Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A “Now or Never” kiállítás a gyakori anyagok szén-dioxid-kibocsátását szemlélteti

Emma Olbers svéd bútortervező létrehozta a Now or Never – 1kg CO2e kiállítást a Stockholmi Bútorvásáron, hogy bemutassa az építészetben és a bútortervezésben általánosan használt anyagok klímakibocsátását.

A bútorok esetében az iparág által választott anyagok jellemzően a szénlábnyom mintegy 50 százalékát teszik ki. Az anyagválasztás valóban számít. A kiállítás bemutatja, hogy miért fontos a mérés és a mérlegelés, és megvitatja, hogy a bútoripar hogyan járulhat hozzá a fejlődéshez.

A megfelelő anyagválasztás ereje című beszélgetést Isabelle McAllister fenntartható előadó és elismert író moderálja, és a fenntartható jövőre összpontosító panelbeszélgetés-sorozat része. A sorozatot a NOW OR NEVER (MOST VAGY SOHA) című tudásmegosztó kiállítás indítja útjára, amely az anyagok környezetünkre gyakorolt hatásáról szól. A NOW OR NEVER kiállítás szervezője Emma Olbers, formatervező és fenntarthatósági stratéga, valamint az EY Doberman design- és innovációs ügynökség.

Azzal, hogy fizikailag is megjeleníti, hogy egy adott anyagból mennyit kell előállítani ahhoz, hogy egy kilogramm szén-dioxid-kibocsátás keletkezzen, Emma Olbers, svéd bútortervező célja, hogy jobban szemléltesse a fenntartható anyagok választásának előnyeit.

A kiállítás, mely a Stockholm Furniture Fair, a világ legnagyobb skandináv dizájnplatformjának részeként tekinthető meg, mintegy negyven anyagot helyez egymás mellé, hogy megvizsgálja, melyik nyújtja a legnagyobb értéket a szén-dioxid-kibocsátásukat figyelembe véve.

Míg például egy kilogramm CO2e-kibocsátásért csak egy kis négyzet alakú, 4,4 kilogramm súlyú betont kapunk, addig egy nagyobb felületet lefedő mészkőlapért 7,7 kilogrammot, vagy egy nagyméretű, 9,1 kilogramm súlyú fenyőrönkért.

Az anyagok szén-dioxid-kibocsátását a Doconomy 2030-as kalkulátorával számolta ki, amely a termékek szén-dioxid-kibocsátását a gyártástól és a szállítástól az értékesítésig keletkező kibocsátások alapján mutatja meg.  A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb