Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építőipari hírek

A Lendlease és a Stora Enso globális fenntartható faipari partnerséget indít

A nemzetközi ingatlancsoport, a Lendlease és a világ egyik vezető fenntartható faanyag szállítója, a Stora Enso között új, jelentős partnerség jött létre a környezetbarát építési termékek használatának felgyorsítására a világ legismertebb városaiban.

Az új partnerség 2021. október 1-jén indult Milánóban, Olaszországban, ahol a Lendleasenek 7,9 milliárd dollár összegű urbanizációs projektjei vannak folyamatban. Az új partnerség három kulcsfontosságú területre összpontosít: a fenntartható fatermékek, köztük a keresztrétegezett fa (CLT) kutatás-fejlesztése; új módszerek ezeknek a termékeknek az építőiparban történő felhasználására; és elérhetőségük a globális piacon.

A bejelentés részeként a Lendlease bejelentette külön stúdió létrehozását is Milánóban, amely megkönnyíti az új fenntartható fatermékek létrehozását és a fenntartható fa fokozott használatát 50 milliárd dolláros európai fejlesztési projektje portfóliójában. A Podium MX névre keresztelt új milánói stúdió a vállalat 3,6 milliárd dollár értékű milánói innovációs negyedében (MIND), a 2015-ös World Expo helyszínén fog működni, és kiegészíti a Szilícium-völgyben a hónap elején létrehozott hasonló létesítményt.

Milan Innovation District (MIND) – mintegy 100 hektárnyi területen

Ezenkívül a Stora Enso termékkatalógusát teljes egészében digitalizálni fogják a Lendlease teljes körű digitális platformján, a Podiumon keresztül, megkönnyítve ezzel a vállalat számára a fenntartható fával való tervezést és építést a jövőben.

A bejelentés tovább erősíti a Lendlease és a Stora Enso között már most is erős kapcsolatot. Az elmúlt évtizedben a két vállalat együtt dolgozott nyolc fenntartható faépületen olyan városokban, mint London, Sydney és Brisbane. Például a hagyományos vasbeton helyett fenntartható fa használata a Lendlease 25 King irodaprojektjében Brisbane-ben, Ausztráliában, 74 százalékkal vagy 5.000 tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást.

Fotó: Lendlease project

Tekintettel arra, hogy az épített környezet jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 40 százalékát adja világszerte, a fenntartható fatermékek lenyűgöző lehetőséget jelentenek az építőipar számára a környezeti lábnyom csökkentésére. Erős, könnyű és tűzzel és ütésekkel szemben ellenálló fenntartható fa sokkal kevesebb megtestesült* szenet tartalmaz, mint a hagyományos építőanyagok, például az acél és a cement.

„Ez a globális partnerség a Lendlease és a Stora Enso, a két vállalat között több mint egy évtizedes kapcsolat természetes fejlődését jelenti. A Stora Enso vitathatatlanul világelső a kisebb környezeti lábnyomú termékek fejlesztésében. Ez különösen fontos a Lendlease esetében, mivel mi azt a kihívást tűztük magunk elé, hogy elérjük az ingatlanszektorban a világon a legagresszívabb kibocsátás csökkentési célokat – a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást 2025-re és az abszolút nullát 2040-re ” – mondja Tony Lombardo, a Lendlease globális vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója.

„Örömünkre szolgál, hogy megerősíthetjük partnerségünket a Lendlease-el, a fenntartható építési megoldások igazi éllovasával. Együtt fogjuk vezetni az átmenetet a körkörösebb, innovatívabb és digitalizált megoldások felé az építőipar átalakulásának felgyorsítása érdekében” – mondja Lars Völkel, a Stora Enso Wood Products divízió ügyvezető alelnöke.

Lendlease-ről: A Sydneyben székhellyel rendelkező Lendlease 114 milliárd dolláros globális fejlesztési “csővezetéke” 23 nagy urbanizációs projektet tartalmaz 10 kapu-városban (gateway city), köztük New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban, Londonban, Milánóban, Kuala Lumpurban, Sydneyben és Melbourneben.

Forrás: Stora Enso 2021-10-06
SzF: MM

*Megtestesült szén (embodied carbon) = A fa önmagában tárolja a szenet, s az épületbe beépített fatermékek előállításához, helyszínre szállításához és beépítéséhez lényegesen kevesebb fosszilis energiahordozó felhasználására van szükség, mint pl. az acél és a cement esetén.

Észrevétel: Hűha, dollár milliárdok, melyek a Stora Enso esetén “csak” egyik – nyilván nem gyenge – új irány, új láb a cég piacának bővítésére. Mindez fenyőből. Azért érdekes lenne megtalálni ezen az építési piacon a lombos, abban a keménylombos fafajok számára is a piaci rést. A hazai lehetőség össz-mennyisége csak csepp lenne ebben a tengerben, de milyen nagyszerű lenne megtalálnunk ezt a rést és az ahhoz szükséges technológiát, terméket, meg persze a finanszírozási forrást. (MM)

A cikk a www.fataj.hu weboldalon is megjelent.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb