Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

Az algákból termesztett mészkőből szén-dioxid-semleges cement

A University of Colorado Boulder mérnökökből álló csapata kifejlesztett egy mikroalgák által termesztett biogén mészkövet, amely állításuk szerint szén-dioxid-semleges – vagy akár szén-dioxid-negatív – portlandcement előállítására használható.

A hagyományos cementgyártás, amely az üvegházhatású gázok éves globális kibocsátásának 7 százalékáért felelős, nagyrészt a bányászott mészkő és agyag magas hőmérsékleten történő elégetése miatt energiaigényes.

Az algákból nyert biogén mészkő az algák növekedési folyamata során ugyanannyi CO2-t von el a légkörből, mint amennyi az anyag kemencében történő elégetésekor a légkörbe kerül.

Ezt a Colorado Boulder fejlesztette ki az Észak-Karolinai Egyetem wilmingtoni algagyűjteményével és a Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriummal együttműködve.

Egy termékalapú életciklus-elemzés megállapította, hogy a portlandcement előállításához kizárólag biogén mészkő felhasználásával mintegy 60 százalékkal csökkenne a megtestesült szén-dioxid mennyisége. Továbbá, ha az őrölt biogén mészkövet a portlandcementben töltőanyagként is használják, és ezzel helyettesítik a gyakran a keverék 15 százalékát kitevő bányászati mészkövet, akkor akár 70 százalékkal is csökkenthető a megtestesült szén-dioxid-kibocsátás.

Ha ezt az eljárást a kemencék villamosításával kombinálva, megújuló energiával működtetett kemencékkel együtt alkalmazzák, a csoport állítása szerint szén-dioxid-semleges vagy akár szén-dioxid-negatív portlandcementet lehetne előállítani.

University of Colorado Boulder (CU Boulder) kutatóinak becslése szerint ezzel évente két gigatonna szén-dioxidot lehetne megspórolni a légkörbe pumpálástól, és potenciálisan további 250 millió tonna szén-dioxidot lehetne megkötni. A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb