Zöld építészet

CLT-ből készült, előregyártott családi ház

A zürichi stúdió, az Appels Architekten megalkotta a Wooden House by the Lake nevű, keresztrétegelt faszerkezetű, fekete burkolattal ellátott otthont Németország délkeleti részén.

A lépcsőzetes, egyrétegű tetővel fedett, dobozos térfogatú, tömeges faház teljes egészében előregyártott, mielőtt a bajorországi tóhoz közeli erdős területen összeszerelték volna.

A családi ház egy egyszerű építészeti alakban fejezi ki belső életét, az évszakok, a fény és a környezet összefüggéseit. Koncepcionálisan megkülönbözteti a privát szobákat és a mindennapi családi élethez szükséges nagyvonalú nyitott teret. Minden privát helyiség művészi módon fakockákból álló szoborból áll, amelyek között a nyitott tér vízszintesen és függőlegesen is kibontakozhat, mélyen beviszi a fényt a házba – még télen is -, valamint bármely nézőpontból kilátást rajzol a kertbe, a fák lombkoronájára és a tó túlpartjára.

A fa, mint megújuló erőforrás használata lehetővé teszi a nem megújuló primerenergia arányának és a CO2-kibocsátásnak a csökkentését az építés során. A fa mint szén-dioxid-tároló előnye mellett a faépítés a hagyományos tömör építéshez képest nagymértékben lehetővé teszi a helyszínen kívüli előregyártást, így rövidebb összeszerelési időt és kevesebb építkezési utat biztosít.

A robusztus és tartós anyagok kiválasztása lehetővé teszi a hosszabb élettartamot. Az épületrészek következetes szétválasztása megkönnyíti a javítási munkálatokat, és lehetővé tenné a bontást anyagleválasztással a használt épületrészek maximális újrafelhasználása és újrahasznosítása érdekében.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. A folytatásért kattints ide!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb