Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MAKÉSZ archívum

Ombudsman dönt a készház-építési vitában

Oldódik a bankok idegenkedése a készházaktól: a hitelezésben egyre több pénzintézet értékeli a hagyományos házakéhoz hasonlóan az ilyen épületeket.

A készházak hatósági megítélésének visszásságai is szóba kerültek az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége könynyűszerkezet-építő szakmai tagozatának kétnapos közgyűlésén.

Fazekas Péter tagozati elnök elmondta, hogy egy 2003-as kormányrendelet alapján csak olyan szerkezetekből és anyagokból lehet házat építeni, amelyek minősége vagy szabványban szabályozott, vagy rendelkezik építőipari megfelelőségi (ÉME) engedéllyel.

Elvileg könnyűszerkezetes családi házra (ezek egyik altípusa a fa- vagy fémszerkezetű panelekből épített készház) építési engedélyt csak az arra jogosított szervezet (az ÉMI Kht.) által kiállított ÉME-engedély birtokában lehetne kiadni. Az egyes építésügyi hatóságok viszont eltérő gyakorlatot folytatnak. Van, ahol elég a tervező nyilatkozata arról, hogy a ház mindenben megfelel a jogszabályi előírásoknak, míg másutt az ÉME-engedély másolatát is bekérik.

A tagozat szabályzata szerint, aki rendelkezik ilyen engedéllyel, és átesett az évi kétszeri vizsgálaton, az megkapja a tagozat Makész-védjegyét. Az építtetők szemszögéből ez azt jelenti, hogy a cég jó minőségű házat épít, és ha konfliktus lenne az építtető és az építő között, akkor ez utóbbi aláveti magát a Makész ombudsmanja döntésének. A tagozat ugyanis egy független személyt jelöl e posztra, aki megvizsgálja a panaszt, és dönt. Az építőcég ezt automatikusan tudomásul veszi, míg az építtető (amenynyiben számára kedvezőtlen a döntés) bírósághoz fordulhat.

A Makész-védjegyet elfogadta az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) is, ez azonban csak erkölcsi támogatást jelent.

A 2005-re szóló védjegyeket (mivel azokat évente meg kell újítani) múlt pénteken adták át az érintett cégeknek. A közgyűlésen elhangzott, hogy az OTP után a többi bank is kezdi megkülönböztetni a hitelezés során a készházakat. Amíg korábban egy téglaházhoz képest ezeket egységesen 30 százalékkal leértékelték, addig a Makész-védjegyes házak értéke (az értékbecslés, illetve a hitelfedezeti érték megállapítása során) alig marad el a téglaházakétól.

A cikk további részét az alábbiakban olvashatják az eredeti Népszabadság cikk szkennelésének megjelenítésével.

Forrás: Arcanum

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb