Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

Franciaország előírja, hogy minden nagy parkolót napelemekkel kell lefedni

A Szenátus által jóváhagyott jogszabályok vonatkozni fognak a meglévő és az új, legalább 80 jármű befogadására alkalmas parkolókra is. A politikusok azt az opciót is vizsgálják, hogy az autópályák és vasútvonalak melletti üres területeken, valamint mezőgazdasági területeken nagy napelemfarmokat építenek.

Emmanuel Macron elnök megújuló energiára irányuló törekvésének részeként jóváhagyott új jogszabály értelmében Franciaország minden nagy parkolóját napelemekkel fogják lefedni. A francia szenátus által a héten elfogadott jogszabály előírja, hogy a legalább 80 jármű befogadására alkalmas meglévő és új parkolókat napelemekkel kell lefedni.

A 80-400 férőhelyes parkolók tulajdonosainak öt, a 400-nál nagyobb parkolók üzemeltetőinek három év áll rendelkezésükre. A nagyobb telephelyek területének legalább felét napelemekkel kell lefedni. A francia kormány úgy véli, hogy az intézkedés akár 11 gigawatt teljesítményt is termelhet.

Francia politikusok is vizsgálják azokat a javaslatokat, amelyek szerint nagy napelemfarmokat építenének üresen, autópályák és vasutak mellett, valamint termőföldeken. Liz Truss volt brit miniszterelnök ezzel ellentétben azt fontolgatta, hogy betiltja a mezőgazdasági területeken épülő napelemes farmokat.

A napelemek árnyékában parkoló autók látványa nem ismeretlen Franciaországban. A Renewables Infrastructure Group, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb zöldenergiára szakosodott befektetője egy nagy napelemes parkolóba fektetett be a korzikai Borgóban.

Macron az elmúlt évben az atomenergia mögé vetette magát, és szeptemberben bejelentette, hogy fellendíti Franciaország megújulóenergia-iparát. Meglátogatta az ország első tengeri szélerőműparkját Saint-Nazaire kikötőjénél, a nyugati partoknál, és reméli, hogy felgyorsítja a szélerőművek és napelemparkok építési idejét.

Az európai nemzetek vizsgálják hazai energiaellátásukat az ukrajnai orosz invázió következményeként. A francia nukleáris flotta műszaki problémái és karbantartása tovább súlyosbította a problémát, miközben a nemzeti üzemeltető, az EDF kénytelen volt csökkenteni a teljesítményét a nyáron, amikor a francia folyók túlmelegedtek.

A kormány kommunikációs kampányt is indított „Minden gesztus számít” néven, amely arra ösztönzi az egyéneket és az ipart, hogy csökkentsék energiafelhasználásukat, és az Eiffel-torony fényeit több mint egy órával korábban lekapcsolják. A francia kormány 45 milliárd eurót tervez arra fordítani, hogy megvédje a háztartásokat és a vállalkozásokat az energiaár-sokkoktól.

A ScottishPower szerdán külön bejelentette, hogy 2025-ig 400 millió fonttal 10,4 milliárd fontra növeli ötéves befektetési célját. A brit napenergia- és szélerőmű-fejlesztő 1000 munkahelyet remél a következő 12 hónapban.

www.theguardian.com // www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb