Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
HírekMakész védjegy

Hírek az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának (MAKÉSZ) éves taggyűléséről

 

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) 2020. január 24-25-én megtartotta éves közgyűlését, melynek helyszínét Lentiben a Németh-Fa Kft biztosította.

A MAKÉSZ közgyűlésen a tisztújítás is megtörtént, valamint a kétnapos értekezleten megtárgyalták a szerelt házépítés, más néven a készház építés, a környezettudatos építkezés aktuális problémáit, a pár napja változott tűzvédelmi szabályokat, a munkaerő hiánnyal kapcsolatos információkat, a klímavédelemi kérdéseket és a jövőben előttük álló feladatokat.

A MAKÉSZ védjegyes és rendes tagjai 2019-ben 375 családi házat adtak át, valamint 84 családiház átadása húzódik át 2020-ra.

A magyar piacon felépített, minősített és nem minősített szerkezetekből épült fa- és fém vázas épületek száma a 2019-es esztendőben nagyságrendileg 1100 darabra tehető, melyben benne vannak a szakcégek és a házilagos kivitelezések is.

Az előzetes információk alapján 8500 családi ház épülhetett hazánkban 2019-ben. Ebből a készházas piac ma már cca. 13%-os részesedést könyvelhet el, mely jelentős növekedés a korábbi évekhez képest, de még mindig elmarad a fejlett Európai országok közel 50%-os arányához képest.

2020-ra a MAKÉSZ tagjai az ÁFA növekedés, a közel 0 energia igény kötelezővé tétele miatt 250 családiház építését prognosztizálják.

Árak 2019-ben: A kiváló hőszigeteléssel ellátott, alapfelszereltségű készházak négyzetmétere 2019-ben 320 ezer forint volt, de különböző országrészek árai nagyobb kilengéseket mutatnak mindkét irányban.

A prémium kategóriás, hőszivattyús, hővisszanyerős szellőztető rendszerű, felület fűtéses, megújuló energia forrással legtöbbször napelemmel termelt energiával működő, fokozott hőszigetelésű épületeknél az átlag bruttó négyzetméter ár: 390.000. -Ft volt, de ezek az árak néhány gyártó prémium termékeinél a 480 ezer forintos árat is elérte.

2020-ra a standard felszereltségű háznál bruttó 430 000. -Ft/nm átlagárral lehet számolni, ami a formától, műszaki tartalomtól, felszereltségtől függően elérheti az 500 000. -Ft/nm árat is.

A prémium kategóriás, hőszivattyús, hővisszanyerős szellőztetésű, hűtés- fűtéssel ellátott, részben megújuló energia forrással üzemeltetett, fokozott hőszigetelésű épületeknél az átlag bruttó négyzetméter ár várhatólag: 490 000 forint körül lesz, de ez a műszaki tartalom és felszereltségtől függően akár 600 000 forintot is elérheti.

Az árak a fentieken kívül a tervezéstől, az épület formájától, méretétől, a nyílászáróktól, a helyszíntől, terepviszonyoktól is nagymértékben függnek. Sajnos a vevők többsége, (érthető módon) olvas egy alacsony árat, és anélkül, hogy tájékozódna, hogy az milyen felszereltséget, műszaki tartalmat, anyag mennyiséget, minőséget tartalmazna, elhiszi, hogy a legmagasabb minőséget várhatja.

Sajnos azt is meg kellett állapítanunk, hogy tagjaink, hiába rendelkeznek a szükséges minősítésekkel, (NMÉ, ETA) tanúsításokkal (CE) a piaci szereplők többsége ezzel nem foglalkozik, és a vevők sem értékelik. Ennél nagyobb baj, hogy a bankok többsége és a hatóságok többsége sincs tisztába azzal, hogy kik mivel kötelesek igazolni, hogy az építési termékeik megfelelő műszaki specifikációval rendelkeznek és az építményeiket hogyan kell igazolni, ellenőrizni, hogy a követelményeknek megfelelnek.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyik nagy probléma a szakember hiány. A szakmunkás képzésbe jelentkezők közül a szükségestől jóval kevesebben jelentkeznek. Így Románián, Ukrajnán kívül még a keletibb részekről is érkező munkásokat is alkalmaznak. Elmondhatjuk, hogy közöttük is van jó szakember, de az építőiparhoz semmilyen szinten sem értő. Ez a szakember hiány nem csak Magyarországra jellemző, hanem egész Európára. A megoldás a hatékonyság fenntartása és növelése érdekében, a gépesítés és az előre gyártás növelése. Nyugat-Európa több országában, ahol már eddig is fejlett volt a készház gyártás, megjelent és rohamosan terjed a robotok alkalmazása. Ma már vannak üzemek, ahol az autóiparhoz hasonlóan robotok állítják össze nem csak a falakat, hanem házrészeket, amik így a helyszínen is sokkal rövidebb idő alatt lesznek kulcsrakészek.

A kivitelezési idő, a szakember hiányon túl, a beszállítói késések miatt is jelentősen megnőtt. A korábbi átlag 6 hónap kinyúlt közel egy évre. A vállalt határidőkben az átlagos befejezési csúszás 2 hónapra tehető. Vannak, akik 1-2 hetet csúsztak az előzetes vállaláshoz képest, de sajnos előfordul a 6-8 hónapos késlekedés is. Ez betudható a munkaerő hiánynak, valamint a különböző állami támogatások, hitelek miatti késlekedésnek is.

Fontos és elsődleges feladattá vált a tagjainknál, hogy a Közgyűlés előtt megjelent Éghajlatvédelmi Cselekvési Terv és stratégia alapján fejlesszék tovább az épület szerkezeteket, és ezek bemutatásával, használatával, a szemlélet formálásához hozzájáruljanak. Ezért adatokat fognak közzétenni, hogy milyen eszközökkel, rétegrendekkel, gépészeti berendezésekkel lehet az Energia Tanúsítványban az legjobb besorolást, a legkisebb ökológia lábnyomot, valamit a Közel 0 energia igény szintet biztosítani, elérni vagy még ezektől még jobb eredményt elérni.

Tájékoztatást hallgattunk meg az ÉVOSZ Tűzvédelmi tagozatának vezetőjétől, a héten módosult Országos Tűzvédelmi Szabályzat favázas és szerelt technológiás építkezéseket érintő változásokról. Örömmel nyugtáztuk, hogy a jelen módosítás is egyszerűsítést tartalmaz, ami többek között azt is jelent, hogy immár Magyarországon is épülhet 4 szintes épület favázas szerkezetekből. (Németországban külön engedély nélkül 7 szint építhető. Ettől magasabb épülethez ott is speciális engedély szükséges. Bécsben most adták át a 24 emeletes HoHo házat, ami egyedi eljárásban lett engedélyezve).

Ismét megváltozik az Építési engedélyezési eljárás, ill. a hatóság, az Építés Felügyelet az Önkormányzatoktól átkerül a Kormányhivatalhoz, így a Kormányablakoknál fog történni az ügyintézés. Az egyszerűsítés, azért várhatólag bonyodalmat is okozhat, hogy hogyan fog érvényesülni az Önkormányzatok a település képpel kapcsolatos elképzeléseik, szándékainak érvényesítése, másrészt, hogy a döntésekkel szemben megszűnik a fellebbezés lehetősége, csak a bíróság marad.

A fentiek alapján az alábbi döntések születtek a fejlődésünk, a szemlélet formálás, az értékesítés növelése, a szakember hiány csökkentése érdekében:

 • Ismét bevezetjük a MAKÉSZ védjegy megszerzésének lehetőségét. A védjegy megszerzésének feltétele azontúl, hogy a vállalkozása alkalmas és képes megfelelő épületek, gyártására, építésére, ill. generál kivitelezésére, és természetesen köztartozás mentes, a kivitelezések során, a jogszabályoknak megfelelő anyagokból és módon építi a házakat. Az esetleges hibáiért felelősséget vállal és azokat kijavítja, továbbá nincs ellene érvényes elmarasztaló ítélet, tevékenysége, ügyfelekkel való kapcsolata, nem ütközik sem az MKIK, sem az ÉVOSZ, sem a MAKÉSZ etikai normáival. A MAKÉSZ védjegy viselésének alkalmasságát, független, műszaki ellenőrök, szakértők fogják megítélni, és javasolni. Fontosnak tartjuk, hogy tagjaink, hitelességét, szakmai tudását, független személyek igazolják, és ne belső marketing fogás legyen.
 • Idén a Construma keretein belül ismét megrendezzük az Öko City kiállítást és vásárt, ahol látványos, kézzelfogható és érthető módon fogjuk bemutatni, érzékeltetni, hogyan döntsön, mikor-milyen anyagok használatával, milyen értékeket tud elérni. A szemléletformálás területén megmutatjuk, a közvetett hasznot a klíma védelem érdekében alkalmazott anyagoknál, energia forrásoknál, hőleadó berendezéseknél, hogy tudatosítsuk, a haszon nem csak a rezsi csökkentése, hanem a haszonnak a karbon semlegesség felé vezető eredmény is mérhető haszon!!
 • A jelenlegi weboldalunkat továbbfejlesztjük és még több információt teszünk közzé a klímavédelmi lehetőségekkel, technológiákkal kapcsolatban.
 • A Makész weboldalán az összes Makész tagtól pár kattintással árajánlatot kérhet.
 • Megvizsgáljuk és ajánlatot kérünk, hogy az ÉMI területén megnyíló Mintaház parkban milyen feltételekkel tudunk egy Plusz energiás közel karbon semleges épületet megépíteni, üzemeltetni és abból értékesíteni.
 • Közreműködünk az épületek energetikai követelményeivel kapcsolatos szabályok változásai miatt, egy közérthető szakmai tájékoztató anyag kidolgozásában.
 • Hálózati értékesítési formát kialakítani (üzletláncokon keresztül történik, de még nem nevezném meg a győztest). Itt a CSOK-nak, a Falusi CSOK-nak megfelelő típusházakat fogunk kínálni fix áron, amit a vevő lakóhelyéhez legközelebbi cég fog a fix műszaki tartalommal változatlan áron megépíteni.
 • A Solar Decathlon verseny kapcsán kiderült, hogy a szakma és a tudás központok bizony elszakadtak egymástól. Ezért ismét rendszeresebbé tesszük a tudás központokkal a kapcsolatot, előadások, bemutatók, gyárlátogatások, kivitelezések megtekintésének megszervezésével, és a tanulók gyakorlati idejükben való foglalkoztatásukkal, ill. diploma munkájuk készítésében segítséget fogunk nyújtani.
 • Az Európai Készházgyártók Szövetségén belül, továbbra is aktív tagok maradunk, és kihasználjuk a lehetőséget, hogy tagjaink szakmai ismereteinek növelése érdekében, bemutatókon, gyárlátogatáson, tapasztalatcseréken részt vegyünk.

A feladatok meghatározása után a jelenlévők megválasztották a tisztségviselőket és a MAKÉSZ vezetőit:

Elnökségi tagok:

 • Józsa Árpád- Nebraska kft.
 • Beregszászi Pál- Berger Házak Zrt.
 • Nemzetközi Kapcsolatokért felelős: Fazekas Péter- Kampa Hungary Kft tiszteletbeli tag és Bíró Péter- Naturica Kft
 • Weboldal szerkesztője: Borka Árpád- Kp Sales House Kft

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ Szakmai Tagozat elnöke továbbra is Kárpáti József maradt az egybehangzó szavazás után.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb