Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

Megoldás, amely 3x hatékonyabbá teheti a szén-dioxid-leválasztást

A levegő közvetlen leválasztása (DAC) fontos az üvegházhatású gázok 2050-ig történő nulla nettó kibocsátásának eléréséhez. A légköri CO2-koncentráció (~400 ppm) azonban komoly akadályt jelent a szorbciós-deszorpciós eljárásokkal elérhető nagy CO2-leválasztási kapacitások számára.

Arup SenGupta, a Lehigh University munkatársa és kollégái egy új abszorbensnek nevezett anyagot fejlesztettek ki, amely a meglévő anyagoknál több CO2-t képes kivonni a levegőből. A kutatók szerint az aminoldószerek rézoldattal történő módosítása két-háromszorosára növelte a DAC szén-dioxid-leválasztási potenciálját.

A Lehigh University Lewis sav-bázis kölcsönhatásból származó hibrid szorbense több mint 5,0 mol CO2 megkötését teszi lehetővé/kg szorbens, ami közel két-háromszor nagyobb kapacitás, mint a legtöbb eddig bejelentett DAC-szorbensnél.

Ez az új, hibrid szorbens, más aminalapú szorbensekhez hasonlóan, alkalmas a 90 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten történő termikus deszorpcióra. Ezenkívül a tengervizet életképes regenerálóanyagként validálták, és a deszorbeált CO2 egyidejűleg ártalmatlan, kémiailag stabil lúgosságként (NaHCO3) szekvenálódik. A kettős üzemmódú regenerálás egyedülálló rugalmasságot kínál, és megkönnyíti az óceánok szén-dioxid-mentesítési nyelőként való felhasználását a DAC alkalmazási lehetőségeinek kiszélesítése érdekében.

Mivel a nátrium-bikarbonát lúg, visszafordíthatja az óceánok természetes módon bekövetkező savasodását, és nem okoz ökológiai károkat. „A magasabb lúgosság nagyobb biológiai aktivitást is jelent; ez pedig több CO2 megkötését jelenti” – mondta Sen Gupta.

A szorbálószert használó DAC-erőműveket idővel a tengeren is telepíteni lehetne.

További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy világosan megértsük, hogyan teljesít az anyag nagyobb és ipari léptékben, miután több százszor elnyelte és leadta a CO2-t. Az új anyag mindenesetre biztosíthatja, hogy a DAC megfizethető és hatékony technológia legyen az éghajlatváltozás mérséklésére.

A szén-dioxid-leválasztási technológia már évek óta létezik. De elsősorban arra összpontosítottak, hogy a CO2-t a szennyező helyekről, például a szén- és acélművek kéményeiből fogják fel, mielőtt az a légkörbe kerülne. Nagyobb léptékben bonyolult gépekre és kifinomult technológiára van szükség, de az előttünk álló út tele van kihívásokkal. a pennsylvaniai Lehigh Egyetem kutatói azonban azonosítottak egy olyan anyagot, amely megváltoztathatja a közvetlen levegőleválasztás (DAC) iparágát.

Most jön az izgalmas rész. Ez a befogott CO2 a tengervíznek köszönhetően nátrium-bikarbonáttá, azaz szódabikarbónává alakítható. A csapat szerint ezt aztán az óceánban fogják tárolni, mivel az „végtelen nyelő” a megkötött szén számára.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb