Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

2020 után is lehet még 5% ÁFA összeggel családi házat építtetni!!!

A címben szereplő állítás két esetben igaz.

2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek, vagyis feltöltésre került az online építési naplóba a terv, azaz bejelentésre került az építkezés.

Így szól az ÁFA törvény idevonatkozó rendelkezése: Amennyiben az Áfa tv-ben előírt feltételeknek megfelelő új lakóingatlan értékesítésének teljesítése 2020. január 1-jén vagy ezt követően történik, de ezen értékesítéshez 2016. január 1. és 2019. december 31. között fizettek előleget, úgy a 2020. január 1-jét megelőzően kézhez vett, jóváírt előleg még kedvezményes 5%-os adómértékkel adózik. (A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget az Áfa tv. 59. § (2) bekezdése értelmében úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.)

Tehát van egy legális megoldás arra, hogy ne emelkedjen 22%-kal a családi ház építés a jövő év januárjától. Ehhez viszont önerővel kell rendelkezni, mert nem elég a számlát kiállítani, azt pénzügyileg is teljesíteni kell!

Vigyázzon és tájékozódjon, hogy milyen cégnek ad előleget, vagy fizeti ki előre az egész családi ház költségét. Legyen a cégnek áttekinthető makulátlan múltja, vagyona, referenciái, melyeket ellenőrizni lehet, valamint legyen pénztartaléka és jelentős forgalma. Ne válasszon olyan céget, amiben bizonytalan. Ma már ellenőrizni lehet, hogy van-e NAV tartozása egy cégnek, vagy milyen árbevétellel, nyereséggel zárta a korábbi éveit. Itt ellenőrizheti a cégek főbb adatait: https://www.e-cegjegyzek.hu
Itt pedig ellenőrizni tudja a korábbi évek mérlegadatait: https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap
A vállalkozás múltja nem ad garanciát a jövőre vetítve, de tény, hogy egy jól működő koros cég, aki jelentős árbevétellel és nyereséggel zárja az üzleti éveit, az sokkal megbízhatóbb és kevesebb rizikót jelent, mint egy frissen alapított vállalkozás. Az pedig, ha a vállalkozás azt állítja, hogy tavaly 10 házat épített és az árbevétele néhány tízmilliós, akkor felejtse el a szerződéskötést!

Szerző: B. Árpád

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb