Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

A Soproni Egyetem fenntarthatósági leve: ágazati összefogás a fenntartható fagazdálkodásért

Az erdőgazdálkodók, a faipari ágazat, az Agrárminisztérium és a Soproni Egyetem vezető képviselői részvételével zajlott október 15-én az első fagazdálkodási kerekasztal. Az egyetem azért indította el az ágazatok közötti szakmai párbeszédet, hogy a fenntarthatóság a teljes termékláncban, átfogó alapelvként érvényesüljön, a meglévő gyakorlati megoldások egymás erősítésével támogassák a folyamatot.

A teljes anyag megtekintéséhez kattints ide!


További hírek a Soproni Egyetem Fenntarthatósági leveléből:

Hosszú távú közfeladat-finanszírozási szerződést írt alá a Kormány és a Soproni Egyetem fenntartója, a Soproni Egyetemért Alapítvány, amelynek értelmében az egyetem működtetésére a 2022-től 2026-ig terjedő időszakban összesen több mint 30 milliárd forint állami támogatást biztosít a kormányzat.

A teljes anyag az alábbi linken tekinthető meg: Egyetem hosszú távú finanszírozási megállapodását


A hazai pálya előnye – Új, magyar megoldás a dráguló, illetve hiányzó fenyő épületfa kiváltására

Az építőanyag-árak robbanásszerű drágulását a családi kassza éppúgy megérzi, akár a nemzetgazdaság. Ezen belül is kiemelkedik a csaknem száz százalékban importból származó fenyő alapanyagok áremelkedése és beszerzési nehézségei, amelyek kritikus függőséget okoznak az építőiparban. A Soproni Egyetem tervezett kutatásának fő célkitűzése ennek a kitettségnek a csökkentése: az import fenyő helyettesítése hazai, minőségben egyenrangú lombosfa-alapanyaggal.


Okos lehetőségek az erdőkben is

A XXI. századi erdőgazdálkodás egyik legnagyobb kihívása a faállományok felkészítése a klímaváltozásra. Az erdők élet- és ellenállóképességének erősítésben a digitalizáció a megoldás része: Az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nemcsak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi a mainál jóval pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is. A modern technológián alapuló kutatások és az így nyert adatokat felhasználó gazdálkodási rendszerek kialakításának fontosságát hangsúlyozza dr. Czimber Kornél, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatási és külügyi dékánhelyettese.

A teljes anyag az alábbi linken tekinthető meg: Soproni Egyetem – Okos lehetőségek az erdőkben is – Újszerű Kutatás a Soproni Egyetemen


Erdők és erdészek – A Soproni Egyetem is részt vett az Országos Erdészeti Egyesület erdő és ember kapcsolatáról szóló kampányában

Az erdész szakma többszáz éves hagyománnyal rendelkező hivatás. Eredeti és máig érvényes küldetése a természeti erőforrásokkal, különösen a fákkal való okos, előrelátó gazdálkodás. Az Országos Erdészeti Egyesület az idei, XXV. Erdők Hete alkalmából kampányt indított, amelynek témája: „Erdők és erdészek”. A kampány középpontjában az erdőgazdálkodás, az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma áll.

A teljes anyag az alábbi linken tekinthető meg: Soproni Egyetem – Erdők és erdészek – Az Országos Erdészeti Egyesület kampánya erdő és ember kapcsolatáról


A fentebb olvasható anyag a Soproni Egyetem Fenntarthatósági levelének része. A Soproni Egyetemmel külön együttműködési megállapodásunk is van, mivel a fa felhasználásunk miatt, automatikus természetes partnerünk, tudás bázisunk is! Külön megtiszteltetés, hogy a MAKÉSZ elnökünk, Kárpáti József tagja lett a Fagazdálkodási kerekasztalnak. Az ott elindított munka videó összefoglalója, interjúk:

Forrás: a Soproni Egyetem Fenntarthatósági levele

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb