Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

Már csak félkész házakat kérnek a vevők – „Riport a Világgazdaságban a készház elnökével”

A megrendelők inkább félkész családi házat rendelnek 2020-ban

Kárpáti József a MAKÉSZ elnöke riportot adott a Világgazdaság újságírójának, ahol a lakáspiac 2020-as változásairól kérdezték.

Kárpáti József elmondta, hogy a készházpiac is befékezett a lakásáfa-emelés hatására. A 2020-as szerződéskötések száma alapján máris 10-15 százalékos forgalom-visszaesés látszik a piacon.

Kevesebb, és zömmel nem kulcsrakész, hanem csupán félkész vagy szerkezetkész épületekre szerződnek most a kész­házvásárlók, akik igyekeznek költségtakarékosan, kalákába összeállva, ismerős villanyszerelővel, festővel és burkolóval befejezni új otthonukat – mondta a Világgazdaságnak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának (Makész) elnöke with this site.

Az építési szakszövetség tagozatába tartozó cégek a piac egyharmadát fedik le. A lakásáfa-emelés láthatóan átírta a piaci trendeket, hiszen az eddig 5 százalékos áfával számolt kulcsrakész kivitelezés – amelybe még a konyhabútort is bele tudták számolni – hirtelen 22 százalékkal lett drágább, újratervezésre kényszerítve az érdeklődőket.

A tömegpiac a negyvenmillió forintos értéksáv környékén húzódik, ahol az áfatartalom most – számlára végzett kivitelezés esetén – meghaladja a tízmillió forintot.

Kárpáti József rámutatott: a költségek lefaragása érdekében sokan egyéni megoldásokhoz folyamodnak, ami sajnos többnyire számla nélküli szakipari munkákat jelent, jelentős utánpótlást biztosítva a feketegazdaság továbbterjedéséhez. Arról is beszélt, hogy a készházasok nem bánják, hogy csökken a kulcsrakész megbízások aránya, ugyanis nagyon nehéz jól dolgozó szakmunkásokat találni manapság, és a belső munkálatokon valójában semmi hasznuk nem volt a cégeknek.

A kalákában építkezést egyébként nemrég a jogszabályok tették lehetővé, ami hatalmasra nyitotta a kaput a szívességinek álcázott munkavégzés előtt. Mindeközben a magánerős, saját célra építkezők számára már nem kötelező az e-napló vezetése, illetve Felelős Műszaki Vezető és Műszaki Ellenőr alkalmazása sem, aminek következtében a túl bürokratikus, bonyolult adminisztrációból hirtelen a ló másik oldalán találták magukat az érintettek.
A korábbi előírások eltörlése azonban minőségi kockázatokkal jár, aminek kellemetlen és költséges mellékhatásait utóbb érzékelik majd az építkezők, mondta el Kárpáti József.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható. forrás: https://www.vg.hu/

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb