HírekMakész védjegy

Hírek az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának (MAKÉSZ) éves taggyűléséről

 

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) 2020. január 24-25-én megtartotta éves közgyűlését, melynek helyszínét Lentiben a Németh-Fa Kft biztosította.

A MAKÉSZ közgyűlésen a tisztújítás is megtörtént, valamint a kétnapos értekezleten megtárgyalták a szerelt házépítés, más néven a készház építés, a környezettudatos építkezés aktuális problémáit, a pár napja változott tűzvédelmi szabályokat, a munkaerő hiánnyal kapcsolatos információkat, a klímavédelemi kérdéseket és a jövőben előttük álló feladatokat.

A MAKÉSZ védjegyes és rendes tagjai 2019-ben 375 családi házat adtak át, valamint 84 családiház átadása húzódik át 2020-ra.

A magyar piacon felépített, minősített és nem minősített szerkezetekből épült fa- és fém vázas épületek száma a 2019-es esztendőben nagyságrendileg 1100 darabra tehető, melyben benne vannak a szakcégek és a házilagos kivitelezések is.

Az előzetes információk alapján 8500 családi ház épülhetett hazánkban 2019-ben. Ebből a készházas piac ma már cca. 13%-os részesedést könyvelhet el, mely jelentős növekedés a korábbi évekhez képest, de még mindig elmarad a fejlett Európai országok közel 50%-os arányához képest.

2020-ra a MAKÉSZ tagjai az ÁFA növekedés, a közel 0 energia igény kötelezővé tétele miatt 250 családiház építését prognosztizálják.

Árak 2019-ben: A kiváló hőszigeteléssel ellátott, alapfelszereltségű készházak négyzetmétere 2019-ben 320 ezer forint volt, de különböző országrészek árai nagyobb kilengéseket mutatnak mindkét irányban.

A prémium kategóriás, hőszivattyús, hővisszanyerős szellőztető rendszerű, felület fűtéses, megújuló energia forrással legtöbbször napelemmel termelt energiával működő, fokozott hőszigetelésű épületeknél az átlag bruttó négyzetméter ár: 390.000. -Ft volt, de ezek az árak néhány gyártó prémium termékeinél a 480 ezer forintos árat is elérte.

2020-ra a standard felszereltségű háznál bruttó 430 000. -Ft/nm átlagárral lehet számolni, ami a formától, műszaki tartalomtól, felszereltségtől függően elérheti az 500 000. -Ft/nm árat is.

A prémium kategóriás, hőszivattyús, hővisszanyerős szellőztetésű, hűtés- fűtéssel ellátott, részben megújuló energia forrással üzemeltetett, fokozott hőszigetelésű épületeknél az átlag bruttó négyzetméter ár várhatólag: 490 000 forint körül lesz, de ez a műszaki tartalom és felszereltségtől függően akár 600 000 forintot is elérheti.

Az árak a fentieken kívül a tervezéstől, az épület formájától, méretétől, a nyílászáróktól, a helyszíntől, terepviszonyoktól is nagymértékben függnek. Sajnos a vevők többsége, (érthető módon) olvas egy alacsony árat, és anélkül, hogy tájékozódna, hogy az milyen felszereltséget, műszaki tartalmat, anyag mennyiséget, minőséget tartalmazna, elhiszi, hogy a legmagasabb minőséget várhatja.

Sajnos azt is meg kellett állapítanunk, hogy tagjaink, hiába rendelkeznek a szükséges minősítésekkel, (NMÉ, ETA) tanúsításokkal (CE) a piaci szereplők többsége ezzel nem foglalkozik, és a vevők sem értékelik. Ennél nagyobb baj, hogy a bankok többsége és a hatóságok többsége sincs tisztába azzal, hogy kik mivel kötelesek igazolni, hogy az építési termékeik megfelelő műszaki specifikációval rendelkeznek és az építményeiket hogyan kell igazolni, ellenőrizni, hogy a követelményeknek megfelelnek.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyik nagy probléma a szakember hiány. A szakmunkás képzésbe jelentkezők közül a szükségestől jóval kevesebben jelentkeznek. Így Románián, Ukrajnán kívül még a keletibb részekről is érkező munkásokat is alkalmaznak. Elmondhatjuk, hogy közöttük is van jó szakember, de az építőiparhoz semmilyen szinten sem értő. Ez a szakember hiány nem csak Magyarországra jellemző, hanem egész Európára. A megoldás a hatékonyság fenntartása és növelése érdekében, a gépesítés és az előre gyártás növelése. Nyugat-Európa több országában, ahol már eddig is fejlett volt a készház gyártás, megjelent és rohamosan terjed a robotok alkalmazása. Ma már vannak üzemek, ahol az autóiparhoz hasonlóan robotok állítják össze nem csak a falakat, hanem házrészeket, amik így a helyszínen is sokkal rövidebb idő alatt lesznek kulcsrakészek.

A kivitelezési idő, a szakember hiányon túl, a beszállítói késések miatt is jelentősen megnőtt. A korábbi átlag 6 hónap kinyúlt közel egy évre. A vállalt határidőkben az átlagos befejezési csúszás 2 hónapra tehető. Vannak, akik 1-2 hetet csúsztak az előzetes vállaláshoz képest, de sajnos előfordul a 6-8 hónapos késlekedés is. Ez betudható a munkaerő hiánynak, valamint a különböző állami támogatások, hitelek miatti késlekedésnek is.

Fontos és elsődleges feladattá vált a tagjainknál, hogy a Közgyűlés előtt megjelent Éghajlatvédelmi Cselekvési Terv és stratégia alapján fejlesszék tovább az épület szerkezeteket, és ezek bemutatásával, használatával, a szemlélet formálásához hozzájáruljanak. Ezért adatokat fognak közzétenni, hogy milyen eszközökkel, rétegrendekkel, gépészeti berendezésekkel lehet az Energia Tanúsítványban az legjobb besorolást, a legkisebb ökológia lábnyomot, valamit a Közel 0 energia igény szintet biztosítani, elérni vagy még ezektől még jobb eredményt elérni.

Tájékoztatást hallgattunk meg az ÉVOSZ Tűzvédelmi tagozatának vezetőjétől, a héten módosult Országos Tűzvédelmi Szabályzat favázas és szerelt technológiás építkezéseket érintő változásokról. Örömmel nyugtáztuk, hogy a jelen módosítás is egyszerűsítést tartalmaz, ami többek között azt is jelent, hogy immár Magyarországon is épülhet 4 szintes épület favázas szerkezetekből. (Németországban külön engedély nélkül 7 szint építhető. Ettől magasabb épülethez ott is speciális engedély szükséges. Bécsben most adták át a 24 emeletes HoHo házat, ami egyedi eljárásban lett engedélyezve).

Ismét megváltozik az Építési engedélyezési eljárás, ill. a hatóság, az Építés Felügyelet az Önkormányzatoktól átkerül a Kormányhivatalhoz, így a Kormányablakoknál fog történni az ügyintézés. Az egyszerűsítés, azért várhatólag bonyodalmat is okozhat, hogy hogyan fog érvényesülni az Önkormányzatok a település képpel kapcsolatos elképzeléseik, szándékainak érvényesítése, másrészt, hogy a döntésekkel szemben megszűnik a fellebbezés lehetősége, csak a bíróság marad.

A fentiek alapján az alábbi döntések születtek a fejlődésünk, a szemlélet formálás, az értékesítés növelése, a szakember hiány csökkentése érdekében:

 • Ismét bevezetjük a MAKÉSZ védjegy megszerzésének lehetőségét. A védjegy megszerzésének feltétele azontúl, hogy a vállalkozása alkalmas és képes megfelelő épületek, gyártására, építésére, ill. generál kivitelezésére, és természetesen köztartozás mentes, a kivitelezések során, a jogszabályoknak megfelelő anyagokból és módon építi a házakat. Az esetleges hibáiért felelősséget vállal és azokat kijavítja, továbbá nincs ellene érvényes elmarasztaló ítélet, tevékenysége, ügyfelekkel való kapcsolata, nem ütközik sem az MKIK, sem az ÉVOSZ, sem a MAKÉSZ etikai normáival. A MAKÉSZ védjegy viselésének alkalmasságát, független, műszaki ellenőrök, szakértők fogják megítélni, és javasolni. Fontosnak tartjuk, hogy tagjaink, hitelességét, szakmai tudását, független személyek igazolják, és ne belső marketing fogás legyen.
 • Idén a Construma keretein belül ismét megrendezzük az Öko City kiállítást és vásárt, ahol látványos, kézzelfogható és érthető módon fogjuk bemutatni, érzékeltetni, hogyan döntsön, mikor-milyen anyagok használatával, milyen értékeket tud elérni. A szemléletformálás területén megmutatjuk, a közvetett hasznot a klíma védelem érdekében alkalmazott anyagoknál, energia forrásoknál, hőleadó berendezéseknél, hogy tudatosítsuk, a haszon nem csak a rezsi csökkentése, hanem a haszonnak a karbon semlegesség felé vezető eredmény is mérhető haszon!!
 • A jelenlegi weboldalunkat továbbfejlesztjük és még több információt teszünk közzé a klímavédelmi lehetőségekkel, technológiákkal kapcsolatban.
 • A Makész weboldalán az összes Makész tagtól pár kattintással árajánlatot kérhet.
 • Megvizsgáljuk és ajánlatot kérünk, hogy az ÉMI területén megnyíló Mintaház parkban milyen feltételekkel tudunk egy Plusz energiás közel karbon semleges épületet megépíteni, üzemeltetni és abból értékesíteni.
 • Közreműködünk az épületek energetikai követelményeivel kapcsolatos szabályok változásai miatt, egy közérthető szakmai tájékoztató anyag kidolgozásában.
 • Hálózati értékesítési formát kialakítani (üzletláncokon keresztül történik, de még nem nevezném meg a győztest). Itt a CSOK-nak, a Falusi CSOK-nak megfelelő típusházakat fogunk kínálni fix áron, amit a vevő lakóhelyéhez legközelebbi cég fog a fix műszaki tartalommal változatlan áron megépíteni.
 • A Solar Decathlon verseny kapcsán kiderült, hogy a szakma és a tudás központok bizony elszakadtak egymástól. Ezért ismét rendszeresebbé tesszük a tudás központokkal a kapcsolatot, előadások, bemutatók, gyárlátogatások, kivitelezések megtekintésének megszervezésével, és a tanulók gyakorlati idejükben való foglalkoztatásukkal, ill. diploma munkájuk készítésében segítséget fogunk nyújtani.
 • Az Európai Készházgyártók Szövetségén belül, továbbra is aktív tagok maradunk, és kihasználjuk a lehetőséget, hogy tagjaink szakmai ismereteinek növelése érdekében, bemutatókon, gyárlátogatáson, tapasztalatcseréken részt vegyünk.

A feladatok meghatározása után a jelenlévők megválasztották a tisztségviselőket és a MAKÉSZ vezetőit:

Elnökségi tagok:

 • Józsa Árpád- Nebraska kft.
 • Beregszászi Pál- Berger Házak Zrt.
 • Nemzetközi Kapcsolatokért felelős: Fazekas Péter- Kampa Hungary Kft tiszteletbeli tag és Bíró Péter- Naturica Kft
 • Weboldal szerkesztője: Borka Árpád- Kp Sales House Kft

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ Szakmai Tagozat elnöke továbbra is Kárpáti József maradt az egybehangzó szavazás után.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb