Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MAKÉSZ archívum

Lehet, hogy mégis kedvelt lesz a könnyűszerkezet?

Ez a cikk a Napi Gazdaágban jelent meg a MAKÉSZ-ről 2011-ben. Ma már nem aktuális minden része, de akit érdekel az, hogy mi volt több mint egy évtizede az építőiparban, annak javasoljuk.

Ugrásra készek a könnyűszerkezetes házat építő cégek a kormány lakáshitelesek megsegítésére tervezett gyorsházépítési elképzelése nyomán. Nem csoda, hiszen a lakáspiaci visszaesés az ő megbízásaikat is alaposan visszavetette.

A közelmúltban egy lapnak nyilatkozva a miniszterelnök arról beszélt, hogy a bajba jutott, kilakoltatás előtt álló szegényebb lakáshitelesek egy részének megoldás lehet, ha Budapest környéki állami területeken közmunkában felépített, állami tulajdonú, könnyűszerkezetes lakásokban bérlőként helyezik el őket.

A házaspárok 40, az egygyermekesek 50, a két gyermeket nevelők 60, míg a háromgyermekesek 80 négyzetméteres családi házat kaphatnának.

Információnk szerint a feladattal – a technológia kiválasztása, a négyzetméterár-kalkuláció stb. – Szaló Péter helyettes államtitkárt bízták meg. A program részleteivel kapcsolatos kérdéseinkre a BM sajtóosztálya azt a válaszolt adta, miszerint a javaslat elkészítéséért az NGM a felelős a Belügyminisztériummal együttműködésben.

Az állami földterületek kijelölésére, a kivitelezés pontos menetrendjére, annak műszaki tartalmára a vonatkozó jogszabályok megalkotása után tudnak válaszolni. Természetesen megkerestük az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatot (MAKÉSZ) is, amelynek marketing-elnökhelyettese, Kárpáti József kifejtette: szerinte a terület kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy az ide kiköltözöttek munkahelyükre költségnövekedés nélkül el tudjanak majd jutni. Mint mondta, a konkrét könnyűszerkezetes technológiáról még nem született döntés: véleménye szerint a kiválasztásban szerepet játszik a felépíthetőség gyorsasága, a későbbi üzemeltetésnél a hatékony energia-előállítás lehetősége, az alacsony rezsiköltségek (az energiatanúsítvány szerint A+ kategóriásnak kellene lennie), a technológia tartóssága, használhatósága., s az ezen szempontok figyelembevételével kialakított árajánlatok között kell majd dönteni.

Az is fontos, hogy jogszabály szerint minősített és forgalomba hozott könnyűszerkezetes rendszert válasszanak, mint ahogy az is, hogy a technológiát kínáló cégek regisztrált, hivatalos vállalatok legyenek, jogszerűen alkalmazott dolgozókkal vagy alvállalkozókkal. Arra kérdésre, hogy tapasztalata alapján körülbelül mennyire jöhet ki a kiválasztott technológiából a tervezett 40-50-60-80 négyzetméteres házak építési költsége, a szakember kifejtette: amikor meghatározzák az elvárt műszaki tartalmat és a kívánatos energiatanúsítvány szerinti besorolást, akkor lehet az árat is megszabni. Amennyiben ismertté válik a rendelkezésre álló pénzkeret, a felépítendő házak mennyisége, mérete, helye, akkor pedig meg lehet majd határozni, hogy a keretből mit lehet felépíteni. Természetesen – mint mondja -, amennyiben most azonnal kapnának tagjaik megrendelést, akkor egy éven belül akár ezer ház is felépülhetne: időközben új gyártósorok beüzemelésével ugyanis többszörösére növelhető a cégek kapacitása.

A cikk többi részét olvassa el a Napi Gazdaság szkennelted hasábjairól:

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb