Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

„Föld a vízen”: a MAST moduláris úszó építési rendszere

Az úszó közösségek ritkán megvalósíthatóak, megfizethetőek és esztétikusak, mint a „Land on Water”, a dán MAST építésziroda moduláris épületrendszerre vonatkozó javaslata. Nézze meg ezeket a műfüves lebegő szigeteket, amelyek a lakóhajók kis szomszédságait kötik össze a közösségi zöldterületekkel. Talán el tudod képzelni, hogy ott élj. Az egyszerű, minimalista faépítmények speciális, a helyi tengeri élővilághoz igazodó és annak kedvező alapokon állnak.

Az emelkedő tengerszintre és az éghajlatváltozás egyéb veszélyeire válaszul a Land on Water rugalmas és fenntartható megoldást kínál, amely teljesen kiküszöböli a környezetre káros anyagok, például a hungarocell szükségességét. A kis házak, táborok, közösségi központok, kis parkok és minden más típusú tartószerkezet az újrahasznosított megerősített műanyagból készült, újrahasznosított vízzel töltött lapos drótketrecekre támaszkodik.

Ha a lakók igényei megváltoznak, és bővíteni akarják az alapítvány támaszainak súlyát, egyszerűen plusz úsztatott anyagot adnak az alapítványhoz. A MAST előrejelzése szerint egy ilyen rendszer segíthet elkerülni azt a pazarlást, amely a 20. században az építőipart sújtotta. A hulladék túl merev volt, és nem tudott alkalmazkodni a változó igényekhez és életmódhoz.

„A rendszert a gabionépítés ihlette, egy ősi technika, amelyben törmelékkel töltött hálós ketreceket használnak, hogy nagyon stabil és gazdaságos alapot hozzanak létre” – mondja a MAST.

Ebben az esetben a koncepció fordított. A moduláris „ketrec” helyben beszerzett, újrahasznosított balsafa-alapanyaggal van kitöltve, amely megtartja a tetejére épített szerkezet súlyát. Emellett sokkal rugalmasabbak, mint a meglévő megoldások, mivel a felhajtóerő bármikor hozzáadható vagy megváltoztatható a felülről hozzáadott vagy áthelyezett tömeggel.

„A víz feletti leszállóhelyek sokkal jobb víz alatti környezetet ígérnek, mint a meglévő megoldások. Az acél- és betonalapokat általában mérgező lerakódásgátló festékkel kezelik, míg a víz feletti partfalak ideális élőhelyet biztosítanak a halak és a rákfélék számára, és horgonyzóhelyeket a puhatestűek és az algák számára.”

A MAST szerint a lebegő közösségek lehetnek olyan kicsik, mint néhány családi ház, vagy olyan nagyok, mint egy egész város. Az építészek elképzelései szerint bárhol használhatóak, a seattle-i háztól kezdve az oslói fjordoknál lévő táboron át az ausztráliai Hobart folyó partján lévő szaunáig.

A modulok mindenféle konfigurációban összeilleszthetők, és olyan nyílt vízi területeket tartalmaznak, amelyeket sétányok kötnek össze, és amelyek védett helyként szolgálnak a horgászathoz és az úszáshoz. A tágas teraszok bemutatóteremként vagy szabadtéri táncparkettként is használhatók. Szilárd alapot biztosít az érett fák növekedésének támogatására és egy kis úszó erdő létrehozására is.

Ha mindez irreálisan hangzik, a következő egy jó példa egy hasonló lebegő szomszédsági rendszerre, amely a valóságban is működött; a holland Rohmer cég által tervezett 75 vegyes jövedelmű lakóegységet a hollandiai Steigereilandban, az IJ-tónál szintén úgy tervezték, hogy fejlődjenek és változzanak. A társadalom azonban hagyományosabb anyagokból, például acélból és betonból épül. Mindkét koncepció hozzájárul az új életmód elképzeléséhez, de a MAST tervezése tovább megy a fenntarthatóságra összpontosítva.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb