Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Újrahasznosított műanyagból épülő, vízfelszínen úszó házrendszer

A tengerszint emelkedésének és a városi árvizek megnövekedett kockázatának egyre szélesebb körű felismerése hozzájárult a vízre építés iránti érdeklődés erőteljes növekedéséhez, de a jelenlegi megoldások, köztük a polisztirolnal töltött betonalapok és a műanyag pontonok rugalmatlanok, nehezen szállíthatóak és rendkívül fenntarthatatlanok. – olvasható a MAST dán tengeri építészeti stúdió weboldalán.

A MAST egy új, újrahasznosított, megerősített műanyagból készült, síkba csomagolt modulokból álló egyszerű rendszeren dolgozik, amely könnyen szállítható a világ minden tájára, és számtalan konfigurációban összeállítható, biztonságos úszó alapot biztosítva. A rendszer fenntartható és rendkívül rugalmas megoldást kínál szinte bármi építésére a vízen; a Seattle-i úszó házaktól kezdve az oslói fjordon úszó kempingeken át a Hobart folyó partján lévő szaunákig.

A MAST jelenleg egy úszó pavilon prototípusát fejleszti a „Land on Water” rendszer segítségével, és hasonlóan gondolkodó partnereket keres, akiket érdekel az innovatív és fenntartható úszó projektek fejlesztése.

A rendszer egyszerű, lapos modulokon alapul, amelyek újrahasznosított, megerősített polimerből készülnek. Ezek rendkívül erősek és rugalmasak, és könnyen szállíthatóak és összeszerelhetőek a helyszínen.

A modulok különböző konfigurációkban állíthatók össze, hogy úszó infrastruktúrák, közterek vagy lakások úszó alapját képezzék. A rendszert a gabionépítés ihlette, egy ősi technológia, amely törmelékkel töltött hálós ketreceket használ rendkívül erős és olcsó alapozáshoz. Ebben az esetben a koncepciót megfordították, és a moduláris „ketreceket” helyben beszerzett, újrahasznosított úszóanyaggal töltötték meg, amely megtartja a ráépített szerkezetek súlyát. a meglévő megoldásoknál sokkal alkalmazkodóbbak, mivel az úszóanyag bármikor hozzáadható vagy módosítható, ha súlyt adnak hozzá vagy eltolnak felülről.

A „vízen lévő szárazföld” a meglévő megoldásoknál sokkal jobb víz alatti környezetet ígér. Míg az acél- és betonalapokat általában mérgező szennyeződésgátló festékekkel kezelik, a Land on water ideális élőhelyet biztosít a halaknak és rákféléknek, valamint rögzítési pontot a puhatestűeknek és a tengeri moszatoknak.

A Land on water egy klímabiztos és alkalmazkodó megoldást kínál az új úszó épületek építéséhez világszerte, de egy teljesen új típusú, dinamikus és organikus, hálózaton kívüli úszó közösséghez is vezethet, és alternatívát jelenthet a jelenleg fejlesztés alatt álló nagy, mesteri tervezésű úszó városokkal szemben, amelyek a várostervezők által a 20. század közepén elkövetett számos hibát megismétlik.

Az eredeti cikk a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb