Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BergerRólunk írták

Interjú Beregszászi Pállal a Berger Zrt vezérigazgatójával

bergerházak

Vannak sajátos élethelyzetek amikor valaki annak ellenére, hogy már hosszú éveket töltött el egy szakmában, rengeteg tapasztalatot szerzett, mégis pályát módosít.

A váltás motivációja, mondhatni, hogy minden esetben egyedi. Van, akinél hosszabb idő alatt fokozatosan alakul ki, van akinél például egy szuggesztív élmény hatására történik a szakmaváltás.

Beregszászi Pál úr a Berger Házak vezérigazgatója pályamódosítását a következőkkel indokolta: „A házépítés az én életemben úgy kezdődött, hogy 2004-ben egy pillanat alatt beleszerettem Erdélybe és mire magamhoz tértem vettem egy gyönyörű telket a Hargitán és ide építettem egy gerendaházat a családom számára. Ennek sikerén felbuzdulva, amikor kicsit más vállalkozásaim nem töltötték ki teljesen az időmet és volt időm sokat gondolkozni egy februári hajnalon úgy ébredtem, hogy gerendaházat akarok építeni Magyarországon. Bár semmi fa- és építőipari előképzettségem nem volt, megbeszéltem a házamat építő erdélyi céggel, hogy ha ők legyártják a házakat, akkor én értékesítem azokat Magyarországon.”

Így indult az első építőipari vállalkozása a Beregszászi Gerendaházak, mellyel megalapozta a hírnevét a faépítészetben.

Berger Készház

Az első gerendaház építésére 2006-ban került sor Mindszenten, melyre eképpen emlékszik vissza Beregszászi úr: „A kezdeti nehézségek és sok-sok tanulás és kitartó munka meghozta az eredményét: megjött az első megrendelés! Óriási lelkesedéssel kezdtünk neki a munkának és sikerült elsőre egy olyan házat építenünk, amit azóta is imádnak a tulajdonosai. A tapasztalatlanság és az összeszokottság hiánya azért látszódott rajtunk, de rendkívül elszántak voltunk.
Nagyon nagy élmény volt átadni a tulajdonos részére, és látni az elégedettséget és örömöt a szemükben, amit azóta sem feledek.
Ezt az örömöt és boldogságot szerettem volna látni sok ember szemében.

Berger gerendaház


A megrendelő végzettségét illetően informatikus, akinek nagyon sokat köszönhetek, mert egy blogon keresztül nagyban hozzájárult a népszerűségünk, ismertségünk elindításához. A tapasztalatlanság és az összeszokottság hiánya kissé lassította kivitelezés időtartamát, azonban a lelkesedés óriási volt.”

Ez az első szakmai névjegy jelentős mértékben erősítette a szakmai elkötelezettséget, s azt a célt, hogy mindig törekedtek a legmagasabb minőséget nyújtani a megrendelőik részére.

A 2008-as gazdasági válság okozta időszakában eléggé visszaestek az építőipari megrendelések és látszott, hogy nagyon kevés családi ház épül.

Ráérezvén ebben a helyzetben, kedvező piaci résre, miszerint hamarosan sok házat kell majd építeni, s ez motiválta a vállalkozást, hogy a faépítészet egy magasabb szintjére lépjen, mégpedig a nagypanelos készház-gyártás és szerelés irányába.

Megismerkedtek a nyugat-európai nagyüzemi készház gyártó technológiával és ily módon indították el hazai fejlesztéseiket. 2018-tól már Berger Házak márkanévvel nyugat-európai viszonylatban is csúcstechnológiát képviselő üzemben tudják előállítani a megrendelők leendő otthonait.

A Berger Házak napjainkra az ország leginnovatívabb, legnagyobb kapacitású készházgyártó építőipari cége lett.

Berger falpanelek tárolása az üzemben – szállításra várva

Évi 300 db 100-120 négyzetméter alapterületű nagypaneles készház gyártására képesek. Generál kivitelezést vállalnak, azaz az ötlettől a megvalósításig mindent ők készítenek.

A gyártó üzemük és telephelyük Polgáron található, ahol már az úgynevezett Berger technológiai rendszer alapján készítik elő a gyártás és kivitelezés minden mozzanatát.

BERGER RENDSZER JELLEMZŐI

A nagypaneles készházgyártási technológiát alkalmazzák oly módon, hogy az adott épület szerkezeti elemeit a gyártó üzemükben (a falak, a födémek és a tetőelemek) teljes magasság- ban és hosszban készítik el, mely jelentős mértékben lerövidíti a kivitelezés időtartamát. Az üzemi gyártás folyamatos, nem befolyásolják az időjárásbéli ingadozások.

Idézve Beregszászi úr szavait: „Mindig nagy figyelmet fordítottunk a természetes anyagok használatára, ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy kicsi az ökológiai lábnyomunk. A mai napig sok természetes alapanyagot használunk

például fa tartószerkezet, gipszkarton, cellulóz szigetelés. Az üzemi gyártással nagymértékben előkészített, beszerelt nyílászárókkal, villany és gépészeti alapszereléssel, szigeteléssel ellátott kész elemeket a helyszínre szállítjuk, ahol a kollégák nagyon rövid idő alatt „összepattintják” a megfelelően elkészített alaptestre. Az így készített épület élettartamát tekintve szinte ugyanaz, mint bármilyen más technológiával épült épület, sőt akár túl is szárnyalja. Rendkívül energiatakarékos és környezetbarát. A falvastagság cca. 28-32 cm között van. Mindent megtudunk építeni, a legkisebb méretű hétvégi háztól kezdve a több emeletes, akár a több ezer m2-es épületig, például szállodák, irodaépületek, társasházak, hiszen már Magyarországon is lehet négyemeletes épületet építeni a faszerkezetes technológiával.”

A Berger rendszer további előnyei: időjárástól független gyártási technológia, számítógép vezérlésű gépeken történik a gyártás, s ezáltal optimális az anyag felhasználás is így minimális építési hulladék keletkezik, milliméter pontosak a falak, a helyszíni kivitelezési idő nagymértékben lecsökken. Rendkívül gyorsan, azaz napok alatt elkészül az épület.

Berger házgyár pillanatfotó az automata szegezőgépről

A falak, a födémek és a tetőelemek szerkezeti alapja CE-minősített KVH-gerenda: ami egy műszárított hossztoldott, gyalult fenyő-szerkezetépítő faanyag. Semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz, kártevőktől mentes, valamint tartós formát és stabilitást biztosít. Ebbe a szerkezetbe kerül a garantáltan hézagmentes cellulóz szigetelés. Egyedi igények esetén a cellulóz mellett fagyapotot vagy egyéb hőszigetelő anyagokat is alkalmaznak. A falak és a födémek gyártása során a különböző rétegrendeknek megfelelő építési fóliákat használnak párazárásra vagy párafékezésre.

Modern készház gyártó üzemen Polgáron

Már a gyártás során beépítik a falakba az erős- és a gyengeáramú szerelvények dobozait, valamint a szükséges keresztmetszetű kábelcsatornákat. Mindezek jelentős mértékben csökkentik a helyszíni szerelés idejét.

A ház szerkezetének összeszerelése után helyezik a tetőre a héjazatot, ami lehet cserép-, lemez- vagy lapostetős rétegrend. Ezt követően történik külső hőszigetelés és felületképzés, ami egyben a kívülről kész állapotot jelenti. A kívülről kész állapot elérése után következnek a befejező munkálatok, amelyek a hagyományos építkezéssel megegyező módon zajlanak, mint pl. festés, burkolás stb.

Kérdésünkre, hogy a költségek vonatkozásában a hagyományos, vagy a nagypanelos építési technológia a kedvezőbb, Beregszászi úr álláspontja a következő: „Nem csupán a fal szerkezete fogja meghatározni, hogy melyik típusú technológia a költségesebb, hanem az épület egyéb jellemzői, műszaki tartalma.”

Összességben a szerelt technológiás házak építése az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt, hiszen gyorsan, szinte ugyanannyiból lehet egy alacsony rezsiköltségű, ugyanolyan életminőséget nyújtó otthont építeni, mint bármely más technológiával.

Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb falvastagság kell egy jól szigetelt téglaház megépítéséhez.

A nagypaneles készházak száraz technológiával épülnek, ezért nem marad víz a falakban, mely a későbbiekben penészesedést okoz- hatna, de a homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően hőhidak sincsenek.

Az üzemi előregyártás lehetővé teszi a nagy méretpontosságot, a szerkezet pedig az egyedi megoldásoknak, elképzeléseknek sem szab határt, minőségi munkát kedvelőknek a legjobb választás lehet.

A cikk eredetileg a HÁZAK Magazinban jelent meg 2020 októberében. Eredeti szerző: Oláh Antal
Házak magazin webes elérhetősége: http://www.policepress.hu/hazak2/products.html

Berger Zrt weboldala: https://bergerhazak.hu/

Berger Házak Zrt.
4244 Újfehértó, Ady Endre utca 34.
Ügyfélszolgálati kapcsolattartó: Dudás Diána
E-mail cím: kapcsolat@bergerhazak.hu

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.
Ügyfélszolgálati telefonszám: +36 30 179 1009
Házgyár: Cím: H-4090 Polgár, Ipari Park


Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb