Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Játék a színekkel és árnyalatokkal: a színek ereje az épületek homlokzatán

“A szín az élet; mert egy szín nélküli világ halottnak tűnik számunkra.” – Johannes Itten festő ezekkel a szavakkal írta le a színek kivételes erejét a világ érzékelésében. 

A szín, mint érzékszervi esemény a nemcsak azt határozza meg, hogy mit látunk, hanem azt is, hogy hogy mit érzünk és miként gondolkodunk; bizonyítottan megváltoztatja a termelékenységet, inspirálja a döntéshozatalt, alakítja a perspektívánkat és befolyásolja a jólétünket. Különösen az építészetben és lakberendezésben materializálódnak és érik el maximális potenciáljukat ezek a hatások. 

A tervezés végül is a kommunikáció vizuális formája, és a színpaletta, a fénnyel, árnyékkal, textúrával párosulva döntő szerepet játszanak egy épület üzenetének közvetítésében, és ezzel a lakók és felhasználók mindennapi hangulatának befolyásolásában; az esztétika támogatja egy tér funkcióját, és teljesen képes átalakítani a felhasználói élményt. Ezt az erőt a „nagyok” is felismerték: “A polikrómia ugyanolyan erős építészeti eszköz, mint a terv és a metszet” – mondta egyszer Le Corbusier, francia építész.

Gauditól egészen Bofillig az ikonikus építészek történelmileg nem féltek játszani a színekkel. Napjainkban a színes épületek világszerte továbbra is végtelen kombinációkkal, elrendezésekkel és kivitelezésekkel keltik életre a városokat. Ebben az értelemben a színek mind a belső, mind a külső terekben hódítanak, de a homlokzatokon adják meg igazán az alaphangot, és ott mutatkoznak meg először a szem számára. A szín a homlokzat anyagszerűségének velejárója, és az anyag- és színválasztás gondos kombinálásával a színes homlokzatok végtelen kreatív és funkcionális lehetőségeket kínálnak a kortárs tervezésben.

A színt stratégiailag lehet használni a térbeli sorrend hangszerelésére vagy a tektonika hangsúlyozására, támogathatja a fényt és az árnyékot, optikai és haptikus élménnyé teheti a felületeket és még sok minden mást. “A szín az egyik legrégebbi építészeti tervezési elem – szín nélküli építészet nem létezik”. – mondta Steffanie Wettstein, a Haus der Farbe igazgatója.

Az építészek számos kihívással szembesülnek a színek kiválasztásakor, és gyakran számos kérdés merül fel: Hogyan lehet a színt a környező kontextushoz illeszteni? Hogyan állítsunk össze egy helytálló színpalettát? Hogyan reagálnak a színek egymásra, a térre és a fényre? Hogyan befolyásolják az anyagok a színválasztást? 

Nyilvánvalóan sok minden függ a projekt konkrét elképzelésétől, funkciójától és kontextusától, de egy dolog biztos: az építészeknek nem szabad félvállról venniük a kiválasztási folyamatot. A burkolatok színét és anyagát alaposan át kell gondolniuk, a puszta esztétika mellett figyelembe kell venniük olyan tényezőket, mint az érzékelés, a fakulás-állóság és a teljesítményt. Olvass tovább. Kattints ide!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb