Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld Építés Hete - MakészZÖLD ÉPÍTÉS HETE szeptember 12-16.Zöld építészet

PuzzleHome – STEICO fenntartható készházak és moduláris házak

Kezdjük a legelején. Ahhoz, hogy meg lehessen egyszerűen érteni a fenntarthatóság fogalmát, olyan példát mutatunk be, ami nem fenntartható:

  • Ha egy falu halászatból él, de több halat vesz ki a vízből, mint ami a folyamatos növekmény, akkor az nem fenntartható. Azért nem, mert a halászat, mint megélhetési forma tönkremegy.
  • Ha egy település favágásból és annak feldolgozásból él, de több fát vág ki, mint amennyit telepít és amennyi ezáltal újra növekszik, akkor az hosszútávon nem lesz fenntartható természeti – környezeti szempontok alapján és pénzügyi oldalról sem, hosszútávon pedig társadalmi oldalról sem, mert el fognak költözni az emberek, hiszen nem tudnak majd megélni.
  • Ha egy család több pénzt költ el folyamatosan, mint ami a havi bevétele és nincs már megtakarítása, akkor az pénzügyileg nem fenntartható.
  • Ha egy városban vagy országban sokkal több idős ember van, illetve többen vándorolnak el, mint amennyi gyermek születik az nem fenntartható társadalmi szempontból. (például Magyarország)

A fenntarthatóság alapvetően azt jelenti, hogy nyersanyagainkat oly módon használjuk fel, hogy az a jövő generáció számára is rendelkezésre álljon majd. 

Akármennyire is fájdalmas a mai magas rezsiköltség, tenni tudunk és tennünk kell ellene! Kevesebbet kell belőle fogyasztani! A legolcsóbb energia a fel nem használt energia. Tehát sokkal energiatakarékosabban kell élni!!!
Lejjebb kell venni a termosztát hőfokát télen és lekapcsolni a villanyt, ahol nem tartózkodunk.
A házainkat pedig megfelelő szigeteléssel kell ellátni és a fűtési rendszert is korszerűsíteni szükséges. Napenergiát és szélenergiát kell hasznosítani és száműzni kell a régi energiavámpír mosógépet, hűtőgépet és egyéb háztartási és barkács eszközöket… Minden kis lépés közelebb visz a kívánt célhoz és mindig a legcélszerűbb energetikai döntést kell meghozni, melyhez a Zöld Építés Hetén ingyenes szaktanácsadást biztosítunk!!!

Küzdj a klímaváltozás ellen: ültess fát, használj fát!
Tackle climate change: plant trees, use wood!

volunteers planting tree in green park together

Miért fontos, hogy egy napjainkban épülő modern ház fenntartható legyen?

Azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert a házaink, lakásaink, otthonaink adják a modern világunk egyik legnagyobb károsanyag kibocsátását és itt nem csak a villamos- és gázenergiára kell gondolkodni, mely az épület egész élete alatt elhasznál és ebből rengeteg károsanyag keletkezik, hanem az építkezésen felhasznált építőanyagok előállításának, majd egyszer az épület elbontásának az ökológiai lábnyomát. Szintén van egy nagyon fontos tényező, az pedig a kivitelezéskor beépített anyagok gyártási helye, majd az építési helyszínre szállítása, hiszen egy 100m2-es új családi házban legalább 4-8 egész kamion építőanyag kerül bedolgozásra, valamint egy része hulladékként jelentkezik, mert a csomagolás is be van sok esetben csomagolva.


Tehát nagyon fontos, hogy az építőanyag lehetőség szerint helyi legyen vagy minél közelebbi gyárból, feldolgozó üzemből kerüljön az beszállításra, mert a fuvarköltségek jelentősen emelik a kivitelezés árát és a bolygónkra nehezedő környezetszennyezést.

Pár héttel korábban már írtunk ebben a témában egy hosszas cikket, melyet ide kattintva lehet megtekinteni.

Tehát, ha egy ma épülő könnyűszerkezetes családi ház, készház, modulház fenntartható építőanyagokból épül, mint például STEICO JOIST rétegelt-ragasztott faszerkezetből gyártjuk a falakat, a födémet és a tetőszerkezetet. Ezután a falak és a födémszerkezet üreges részeibe is fa alapanyagú Steico fagyapot szigetelés kerül és a külső falra a napjainkban elterjedt EPS helyett kemény, táblás STEICO dry Protect szigetelés kerül, akkor a ház egész statikai része, a hőszigeteléssel együtt fenntartható lesz, az ökológiai lábnyoma negatív előjelű lesz.

Azonkívül, hogy ez a STEICO faszerkezetes ház rendkívül alacsony energiaigényű lesz, egy modern téglaháznál akár kétszer jobb hőtároló kapacitással fog rendelkezni, mely a nyári átmelegedés ellen egy kiváló megoldás.

Házaink nagy része talajcsavarozással készül, mely tovább fokozza az épület fenntarthatósági szempontjainak figyelembevételét, hiszen a humuszt nem kell leszedni, a talajt nem kell elszállítani és nem kell darált betonnal vagy murvával szennyezni a talajt és egy gramm betonra sincs szüksége a házunknak, szemben egy másik házzal, melyhez több teherautó mixer betont kell az épület alá bedolgozni az alapba, zsalukőbe és az aljzatbetonba.
A cement előállítás és annak a nagy távolságról való szállítása az egyik legnagyobb környezetterhelő része az építőiparnak, de nem a mi házainknak.

A talajcsavarozásnak van még egy hatalmas előnye a betonozással szemben: Ha a beton alapot egyszer el kell bontani, akkor több teherautó sitt fog keletkezni és terhelni fogja a környezetet, míg a talajcsavart ki lehet csavarni és a födémpanelt át lehet szállítani más helyszínre, mert élettartama akár a kétszáz évet is elérheti.

A STEICO Joist elemekből és STEICO fújt és kemény táblás szigetelésekből épülő ház, melyet talajcsavarozásra építünk, nem csak a kivitelezéskor lesz környezetkímélő, hanem akkor is ha egyszer le kell majd bontani az élettartama végén 80-150 év múlva, mert minden eleme újra hasznosítható.

A PuzzleHome – STEICO házaink teljes életciklus-elemzése (LCA) lajstromba veszi az összes pozitív és negatív hatást, amelyet az adott házépítés a környezetre gyakorol. Ezeket a hatásokat a termék életciklusának minden egyes szakaszában meg kell mérni, a „bölcsőtől a sírig”.

Ez azt jelenti, hogy a nyersanyag előállításától, (fa = természet állította elő, növekedés közben széndioxidot kötött meg), a feldolgozáson (a STEICO gyárai az erdők mellett találhatóak, minimális szállítási költség és környezetterhelés), a szállításon, a beépítésen keresztül az épület elbontásáig kell vizsgálni. A végén a hulladékhasznosítást is számba kell venni.

A statikai vázat adó fából lehet készíteni később fa alapú termékeket, például pozdorját, a talajcsavar és a födém acélszerkezetét is korlátlan alkalommal újra lehet hasznosítani. A falakban található szigetelés is újrahasznosítható, de ha csak kiszórjuk a természetbe, akkor a bogarak, giliszták, egyéb organizmusok lebontják és hozzájárulnak a természet körforgásához.

Az épületben hazánk egyik legmodern Németh-Fa Kft nyílászárói szolgáltatják az éltető fény beengedését és mellette a jó hőszigetelést. A Németh Fa Kft ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók modern 3-4 rétegű ragasztott fából készülnek Lentiben, melyek életük végén 95%-ban újrahasznosíthatóak lesznek. A fa nyílászárók mellett a padlóra is a Németh-Fa svédpadlói kerülnek.

Tehát kijelenthetjük, hogy a PuzzleHome-STEICO családi házak és moduláris épületek megfelelnek a fenntarthatóság irányelveinek és karbonsemlegesek, minimális napelem és szélenergia hasznosítással ezek a házak több energiát termelnek, mint ami a működtetésükhöz szükséges.

A PuzzleHome készházaink kizárólag hőszivattyús rendszerű fűtéssel készülnek, melyek a hagyományos elektromos fűtéshez képest 70%-kal kevesebb energiával működnek és a meleg időben a hűtést is biztosítják a lakók számára a kellemes lakókörnyezet érdekében.

PuzzleHome - STEICO fenntartható könnyűszerkezetes- és moduláris házak gyártása
PuzzleHome moduláris STEICO szerkezetű családi ház, mely az ÉMI Szentendrei telephelyén kerül felépítésre bemutató jelleggel


A PUZZLEHOME – FAVÁZAS STEICO
készházak, modulházak választásának az eredménye a 100% REZSICSÖKKENTÉS!!!

Gyere el a MAKÉSZ támogatásával megrendezésre kerülő „ZÖLD ÉPÍTÉS HETE” programokra, mely számos építőipari érdekességet tartogat. Hozd el magaddal a gyerekeidet és a szüleidet, barátaidat is.

Tegyünk együtt a jövő generáció érdekében!

A MAKÉSZ tagok Programjainak felsorolását ide kattintva lehet elérni.

A STEICO BIO készházak gyártását a Kp Sales House Kft végzi, stratégiai partnere a Naturica Group Kft

Kp Sales House Kft weboldalai:
Több ezer cikk, információ a készházakkal kapcsolatosan: https://kp.hu
Több tucat családi ház és moduláris ház típusterv: http://puzzlehome.eu, http://otthontervek.hu

A KP SALES HOUSE KFT ÉS A NATURICA GROUP PROGRAMJAI A ZÖLD ÉPÍTÉS HETÉN:

Egész héten nyílt nap lesz a Kp Sales House Kft készház üzemében és bemutatótermében

Kezdés minden nap 8.00-kor, zárás: 17.00 óra

Az érdeklődők megtekinthetik a készház üzemet, az acélszerkezetes és faszerkezetes falak gyártását.
Lehetőség van egy kulcsrakész és több darab félkész moduláris és mobilház megtekintésére.

2022. szeptember 16. napján az érdeklődők kipróbálhatják a STEICO farost szigetelés gépi befújását.

A látogatók, akik a Zöld építés hetén a gyártást és a bemutatótermet meglátogatják, extra 5%-os kedvezményt kapnak a STEICO födém hőszigetelés árából, mely kupont egy évig felhasználhatják az egész országban történő munka megrendelése esetén.
Ezen a héten, akik félkész vagy kulcsrakész házat rendelnek, az egyébként is kiemelten energiatakarékos házak szigetelésére extra + 5 cm hőszigetelést kapnak a födém és a külső falakon.

Cím: Tököl Vince tanya, Útvonal tervezés a Google segítségével: https://tinyurl.hu/woCk

Regisztráció telefonon és e-mailban is lehetséges. Elérhetőség: 06-20/444-44-24, info@kp.hu

A Zöld Építés Hete záró eseménye IS NÁLUNK LESZ, 2022. szeptember 16. napján

– 10.00 Megnyitó Kárpáti József MAKÉSZ elnök beszéde
– 10.10 Kulcsrakész modulház bemutatatása, ami sok sok újdonságot tartalmaz Borka Árpád által
-10.30 Üzem látogatás, modulház gyártás bemutatása Borka Árpád közreműködésével
-11.00 Környezetbarát, karbon semleges technológiák, ÖKO ill. zöld építkezések, vályog, szalma, kender, fa épületek, nemzetközi tapasztalatok. Az előadás vezetője: Bíró Péter, a MAKÉSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős, egyedüli magyar diplomás épület biológusa. 
– 11.45 Alacsony rezsijű, plusz energiás épületek, ÖKO házak készházak, könnyűszerkezetes házak építési helyzete lehetősége Magyarországon. Előadók: Kárpáti József, Borka Árpád 
– 12.00 A Nemzetközi Zöld Építés Hete értékelése a MAKÉSZ részvételéről. Előadó: Kárpáti József

Regisztráció telefonon és e-mailban is lehetséges. Elérhetőség: 06-20/444-44-24, zoldepites@kp.hu

13. 00 Előadás Bíró Péter, épületbiológus által: 
Téma: Környezetbarát, karbon semleges technológiák, ÖKO ill. zöld építkezések, vályog, szalma, kender, fa épületek, nemzetközi tapasztalatok
– Készházüzem bemutatása, STEICO Cellulóz és Farost fújás bemutató és műhelymunka
– Bemutatjuk, hogy mi történik, ha különböző szigeteléseket, purhab, EPS, cellulóz, kőzetgyapot, BIO STEICO farost és cellulóz szigetelést 1100 Celsius fokos terhelésnek vetjük alá tartósan.

A látogatók, akik a Zöld építés hetén a gyártást és a bemutatótermet meglátogatják, extra 5%-os kedvezményt kapnak a STEICO födém hőszigetelés árából, mely kupont egy évig felhasználhatják az egész országban történő munka megrendelése esetén.

Ezen a héten, akik félkész vagy kulcsrakész házat rendelnek, az egyébként is kiemelten energiatakarékos házak szigetelésére extra + 5 cm hőszigetelést kapnak a födém és a külső falakon.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb