Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Tanulságok India lakóparkjaiból

Indiában 22 hivatalos nyelv létezik; szinte mindegyikben a „család” köznyelvi kifejezései, például hindi nyelven a ‘ghar wale’ szó szerint azt jelentik, hogy „az én házamban élő emberek”.

Hagyományosan egy család több generációja él egy fedél alatt egy indiai házban, mint rokonok és barátok összetartó közösségei. Ezért a lakásépítést a vegyes családi rendszer szükségletei irányítják. Az egyes családok változó szükségleteihez igazodó struktúrák mellett a társadalmi interakciónak tere elengedhetetlen az állami lakásépítésben. A kultúra, a hagyomány és az építészet finom kapcsolata szépen kifejeződik az indiai lakóépület térbeli szintaxisában.

Indiában a lakhatás összetett jelenség, amelyet gazdasági, társadalmi, környezeti és politikai tényezők befolyásolnak. Az ország városszerkezetét informális települések, lakótelepek és zárt közösségek (társadalmi és gazdasági identitáson alapuló homogén felosztások) alkotják. Az urbanizáció előtt India környékei jó összeköttetésben voltak, és kiszolgálták a lakosság igényeit. Az építőiparban a kapitalista indítékok széttöredezték a kultúrát, a közösséget és az építészetet.

A jó építészet alkalmazkodik egy hely szociokulturális kontextusához, hogy elősegítse a közösségi életet. A kultúra pontosan reprodukálja az évtizedek alatt szervesen kialakult közösségek viselkedésmintáit. Segít megérteni, hogyan élnek és működnek az emberek a helyi hálózatokban. Az építészek kritikus szerepet játszanak a kulturálisan reagáló életrendszerek létrehozásában. A következő négy kortárs indiai projekt bemutatja, hogy a társadalmi ideálokra adott térbeli válaszok milyen előnyökkel járhatnak az emberek számára:

Sokoldalúság: Sublime Ordinariness Housing Project – DCOOP

A DCOOP kommunális lakásépítési projektjeit Nyugat-India kavicsszerű települései ihlették. Jellemzően a ‘kacska’ mely olyan helyiségekből áll, amelyeket egy közös folyosó köt össze, amely funkcionális küszöbként szolgál. Ezek a félig nyitott terek olyan helyek, ahol szocializálódhat, és elmenekülhet a forró, párás időjárás elől.

A térbeli korlátok ellenére a Sublime Ordinariness Housing Project érzékeny a család és a közösség kulturális igényeire. Minden emeleten van egy sokoldalú és nem felekezeti tér, amely a család igényeihez igazodik. Az indiai családokban a tevékenységek mobilak, és a tereket organikusabban használják ki. Különböző népsűrűségű családok használhatják ezt a helyet tanulásra, alvásra, főzésre vagy étkezésre.

A Mumbai külvárosában található Sublime Ordinariness Housing Project célja a közösségi interakció és az összetartozás érzésének megteremtése a lakosok között. A folyosó küszöbe pufferként működik a belső és a külső között. A konyha a folyosóra néz, így az elsődleges háztartásbeliek belülről kommunikálhatnak és szemmel tarthatják a gyerekeket.

Csatlakoztathatóság: Sanjaynagar nyomornegyed-újjáépítési projekt – Community Design Agency

Az olyan forró éghajlaton, mint India, a legjobb hely a szabadban, a környezetben. Az udvarok az indiai lakások szerves részét képezik, és közös csereteret jelentenek. A Maharashtra állambeli Ahmednagarban található Sanjay Nagar nyomornegyed átépítési projektjében 298 családot helyeztek el különböző méretű lakásokba, amelyek közösségi udvarok köré szerveződtek. Az indiai otthonokban a nyitott terek olyan mindennapi tevékenységeket végeznek, mint a mosás, főzés, ruhaszárítás, háziállatok gondozása és a szomszédokkal való beszélgetés.

A Maharashtra állambeli Ahmednagarban található Sanjaynagar Slum Redevelopment Project célja, hogy megfelelő és szociálisan érzékeny lakhatást biztosítson a környék 298 családjának. A helyi tervezési hatóság úgy alakította ki a projektet, hogy az hasonlítson az eredeti önkormányzati blokkmérethez. A lakásklaszterek hagyományosan erősítik az emberek és a mesterséges rendszerek közötti kapcsolatot. A közösségek – különösen a nyomornegyedekben élők – áttelepítésekor a szolidaritás és a rugalmasság biztosítása érdekében fontos az utcai társadalmi-térbeli kapcsolatok fenntartása.

Sokszínűség: Future Towers – MVRDV

Az MVRDV első indiai projektje sikeresen kezeli az ország társadalmi-gazdasági igényeit a lakásépítés új megközelítésének bevezetésével. A magas jövedelmi egyenlőtlenségek mellett India városi lakossága luxuslakások és túlzsúfolt gettók között oszlik meg.

Ennek eredményeként a városszerkezet széttöredezett, és a különböző társadalmi csoportok között nincs társadalmi kohézió. A Future Towers ezt a problémát kezeli azzal, hogy megfizethető lakásokat biztosít a Maharashtra állambeli Pune növekvő lakosságának különböző szegmensei számára.

A vertikális faluban 1068 különböző típusú lakás található, amelyek a város középosztályának teljes spektrumát kiszolgálják. A projekt 45 és 450 négyzetméter közötti apartmanokkal megkönnyíti a gyermekes családok, fiatal párok, egyedülállók és idősek integrációját. A nyilvános tornácok és a közös verandák ösztönzik a szomszédokkal való interakciót. Az épület kiemelkedik az Indiát uraló magas épületek közül, és egy kis friss levegőt kínál.

Rugalmasság: Incremental Housing Strategy in India – Filipe Balestra & Sara Göransson

A többgenerációs életmódok szükségessé teszik a lakásfejlesztést és a lakhatás megváltoztatását. Indiában a családok szobát, emeletet vagy épületet építenek otthonukhoz, hogy új családtagokat fogadhassanak be születés, örökbefogadás vagy házasságkötés miatt. Filipe Balestra és Sara Göransson a hagyományos progresszív építésen és Charles Correa Belapur Housing projektjén alapuló megfizethető lakhatási rendszerekhez dolgoztak ki megismételhető stratégiákat.

A modern tervezés megérti, hogy a rendelkezésre álló források rendelkezésre állásával a családoknak fokozatosan növelniük kell a lakhatásukat. Ez a lakóknak a tulajdonjog érzését adja, és lehetővé teszi számukra, hogy otthonukat saját ízlésük szerint alakítsák ki.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb