Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

Fenntartható, főként fa anyagból épült a hollandiai önellátó úszó iroda

A Floating Office Rotterdam projektje a világ legnagyobb és legfenntarthatóbb irodája, amely úttörő szerepet tölt be a nagyszabású úszó, ultra-fenntartható építményekben a városi vizeken, és különösen a Rotterdam Rijnhaven nagyobb felújításának kezdetét jelzi.

A fejlesztés keretében a rotterdami úszó iroda a Global Centre on Adaptation (GCA) küldetését tükrözi. A GCA egy nemzetközi szervezet, amely megoldások közvetítőjeként dolgozik az alkalmazkodási megoldásokhoz való fellépés és támogatás felgyorsításán.

A Floating Office Rotterdam, röviden FOR ad otthont ennek a vezető globális tudásközpontnak, amely megoldások közvetítőjeként dolgozik az alkalmazkodási megoldásokhoz kapcsolódó intézkedések és támogatások felgyorsítása érdekében. A kivételesen klímabiztos épület energiapozitív és CO2-negatív, és ha az éghajlatváltozás miatt megemelkedik a vízszint, akkor lebegni fog. A vegyes használatú épület a GCA mellett a Powerhouse Company saját stúdiójának és a Putaine étteremnek is helyet ad.

Az épület három szintre terjed ki, 15 darab „beton uszályon” lebegve a rotterdami Rijnhavenen, a Maas folyó egykori ipari kikötőjében. A fából készült szerkezet, beleértve a keresztirányban rétegelt fából (CLT) készült padlólemezeket, hozzájárul az épület alacsony szén-dioxid-kibocsátásához, és biztosítja, hogy elég könnyű legyen az úszáshoz. Az épület nagy tetején elhelyezett napelemek saját áramforrással látják el az épületet, míg a környező kikötő vizét passzív fűtési és hűtési rendszerrel hasznosítják, tehát önfenntartó.

A feszítőkábelekkel rögzített beton uszályok nem csak az épületet tartják a víz felett – egy csőrendszert tartalmaznak, amely hőcserélőként működik, és a kikötő vizének hőmérsékletét használja fel arra, hogy nyáron hűtse, télen pedig melegítse a komplexumot, a kiálló födémelemek pedig erkélyekként segítenek a nagy ablakok napárnyékolásában.

Az épületet, amely állítólag a legnagyobb a maga nemében a világon, 2021 végén hivatalosan Willem-Alexander holland király és Ban Ki Mun, az ENSZ korábbi főtitkára nyitotta meg. A projekt a Dezeen Awards 2022-es díjra a fenntartható épület kategóriában került a jelöltek közé.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb