Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építőipari hírek

15 éves lakásprogramot sürget az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége

Az építőipari kivitelező cégek hatékonyságnövelő beruházásainak további segítését kéri az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).

Az ÉVOSZ a fentieken túl, a magánerős családi házépítések és felújítások támogatását, állami és önkormányzati ingatlanalapok létrehozását és bérlakás, valamint a panelprogramot is sürgeti.

A szakmai szervezet azt reméli, hogy a kormányban hangsúlyosabb szerephez jut az építésgazdasággal foglalkozó államtitkárság, s ez által hatékonyabb lehet az ágazatban rejlő energiák felhasználása.

Pár nap alatt ez már a harmadik megszólalás a korábbi 5-6 éves kormányzati intézkedések bírálatára. Először Matolcsy György, az MNB elnöke hangoztatta, hogy 2014-től elhibázott volt a legtöbb intézkedés, ezután Fürjes Balázs, a fővárosi és agglomerációs fejlesztésekért felelős államtitkár nyilatkozta, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.

2015-ben az ÉVOSZ javasolta az 5% ÁFA bevezetését a lakás és a házépítések tekintetében, mely 2016-2017-2018-2019 években hatalmas lökést adott az új lakás és házépítés terén.

Az ÉVOSZ most tízpontos programot hirdetett. A legfőbb eleme, hogy új lakás, vagy családi házépítés esetén, függetlenül az építési engedély/bejelentés megszerzésének időpontjától és a megvalósítás módjáról – legfeljebb 7,7 millió forintnyi áfát lehessen visszaigényelni. Ez gyakorlatilag egy 27%-os áfát tartalmazó 36,2 millió forintos lakás vagy házépítés teljes ÁFA tartalmát jelenti. Lefordítva ekkora értékhatárig az összes áfa visszaigénylését javasolják.

Lakás és ház felújítások esetére 3 millió forint ÁFA összeget szeretnének visszaigényelhetővé tenni, mely a számla ÁFA tartalmának maximum 50% erejéig terjedhet. Az ÉVOSZ javasolja, hogy a felújításoknál azok is kapjanak enyhítést a közterhek alól, akik nem jogosultak CSOK-ra.

A munkaerő megtartás és az életkezdés szempontjából fontos lenne, ha az adó-és járuléktartozás nélküli vállalatok egy alkalommal, legfeljebb 6 millió forint erejéig adó-és járulékmentesen adhassanak munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást új lakás vásárlásánál és max. 3 millió forintot felújításra.

Koji László a Portfolio érdeklődésére elmondta, hogy a szakiskolákon kívül az egyetemekkel is szorosabb kapcsolatot akarnak kialakítani, mert néhány céges kivételtől eltekintve az építőiparnak sokat romlott a presztízse, csekély a megtartóereje a legfiatalabbak körében, s ezen változtatni akarnak. Ehhez viszont állami és önkormányzati segítség kell. Koji László elmondta azt is, hogy egyetemeken a hallgatók gyakorlati képzését kreditpontokkal ismerjék el, s ez által a hallgatók konkrét céges ismereteket is kapnak a képzési idő alatt.

103 ezer építőipari cég van ma Magyarországon, melynek legnagyobb része mikro- és kisvállalat. A nagy tőkeerős vállalkozások saját érdekből saját képzési programokat működtetnek, ez üdvözlendő, ugyanakkor nem elegendő. A nagy vállalatoknak felelőssége van abban, hogy magukkal húzzák a kis erőforrásokkal rendelkező kisvállalati kört.

Elhangzott az is, hogy az építőanyagok nagy része külföldről érkezik és 2-3 beszállító kezén is keresztül megy, mely rendkívüli módon növeli a költségeket, erre a helyzetre is megoldást kellene találni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb