Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

A Drop Store megmutatja, hogyan nézhetnek ki a termékek a vízhiányos jövőben

Az ENSZ 2023-as vízügyi konferenciája alkalmából a Publicis Groupe Benelux tervezőiroda egy sor koncepcionális “szupermarket” terméket készített, amelyek megmutatják, hogyan nézhetne ki a fogyasztás egy olyan világban, ahol nem áll rendelkezésre elegendő víz.

Az aszály, az árvizek és a tiszta ivóvíz hiánya egyesek számára távoli problémának tűnhet, de a világ népességének fele, azaz 3,6 milliárd ember számára ez a mindennapi valóság. Kétségtelenül fennáll annak a lehetősége, hogy a vártnál hamarabb érhet minket vízválság.

Bár sokan nincsenek tisztában a vízválság hosszú távú hatásaival, a kérdés végső soron mindenkit érint. Ezért a Publicis Groupe Hollandia megnyitja a The Drop Store nevű webáruházat, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy bepillantást nyerjenek abba, hogy egy vízválság milyen hatással lesz mindennapi életükre.

A The Drop Store a vizet és a víztől függő termékeket árulja túlzó összegekért – mert ez lehet a világ vége. „A Drop Store egy szupermarket-élmény egy kis csavarral” – magyarázta René van Hell, a Holland Királyság Külügyminisztériumának igazgatója, beleértve a zöld növekedési osztályt is. „Az összes kapható terméket jelentős vízügyi kihívások érintik. A mögöttes üzenet az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fenntartható vízzel kapcsolatos jövő megvalósítható. Ehhez azonban nagymértékű változásra van szükség abban, ahogyan a vizet értékeljük, kezeljük és használjuk”.

Akárcsak az éghajlatváltozás esetében, a vízkatasztrófa hatása túl távoli vagy túl gyorsan feledésbe merül. Az emberek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy egy vízválság milyen hosszú távú hatással lehet mindennapi életükre és fogyasztásukra. Ha nem teszünk semmit, a túl sok víz, a túl kevés víz és a túl szennyezett víz drasztikusan megváltoztathatja és meg is fogja változtatni az alapvető termékekhez való hozzáférést, azok formáját, elérhetőségét, árát, sőt összetételét is. A Drop Store feltérképezte ezeket a termékeket, gondoljunk csak az üdítőre, a pizzatablettára, a tiszta vízre, a rizsre és a sajtra.

A globális vízproblémára való figyelemfelkeltés érdekében március 22-24. között New Yorkban rendezik meg az ENSZ ’23-as Víz Konferenciáját, amelynek Hollandia a társrendezője. A konferencián politikai vezetők, különböző érdekelt felek és fontos véleményformálók vesznek részt. A konferencia során különböző találkozókra és párbeszédekre kerül sor, olyan témákban, mint a víz és az egészségügy, a víz és a fenntartható fejlődés, a víz és az éghajlatváltozás, valamint a vízügyi együttműködés. Az ENSZ vízügyi konferenciájának végső soron a helyi és globális vízügyi menetrendben kell változásokat eredményeznie.

Vízzel kapcsolatos tények

 • A víz létfontosságú: víz nélkül nincs élet.
 • A vízhez és a higiéniához való hozzáférést emberi jognak nyilvánították.
 • A víz a fenntartható fejlődés katalizátora.
 • Tiszta víz nélkül a betegségek könnyebben terjednek.
 • Tiszta víz nélkül kevesebb élelemmel tudjuk ellátni a növekvő népességet.
 • Tiszta víz nélkül a lányok ritkábban járhatnak iskolába.
 • A víz döntő fontosságú: egyre több helyen van vízhiány, amint azt a tavalyi aszályok is mutatják. Ugyanakkor egyes helyeken túl sok a víz, ami áradásokkal és szökőárakkal jár.
 • A világ lakosságának negyede – 2 milliárd ember – nem biztonságos ivóvízforrásokat használ.
 • Az emberiség fele – 3,6 milliárd ember – biztonságosan kezelt higiéniai feltételek nélkül él.
 • A szennyvíz több mint 80%-a tisztítás vagy újrafelhasználás nélkül kerül a környezetbe.
 • A közelmúltban bekövetkezett katasztrófák közel háromnegyede vízzel kapcsolatos, és az elmúlt 20 évben közel 700 milliárd dollár gazdasági kárt okozott.
 • A biológiai sokféleség soha nem látott ütemben csökken: a vízbiztonság megfordíthatja ezt a folyamatot. A világ vizes élőhelyeinek mintegy 35%-a veszett el 1970 és 2015 között, és a veszteség mértéke 2000 óta évente gyorsul, mivel ezek a világ gazdaságilag legértékesebb ökoszisztémái közé tartoznak, és a globális éghajlat alapvető szabályozói.
 • Folyóink kétharmada közös, valamennyi víztartalékunk közös, a vízzel kapcsolatos munka közösségi szintű megközelítést igényel, tehát határokon, silókon, ágazatokon és léptékeken átívelő együttműködést.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb