s vezérléssel ellátott készház megmunkáló üzemben készültek, ez a helyszíni munkánál is extra gyorsaságot és méretpontosságot jelent.


ÉV
ÜZEMBEN GYÁRTOTT KÉSZHÁZAK ARÁNYA AZ ÖSSZES HÁZÉPÍTÉSBŐL NÉMETORSZÁGBAN
200013,5%
200113,2%
200213,5%
200313,1%
200413,0%
200514,1%
200614,2%
200714,7%
200815,0%
200914,6%
201015,1%
201115,1%
201215,3%
201315,7%
201416,2%
201517,0%
201617,8%
201719,7%
201819,6%
201920,8%
202022,2%
202123,1%

Különösen nagy számban épülnek készházak Baden-Württembergben és Hessen-ben, ahol közel a házak 40%-a így valósul meg, de Bajorországban is nagyon magas a könnyűszerkezetes, üzemben készülő házak aránya. 

Igazi érdekesség, hogy főként a leggazdagabb régiókban választják a legtöbb esetben a favázas készházakat. Megdöbbentő, hogy Berlinben is közel 32%-ot képvisel a készházakat választók aránya. Ezekben a térségekben ha kalkuláljuk, hogy a helyszínen is ácsolnak készházakat, akkor minden második-harmadik házat választó család környezettudatos gondolkodású. 

Németországban jellemzően a kisebb vállalkozások évente 30-50 családi házat vagy lakóegységet kiviteleznek évente, a közepes cégek 120-150 házzal vannak jelen a piacon, a nagyobb vállalkozások évi akár 1000 darab feletti lakóegységet adnak át évente. 

Németországban a legnagyobb készház csoport a Goldman Sachs jelenleg, mely tulajdonolja a Bien-Zenker és a Hanse Haus vállalkozásokat, mellettük a WolfHaus, a Kampa, a BIO ninősítésű Baufritz és az ELK. 
Érdekesség: Csak az ELK vállalat egy évben mintegy 1100 családi házat épít Nyugat-Európában. 

Ezek a nagyvállalatok a kelet-európai piacot egyelőre még nem látják el házakkal, melynek az oka, hogy a nyugat-európai igényt is nehezen tudják kielégíteni a nagy kereslet miatt. Másik ok, hogy az egy négyzetméterre vetített bekerülési költség az olcsóbb ismert gyártóknál magyar forintban 1 millió forint, így a prémium szegmensben mozgó készházas vállalkozásoknál a közel kettőmillió forintos négyzetméterenkénti bekerülési költség is tapasztalható. Hazánkban a 800 ezer forintos négyzetméterenkénti lélektani határt ismerve egyelőre nem számítunk a nyugati készházgyártók kelet-európai terjeszkedésére. 

Németországban jelenleg 50 darab készház bemutatópark létezik, mindegyikben több tucat készház van élőben bemutatva, bútorozva, kertépítéssel együtt. Musterhaus parkok listáját itt lehet elérni: https://www.musterhaus-online.de

Az összes németországi Musterhausparkokban megtalálható készházgyártókat az alábbi linken tudod elérni és ellenőrizni, hogy melyik parkban mennyi és milyen házat építettek fel és mutatnak be. 

Magyarországon egy darab készház park felépítése van folyamatban, mely Szentendrén valósulhat meg, melyhez a szükséges pályázatot kiírták, a pályázók a támogatást elnyerték, de a finanszírozás még nem történt meg, így a fizikai kivitelezés sem kezdődött meg. 

Az érdekesség, hogy a pályázatban a MAKÉSZ tagok 7 családi ház felépítését nyerték el, tehát nagyon várjuk, hogy az első készházparkban bemutathassák a MAKÉSZ tagok a legújabb trendeket és az egészséges és környezetbarát technológiákat.

A Nemzeti Mintaházparkról több írás született, melyekből az alábbiakban tájékozódhat:

https://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/F279JG.html

https://index.hu/gazdasag/2023/01/25/keszhaz-modulhaz-szerelt-haz-hazpiac-energiahatekony-haz-makesz-evosz/

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/12-energiahatekony-es-innovativ-mintahaz-epul-szentendren/embed/#?secret=CrIvyyagRI

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb