Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

Biofilikus belső tervezés; a zöldépítészeti irányzat továbbgondolása

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg.

Az embereket arra tervezték, hogy együtt éljenek, szimbiózisban a természettel. A tűz pattogó hangjával, a friss eső illatával, a növények gyógyító tulajdonságaival, az állatok közelségével, és a zöld színnel magával.

Ez, valamint a mai kritikus környezeti feltételek és a gyors urbanizáció az építészek figyelmét a környezettudatos projektek irányába terelte, hogy közelebb hozzák az embereket a természethez. 

Az építészek számos megközelítést vizsgáltak az utóbbi évtizedekben: döngölt földből készült szerkezetek, újrahasznosított és újrafelhasznált anyagok, a helyszín tájolása köré történő tervezés, stb… Mindez olyannyira a zöld építészet irányába terelte az ipart, hogy elmosódtak a határok a valóban fenntartható és ökológiai, illetve a “zöldre festett” építészeti megoldások között. Ami azonban a természethez való legbensőségesebb biológiai kapcsolatot hozta létre, az a biofília volt, azaz “kinti világ behozása” a belső terekbe.

A biofilikus tervezés bent teremti újra a természeti világot, így boldogabbá, egészségesebbé teszi az embereket.

Az elmúlt évek zöldépítészeti megközelítése elsősorban a környezetbe illő és az azt védő épületek tervezésére koncentrált. A mozgalmat a következő években előreláthatólag sokkal inkább szó szerint kell majd érteni: olyan épületeket fognak tervezni, amelyek a környezetet utánozzák, és zárt terekbe is beinkorporálják azt.

„A biofília az a tudatalatti kapcsolat, amit az ember a természet felé érez” – mondta Nash Emrich, a Paladino and Co. műszaki tanácsadója. A cég zöldépítészeti tanácsadással foglalkozik, és fenntarthatósági célok elérésében segíti az építészeket és a fejlesztőket. Edward O. Wilson, a Biophilia című könyv írója egyszer azt mondta: „esztétikai, intellektuális, kognitív, de még lelki megelégedésünk kulcsa is a természetben rejlik. Így minél több közvetlen kapcsolata van a természettel az embernek, annál jobb.”

Definíció szerint a biofilikus tervezés a jólétet segíti elő olyan elemek beépítésével, amelyek fizikai, vizuális és érzelmi szempontból is koherens kapcsolatot teremtenek a természet, az emberi biológia és az épület között. Ez magában foglalja többek között a természetes anyagok használatát, a növényzet beépítését, a bőséges természetes fényt és a természetes szellőzésnek helyet adó terek tervezését. 

A biofilikus tervezési elvek sikeres alkalmazása a fizikai, mentális és viselkedési előnyök széles skáláját támogatja: a fizikai előnyök közé tartozik a jobb fittség, az alacsonyabb vérnyomás és a kevesebb betegségtünet. A mentális előnyök közé tartozik a motiváció, a termelékenység, a kreativitás, valamint a stressz és a szorongás csökkenése. A viselkedésbeli és kognitív változások közé tartozik a jobb megküzdési készség, a nagyobb figyelem és a szociális interakciók növekedése.

Tudósok, kutatók, építészek és tervezők évtizedek óta közösen vizsgálják, hogyan lehet hasznosítani a természet azon aspektusait, amelyek a leginkább befolyásolják az épített környezettel való kapcsolatunkat.

Tekintsd meg galériánk 21 projektjén keresztül, hogy az építészek hogyan helyezik előtérbe az emberi jólétet a biofília elveinek alkalmazásával, a természet, az emberi biológia és az épített környezet közötti kapcsolat megerősítésével. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb