Építőipari hírek

15 éves lakásprogramot sürget az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége

Az építőipari kivitelező cégek hatékonyságnövelő beruházásainak további segítését kéri az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).

Az ÉVOSZ a fentieken túl, a magánerős családi házépítések és felújítások támogatását, állami és önkormányzati ingatlanalapok létrehozását és bérlakás, valamint a panelprogramot is sürgeti.

A szakmai szervezet azt reméli, hogy a kormányban hangsúlyosabb szerephez jut az építésgazdasággal foglalkozó államtitkárság, s ez által hatékonyabb lehet az ágazatban rejlő energiák felhasználása.

Pár nap alatt ez már a harmadik megszólalás a korábbi 5-6 éves kormányzati intézkedések bírálatára. Először Matolcsy György, az MNB elnöke hangoztatta, hogy 2014-től elhibázott volt a legtöbb intézkedés, ezután Fürjes Balázs, a fővárosi és agglomerációs fejlesztésekért felelős államtitkár nyilatkozta, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.

2015-ben az ÉVOSZ javasolta az 5% ÁFA bevezetését a lakás és a házépítések tekintetében, mely 2016-2017-2018-2019 években hatalmas lökést adott az új lakás és házépítés terén.

Az ÉVOSZ most tízpontos programot hirdetett. A legfőbb eleme, hogy új lakás, vagy családi házépítés esetén, függetlenül az építési engedély/bejelentés megszerzésének időpontjától és a megvalósítás módjáról – legfeljebb 7,7 millió forintnyi áfát lehessen visszaigényelni. Ez gyakorlatilag egy 27%-os áfát tartalmazó 36,2 millió forintos lakás vagy házépítés teljes ÁFA tartalmát jelenti. Lefordítva ekkora értékhatárig az összes áfa visszaigénylését javasolják.

Lakás és ház felújítások esetére 3 millió forint ÁFA összeget szeretnének visszaigényelhetővé tenni, mely a számla ÁFA tartalmának maximum 50% erejéig terjedhet. Az ÉVOSZ javasolja, hogy a felújításoknál azok is kapjanak enyhítést a közterhek alól, akik nem jogosultak CSOK-ra.

A munkaerő megtartás és az életkezdés szempontjából fontos lenne, ha az adó-és járuléktartozás nélküli vállalatok egy alkalommal, legfeljebb 6 millió forint erejéig adó-és járulékmentesen adhassanak munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást új lakás vásárlásánál és max. 3 millió forintot felújításra.

Koji László a Portfolio érdeklődésére elmondta, hogy a szakiskolákon kívül az egyetemekkel is szorosabb kapcsolatot akarnak kialakítani, mert néhány céges kivételtől eltekintve az építőiparnak sokat romlott a presztízse, csekély a megtartóereje a legfiatalabbak körében, s ezen változtatni akarnak. Ehhez viszont állami és önkormányzati segítség kell. Koji László elmondta azt is, hogy egyetemeken a hallgatók gyakorlati képzését kreditpontokkal ismerjék el, s ez által a hallgatók konkrét céges ismereteket is kapnak a képzési idő alatt.

103 ezer építőipari cég van ma Magyarországon, melynek legnagyobb része mikro- és kisvállalat. A nagy tőkeerős vállalkozások saját érdekből saját képzési programokat működtetnek, ez üdvözlendő, ugyanakkor nem elegendő. A nagy vállalatoknak felelőssége van abban, hogy magukkal húzzák a kis erőforrásokkal rendelkező kisvállalati kört.

Elhangzott az is, hogy az építőanyagok nagy része külföldről érkezik és 2-3 beszállító kezén is keresztül megy, mely rendkívüli módon növeli a költségeket, erre a helyzetre is megoldást kellene találni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb