Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MAKÉSZ archívum

Összerak-lak


Milyen bérlakásokba költözzenek a bedőlt devizaadósok?

A jelen cikk 2011-ben jelent meg a Hetiválasz újságban.

Devecseri szintű házakra nem számíthatnak, de olyanra talán igen, amelynek a rezsijét fizetni tudják. Ilyenek lehetnek a könnyűszerkezetes házak is. Ugrásra készen várja az építőipar a bérlakásépítés beindulását.


„Minden száraz, nem penészednek a falak, és a 86 négyzetméteres lakásnak mindössze 25 ezer forint volt a legnagyobb téli fűtésszámlája – lelkendezik Rétiné Kuzics Éva Felsőzsolcáról. – Nem bántuk meg a választásunkat, pedig sok mindennel riogattak bennünket, például azzal is, hogy elfújja a szél a papundekliházunkat.”

A tavalyi árvíz után otthontalanná vált Réti házaspár ugyanis nem a főépítészi pályázaton nyertes tervek közül mazsolázott az újjáépítés során, hanem 13 másik sorstársukhoz hasonlóan – könnyűszerkezetes ház mellett döntött (76 család választotta a hagyományos szerkezetű családi házakat). Azért, mert úgy ítélték meg: egy ilyen ház esetében a legvalószínűbb, hogy elkészül a kormány által megszabott, október végi határidőre. Az építkezésre kevesebb mint 50 napja volt a vállalkozónak. „Látni lehetett, hogy ennyi idő alatt képtelenség hagyományos téglaházat tisztességesen felhúzni. A közelünkben épült egyik házban már jön föl a járólap, esik le a vakolat, mert kevés volt az idő a kiszáradásra.” Téglaházat kiváló minőségben és hasonlóan gyorsan ugyanis csak korszerű falazási technológiával lehet megépíteni,
ahogy ezt a sikeres kolontári és devecseri újjáépítés bizonyítja.

Amikor arról faggatjuk Évát, hogy azért biztos van valami árnyoldala is a lakásuknak, kiböki: nyáron tényleg meleg van bent, de redőnyöket szereltettek fel, és megfelelő árnyékolással, szellőztetéssel megoldják, hogy elviselhető legyen a hőmérséklet.
A könnyűszerkezetes technológia az árvízi helyreállítás során jól bizonyított – véli Tőke Tünde, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának (Makész) elnöke. Véleménye szerint a szükséghelyzetben gyorsan felépült készházak sikere is szerepet játszhatott abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek nemrégiben azt nyilatkozta: a bedőlő jelzáloghitelesek egy része az állam által épített új, könnyűszerkezetes házakba költözhetne bérlőként, és ehhez Budapest környékén keresnének állami területeket.
A kormányfő tehát egy bizonyos építési technológiáról és fővárosközeli építkezési akciókról beszélt, de a szakma sem egységes annak megítélésében, hogy érdemes-e a tömeges bérlakásépítést belecsempészni az adósmentésbe. Nem javasolja ezt a megoldást Varga Dénes gazdaságkutató, a DEM iroda vezetője. „Százmillió forintból akár 15 lakást is vehetnék a Békásmegyeri lakótelepen.’’Reménytelen adósnak való lakásból ugyanis túlkínálat van a piacon, ezért az építésnél olcsóbb lenne, ha ezekből vásárolna az állam. Szerinte sok lakáspiaci vállalkozó tévesen hiszi azt, hogy az állami megrendelések biztos pénzt jelentenek akkor is, ha jóval drágábban generálnak többletkeresletet a piacon, mint ha a kormány hatékony lakáspolitikai eszközökkel támogatná a piac élénkülését. „Ha egy bedőlt hitelt az állam az utolsó fillérig kifizetne az adós helyett, még mindig olcsóbb lenne, mint ha drága főváros környéki telkeken szabadonálló családi házakat építenének.” Másfajta elképzelést vázol Kőszeghy Attila, a Kós Károly Egyesülés Országépítő című lapjának felelős szerkesztője. A vidéket mentheti meg, ha az állam azt támogatná, hogy helyi anyaggal és munkaerővel az adott településen építsenek néhány bérlakást. A helyi foglalkoztatást szervező fiatal agrár- és építő szakembereknek hátrányos helyzetű településenként néhány, rendkívül takarékos üzemeltetésű, bővíthető lakást lehet a könnyűszerkezeteshez képest féláron létesíteni – teszi hozzá Kőszeghy
Csanád Ábel településmérnök.
De szól érv amellett is, ha a kormány egy átfogó lakásépítési programban gondolkodik. Ez ugyanis több tízezer ember számára teremtene új munkalehetőséget, véli a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. Ráadásul így a bajba jutott adósokat nem elavult, energiafaló lakásokba költöztetnék, hanem korszerű, energiatakarékos épületek épülhetnének.

A cikk további részét az alábbi PDF fájlban lehet elolvasni…

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb