Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Az ICON és a BIG egy teljesen 3D-nyomtatott kempinghotel tervét hozta nyilvánosságra

A dán BIG – Bjarke Ingels Group stúdió és az ICON, a 3D nyomtatás úttörője a texasi Marfában, Liz Lambert szállodatulajdonos számára tervezi az El Cosmico nevű sivatagi kemping- és lakóprojektet.

A projekt több mint 60 hektáron terül majd el a nyugat-texasi kisvárosban, és a hotelhez tartozó szálláshelyekből fog állni, kényelmi szolgáltatásokkal, valamint állandó lakásokból.

Az ICON 3D-nyomtatásos építési technológiáját használva a csapat olyan szerkezeteket tervezett, amelyeket mind a sivatagi táj, mind a BIG NASA-val a Holdra épülő szerkezetek terén végzett munkája inspirált.

„Egy ideig kutattuk, hogyan nézne ki az építkezés a Marson és a Holdon, és elég egyértelmű volt, hogy az additív gyártás, például a 3D nyomtatás valószínűleg az egyetlen járható út” – mondta Bjarke Ingels, a BIG alapítója. „Mi is készítettünk már valamiféle látványt, ahol a 3D nyomtatás tektonikáját láthattuk kombinálva, a Mars esetében a marsi regolitok vörös tónusaival, valami olyasmit kaptunk, ami egyfajta népi építészetnek tűnt” – folytatta. „A 3D nyomtatás cementkötésű anyaga olyan textúrát hozott létre, amely a hagyományos vályogházakon található kézzel készített fogazott részletek némelyikére emlékeztetett”.

Ez a távoli megközelítés alapozta meg az El Cosmico tervezését, amely távoli fekvése miatt profitálni fog az ICON építés automatizálásának képességéből.

Az El Cosmico egy sor parabolikus kunyhószerű szerkezetet fog tartalmazni, amelyek 3D-nyomtatott betonkeverékből készülnek majd, amely a sivatagéval megegyező pigmentet vesz fel. Az ICON társalapítója, Jason Ballard úgy véli, hogy a 3D nyomtatás képessége a sima, organikus formák létrehozására természetes megjelenést kölcsönöz a projektnek.

„A 3D nyomtatás és az építés robotizált megközelítése miatt az ilyen élő építmények, organikus formák sokkal emberibb esztétikával rendelkeznek” – mondta. „Tehát annak ellenére, hogy robot készíti, sokkal inkább emberi esztétikája van.”

Szintén a birtokon lesz egy sor ház, amelyek csőszerű formákból álló csoportokból állnak majd, amelyek egy sor szobát hoznak létre. Ezt a kör alakú sémát alkalmazzák majd a birtokon lévő medencénél is, amelyet egy sor ívelt, 3D-nyomtatott cabana fog körülvenni.

„Kicsit még a 3D nyomtatás hajnalán vagyunk az épületek léptékében, még mindig nagyszerű lehetőség van arra, hogy felfedezzük, milyen építészeti nyelvek csírázhatnak ki ebből az új lehetőségből” – tette hozzá Ingels. „Úgy gondolom, hogy a marfai El Cosmico számára létrehozott szerkezetek egész családja olyan, mint ennek a kialakulóban lévő nyelvezetnek az első felfedezése.”

A szálloda, a házak és a kényelmi létesítmények mellett a BIG és az ICON összefogott, hogy az idei SXSW fesztiválra egy pavilont és egy zenekari pavilont hozzon létre Austinban. Az El Cosmicóval megegyező anyagból készült építmény az építési technológia iránt érdeklődők bemutatkozására szolgál. Míg a pavilon már majdnem készen van, a csapat 2024-ben teszi meg a kempinghotel alapkőletételét.

A BIG és az ICON más, az anyagot tesztelő projekteken is együttműködött, köztük a texasi Georgetownban található Wolf Ranchon, egy 100 lakásos szomszédságon, amely a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készült közössége lesz.

A cikk forrása: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb