Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

Klímatudatos bútorok: egy 100%-ban fenntartható társalgószék története

A 2000-es évek eleje óta egyre nagyobb tudatosságot nyer a tény, miszerint az építőipar a bolygó CO2-kibocsátásának közel 40%-áért felelős. Magának a belsőépítészetnek a részét ebben egészen eddig alábecsülték, mivel a korábbi általános statisztikák szerint a bútorok, berendezési tárgyak és felszerelések a teljes szénlábnyomnak csupán 7-10%-áért felelősek. Új kutatások szerint azonban egy épület átlagos élettartama alatt a belső terek szén-dioxid-kibocsátása megegyezik – ha meg nem haladja – a szerkezet és a burkolat szén-dioxid-kibocsátásának mértékével. A belsőépítészet tehát sokak meglepetésére valójában nagy kárt okoz.

A globális éghajlati válság kezelése így nemcsak a hagyományos építkezésben, hanem a dekoratív elemek és a berendezési tárgyak tervezésében is transzcendens kérdéssé vált. A bútortervezők és -gyártók ezért a kényelem, esztétika és funkcionalitás mellett ma a fenntarthatóságot veszik elsődleges prioritásként – legyen szó klímatudatos gyártásról, újrahasznosított anyagok használatáról vagy tartós élettartamú, kiváló minőségű termékekről. Mindezt annak érdekében, hogy pozitív környezeti hatást érjenek el, és egyúttal válaszoljanak az egyre tudatosabb, felelősségteljes fogyasztásra törekvő társadalom felé.

Ezt szem előtt tartva a globális, 1955 óra működő Andreu World bútorgyártó cég, akik elsősorban székeket és asztalokat terveznek munkaterületekhez, lakóterekhez, szállodákhoz és éttermekhez, kifejlesztette az első 100%-ban fenntartható, új bioműanyagból készült társalgószékét, a Nuez kollekció keretein belül. A Patricia Urquiola spanyol építész által tervezett Nuez Lounge BIO® kiemelkedik az anyagok és technológiák innovatív felhasználásával, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a belsőépítészet környezetbarátabbá tételéhez, a tudatosság növeléséhez, de a szépség és az ergonómia feláldozása nélkül. 

Az alábbiakban feltárjuk a fenntartható tervezés mögött álló történetet.

Az papírhajtogatás művészetéhez hasonlóan a Nuez Lounge BIO® egy központi alappal alátámasztott, háromdimenziós borítékként van kialakítva. A magas, elegáns háttámlával rendelkező szobrászati forma a „héj” technológiai komplexitását igyekszik bemutatni, annak egyedi textúrájával. A melegség és a kényelem elérése azonban szintén elsődleges szempont volt. Geometriájának, integrált lengőkaros rendszerének és bonyolultan kialakított, kárpitozott ülőpárnájának köszönhetően a Nuez Lounge BIO® ideális ülőalkalmatosság nyugtató környezetekbe, például várótermekbe, lobbikba, kollaboratív terekbe, valamint nyilvános és privát pihenőhelyiségekbe. A dizájn különböző stílusokba is beillik, és a négyféle szín, illetve a kőrisfa vagy polírozott alumínium (fehér vagy fekete) színű forgóalkalmatosságok választéka is ezt a célt szolgálja.

Egy lépéssel előrébb a fenntartható jövő felé

Patricia Urquiola ambíciója azonban túlmutatott az esztétikán. A spanyol származású tervező egy minden szempontból teljesen fenntartható termék létrehozását célozta meg.

“Amikor az új karosszék tervezésével foglalkoztunk, Patricia volt az, aki egy ponton arra biztatott minket, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy csak egy újabb széket fejlesztünk ki a katalógusba, hanem törekedjünk arra, hogy egy nagy lépést tegyünk a fenntartható innováció felé. Arra kért minket, hogy legyünk sokkal ambiciózusabbak és kreatívabbak, hogy a környezet valódi tiszteletét tükröző hiteles megközelítésen keresztül magasabbra törjünk, mind az anyagok kiválasztásában, mind a gyártási folyamatokban.” – Jesús Llinares, az Andreu World vezérigazgatója.

Innovatív anyagok

A Nuez Lounge BIO® tervezése során az anyagok kiválasztásakor minden az innovációról szólt. Először is, a „héj” egy természetes, élő mikroorganizmusok által előállított, nem fosszilis eredetű termopolimerből készül, mely a fához hasonló fenntarthatósági profilt kínál. Az anyag újrahasznosítható, biológiailag lebomló és komposztálható. 

Természetesen a termopolimerrel való úttörés és kísérletezés számos kihívást és technológiai összetettséget jelentett; többek között új befecskendező rendszerekkel kellett módosítani a formákat a folyékonyság garantálása érdekében, módosítani kellett a befecskendező gépek beállításait, és hardveres megoldásokat kellett alkalmazni a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásának javítására.

A cég, kifejezetten a szék kárpitozásához egy új, újrahasznosítható szövetkollekciót, a Circular ONE® szövetet is kifejlesztett. A textilgyártási eljárást alkalmazva a szöveteket textilhulladékból és palackokból visszanyert PET műanyagból készítetik, magas minőséget és tartósságot kínálva, minimális környezeti hatás mellett. Meg sem kell említeni, hogy a Nuez Lounge BIO® forgótalpakhoz kizárólag FSC® 100%-os fát használnak, vagyis újraerdősített erdőkből származó fenntartható fát.

Körkörös gazdaság

A körforgásos gazdaság elveit szintén szem előtt tartották, mind a tervezés, mind a gyártási rendszerek tekintetében. Ez azt jelenteti, hogy minden egyes alkatrész – a burkolatn, a szivacs, a szövet és az alap – könnyen szétszerelhető, hogy hasznos élettartamuk végén újrafelhasználható és újrahasznosítható legyen minden egyes része. A karosszék így ragasztók és végleges illesztések nélkül kerül összeállításra, megkönnyítve a szétválasztási folyamatot.

“Az Andreu Worlddel intenzíven dolgoztunk azon, hogy a Nuez esetében a körkörös megközelítést alkalmazzuk, és ne csak az anyagokra, hanem a termék életciklusát meghosszabbító egyszerűsített szétszerelési lehetőségekre is összpontosítsunk.” -mondta Patricia Urquiola.

Minimális szénlábnyom

Összességében ezeket az intézkedéseket az Andreu World szénlábnyomának minimalizálása érdekében hozták. Hogy valóban felfogható legyen a környezeti hatásuk, a szék szén-dioxid-kibocsátását számszerűsítették. Míg a piacon jelenleg kapható bármely szék gyártásának átlaga 30-60 kg CO2e között van, a Nuez Lounge BIO® mindössze 1,94 kg CO2e-t ér el, figyelembe véve az energia- és a szállítási kibocsátást is.

Egy lépéssel közelebb a „zöld” belsőépítészeti ipar felé

Kétségtelen, hogy a fenntarthatóság már nem kizárólag az építkezések problémája; a tervezés minden szakasza során foglalkozni kell vele, függetlenül a méretaránytól. Az egyre súlyosbodó éghajlati vészhelyzetben minden gyártónak kötelessége felelősséget vállalni azért, hogy mit és hogyan tesz. Még ha a gyártási folyamatok költségesebbek és bonyolultabbak is lehetnek, az innováció és az éghajlatbarát tervezés elfogadása végső soron lehetővé teszi számunkra, hogy kiegyengessünk egy tisztább, zöldebb jövő felé vezető utat.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb