Zöld építészet

A Hello Wood új, fából készült nyaralót épített a Zala megyei dombságban

Faházak, dizájnerházak, erdei faházak, glampingek – az izgalmas szálláshelyek régóta tartó népszerűsége nem meglepő, hiszen főleg a pandémia után sokan szeretnénk magunk mögött hagyni a város zaját és közelebb kerülni a természethez. A modern fából készült házak – amelyek az egykor gyerekeknek szánt fából készült platformokat egy teljesen új szintre emelik – pontosan ezt az élményt nyújtják. Egy lombkoronaszintű vagy cölöpökön megemelt faházból megfigyelhetjük a csendes erdő vadvilágát, hallgathatjuk a rovarok zümmögését és a levelek ropogását, és elmerülhetünk az előttünk kibontakozó látványban.

A Hello Wood legújabb faháza, a Wauhaus hosszú lábakon emelkedik a talaj fölé. A futurisztikus WorkStation és a minimalista Kabinka után a Wauhaus egy új mini faházzal váltja valóra az álmokat. A projektet azok számára hozták létre, akik szeretnének a föld fölé, és ezzel a mindennapok nyüzsgése fölé emelkedni, hogy egy kényelmes kis menedékhelyen megbújva új perspektívából nézhessék a világot.

Az első Wauhaus idilli környezetben, a Zala megyei dombok tetején épült. Az épület vendégházként vagy stúdióként szolgál, de a Wauhaus típusú faházak “glamping” szállásként is használhatók (csillogó kemping/luxus kemping, ahonnan az elnevezés is ered; glamour, azaz bűbáj és csillogás és a camping, azaz kemping szavakból). Az egyszerű alapformákból épült házikó játékos kialakítása modern válasz a faház fantáziára. Egy meredek domboldalon, különböző hosszúságú lábakon áll. A faházat grafitszürke vörösfenyő deszkákkal burkolták, és egy keskeny híd vezet a bejáratához, amely az ajtó előtti teraszra nyúlik. A biztonságérzet érdekében acél korlát és keményfa korlát beépített világítással rendelkezik.

Ahogy belépünk, a tekintetetünket megragadja a nagy első ablakból nyíló kilátás. A negyedik falat alkotó tájkép meghatározza a belső tér hangulatát, minden évszakban más-más színeket és fényt vetítve befelé. További érdekes részletként szolgálnak a nappaliban és a fürdőszobában lévő kör alakú ablakok. A faház belső terét teljes egészében természetes nyírfa rétegelt lemezzel burkolták, és a konyhabútor, valamint a fürdőszobát és a szekrényt elrejtő tolóajtók is összefüggően ebből az anyagból készültek. A nyírfa falak gyönyörű mintázatát tölgyfa padlóval kombinálják.

A közel 20 négyzetméteres Wauhaus újragondolja a minimális élettér fogalmát. A hagyományos, nagy ökológiai lábnyomot okozó építési módszer helyett fenntartható építőanyagokból készült, ahogyan az a Hello Wood épületeire jellemző. A faház három és fél méter széles, ami egy méterrel több, mint a normál konténerméret. A lábak három csavarból álló csoporttal kapcsolódnak a talajhoz, amelyekhez a szerkezetet tartó gerendák csatlakoznak. A faház tartós szerkezetének köszönhetően évtizedekig állni fog, és minden évszakban lakható.

A környezetbarát Hello Wood faházak, mint a Wauhaus, fenntartható alternatívát jelentenek, ha szállásról vagy hétvégi házról van szó. A szemet gyönyörködtető, letisztult design, a hangulatos belső tér és a kiváló minőségű kivitelezés kiemelkedik a könnyűszerkezetes és konténerházak közül, és új kategóriát teremt.

Forrás: www.kp.hu

Tags

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back to top button
Close