Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

A Seratech szén-dioxid-semleges beton megoldása elnyerte a 2022-es Obel-díjat

A londoni Imperial College anyagkutatói és doktoranduszai, Sam Draper és Barney Shanks elnyerték a 2022-es OBEL-díjat a Seratech szén-dioxid-semleges beton megoldásával.

Az OBEL AWARD zsűrije idén különös hangsúlyt fektetett a „megtestesült kibocsátásra”, és azért választotta ki a tudósokat az építészeti díj elnyerésére, hogy „ösztönözze az innovatív, tudományágak közötti megoldásokat az éghajlatváltozás kihívásaira”.

A 2021-es díjazott, Carlos Moreno professzor 15 perces város koncepciója, a 2020-as Anandaloy, Anna Heringer bangladesi sárból készült közösségi épülete és Junya Ishigami japán vízikertje, a 2019-es év nyertese után a Seratech a negyedik nyertese ennek az új nemzetközi építészeti díjnak.

A Seratech egy Sam Draper és Barney Shanks által kifejlesztett technológia, amely képes kiküszöbölni a beton CO₂-lábnyomát.

„Az ipari CO₂-kibocsátást közvetlenül a füstcsövekből fogja fel, és szén-dioxid-negatív cementpótló anyagot, szilikátot állít elő. Ha ezt a szilícium-dioxidot portlandcementtel kombinálva használják, a szilícium-dioxid előállításához kapcsolódó szén-dioxid-leválasztás azt jelenti, hogy a betontermékek szén-dioxid-mentesek lehetnek”.

Még laboratóriumi szinten, de könnyen megvalósítható, ez a termék hulladék CO2-t és a világszerte bőségesen rendelkezésre álló olivin ásványi anyagot használja nyersanyagként. Ráadásul az ehhez a technológiához szükséges folyamat és berendezések ugyanazok, mint amelyeket a betongyártás során használnak, így nem igényel jelentős változást az iparágban.

A zsűri kifejtette, hogy „ösztönözni kell az ambiciózus, interdiszciplináris ötleteket, amelyek nem csupán ideiglenes vagy kisléptékű megoldást nyújtanak, és nem is a jelenlegi gyakorlatok irreális, nagyszabású megváltoztatását”, és reméli, hogy ez a győzelem „mások számára is ösztönzőleg hat, és a Seratech számára is bátorítást jelent”. A Seratech képes arra, hogy globálisan jelentősen csökkentse a megtestesült kibocsátást, és támogassa a jövőbeni alacsony szén-dioxid-kibocsátású építkezéseket.

A Henrik Frode Obel Alapítvány által évente odaítélt OBEL AWARD egy nemzetközi építészeti díj, amelyet Henrik Frode Obel alapított, és amely az elmúlt öt év olyan munkáit vagy projektjeit kívánja díjazni, amelyek „kiemelkedő építészeti hozzájárulást nyújtottak az emberi fejlődéshez világszerte”.

Az idei zsűri tagjai: Martha Schwartz, elnök (alapító, Martha Schwartz Partners, USA), Kjetil Trædal Thorsen (társalapító, Snöhetta, Norvégia), Louis Becker (tervező és partner, Henning Larsen, Dánia), Dr. Wilhelm Vossenkuhl (professor emeritus, Németország) és XU Tiantian (alapító, DnA, Peking, Kína).

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb