Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Rólunk írták

Készházépítés: környezettudatosság és klímavédelem

A cikk megjelent a Magyar Installateur magazinban 2021/1.

Beszélgetőpartnerem Kárpáti József, az ÉVOSZ- MAKÉSZ szakmai tagozat elnöke, akivel arra vállalkoztunk, hogy a hazai építőipar jelenlegi helyzetéről, a sikerhez vezető rögös útról egy átfogó képet adjunk. Kezdjük is az elején.

 • A neved után felsorolt szakmai tagozatok elnökének lenni megtisztelő feladat, ezért arra kérlek, hogy röviden ismertesd azok célját, az építőiparban betöltött szerepüket.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségén (ÉVOSZ) belül, 1996-ban alakult a Magyar Készház-építők Szakmai tagozata (MAKÉSZ), majd nevet változtattunk, a Könnyűszerkezetépítőkre.

A készház-építés inkább a nagyelemes építést jelenti, így a helyszíni szerelésű cégek hátrányban érezték magukat. A könnyűszerkezet pedig pejoratív jelzőt is takar, valamint egyre többen használták – sajnos szakmailag nem elfogadható minőséget produkálók is –, ezért, hogy a megkülönböztetés megmaradjon, másrészt a MÉK javaslatára, hogy a mai tégla, ami inkább falazó elem, elvesztette tömegét, könnyűvé vált, hívjuk a technológiánkat szerelt technológiának, így ismét névváltozás következett, hogy jobban kifejezze tevékenységünket.

Mivel a környezettudatos építés jellemző a tagjainkra, ezért Magyar Környezet- tudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szakmai Tagozata lettünk, de a mozaik szó változatlanul MAKÉSZ maradt! A MAKÉSZ tagjai elsősorban a családiház építési piacon töltenek be jelentős szerepet. Kezdetben a családiházak közül a könnyűszerkezetes technológiával épült házak 3,5%-ot képviseltek, míg mára 15% fölé került a részarányuk.

A cégeink technológiája elsősorban a szerkezetek jó hőátbocsátási tényezője miatt lehetővé teszi az energiatakarékos, alacsony rezsivel való működtetést, és környezetvédelem, az építőanyagok területén lehetőleg a minél környezettudatosabbak használata a cél. Ma már egyre több vállalat a bio építőanyagokat is bevezette, pl. a lágyfarost külső, belső hőszigetelés alkalmazását. Célunk, hogy haladjunk a karbonsemlegesség felé! Az alkalmazott technológiában a helyszíni szereléstől a CNC-vezérlésű üzemig elég széles a paletta.

 • Valamelyik interjúdban azt állítottad, hogy a készház- piac az elmúlt évben 10-15%-kal visszaesett, aminek az oka a lakások áfa emelésének ténye. Így látod ezt most is?

Sőt, a 2019-es csúcs után a 27%-os áfa bevezetése miatt közel 50% körül történt a rendelés visszaesése. A kivitelezés ettől kedvezőbb képet mutat, az kb. 30%-os visszaesést fog mutatni 2020-ra.

2019 év végén az 5%-os áfa miatt kifizetett épületek építésének befejezése 2020 őszre futott ki. Az október elején ismét bejelentett 5%-os áfa miatt leállt az új szerződésű házak kivitelezése, mert január 1-től a folyamatban lévő építkezésekre is érvényes lett. 2021-ben jelentős növekedést várunk. Az előszerződések, a megnövekedett érdeklődés prognosztizálja ezt. Több cégünk már 2022-re köt szerződést. Sajnos a kapacitás véges, így azt érzékeljük, hogy a megszaporodott építési kedv miatt ismét megjelennek a tapasztalat nélküli kivitelezők, akik rontani fogják a technológiánk megítélését. Az építési termékek nagymértékű újabb áremelkedése azért fékezni fogja a drasztikus megrendelés növekedést!

 • Talán azt is kijelentetted, hogy az áfaemelés nem segítette a piac kifehérítését, az építkezők elmentek a félkész házak rendelése, a kalákában történő szerelés irányába. Fenntartod ezeket az állításaidat?

Természetesen, mivel a 27%-os áfa jelentős többlet költséget okozott a kivitelezésben, így az építtetők elkezdték keresni a megoldást, hogyan járnak jobban, hogyan lehet a magas áfa fizetést elkerülni. Az 5%-os áfa pedig inkább ösztönözte a kifehérítést, mert ez a szint megfizethető, és akkor alkalmazható, ha generál kivitelezésben készül a ház, azaz egy céggel áll szemben a meg- rendelő! A 27%-os áfa bevezetésével nem csökkentek az árak, amelyek az előző évek áremelkedése után inkább stagnáltak. Nagyon sok új anyag jelent meg a piacon, ami elsősorban a költségek csökkentését célozza, vagy a környezettudatosságot növeli. Szinte építőanyag-ipari forradalom, fejlődés látszik.

 • Eddig csak az építőipar változásáról beszéltünk, de nem ejtettünk szót korunk legnagyobb veszélyéről a Covid-

19 vírusról. Ennek hatása, következménye miként hatott a szektor teljesítményére?

Hála a Jó Istennek, nem tudok megbetegedésről, és ez idáig a kivitelezést sem gátolta. Ami hatás jelentkezett, az igazából, hogy a járvány miatti bezártságtól szabadulni szeretnének a panelban, társasházban lakók, szeretnének kimenni a szabadba, zöldebb környezetbe. Az értékesítésre kerülő lakás árából tudnak építeni, így érdekes módon nagyon nagy igény mutatkozik a kicsi, 50–80 m2- es házak iránt. Sajnos viszont igen kevés a telek.

 • Eddig még nem beszéltünk róla, de a harmadik veszélyforrás a piacon a jó szakemberek hiánya. Úgy gondolom, hogy ez is akadályozza az építőipar tevékenységét. Egyetértesz velem?

Nagyon is! Lasszóval is nehéz szakmailag kiváló, tapasztalt kivitelezőket találni. A 2010-es válság alkalmával, amikor 85%-os volt a megrendelésállomány csökkenése, cégek szűntek meg, és ezrével mentek a szakemberek külföldre dolgozni, ahol biztos jövedelemhez jutottak. Ott is megbecsülik a jó szakembert, mert ott is hiány van belőlük, ezért olyan nagy a jövedelembéli különbség, hogy inkább vállalják a külföldi munkát.

 • Ez utóbbit honnan tudjátok pótolni? Lehet-e a hiányzó személyi állományt gépekkel, technikai eszközökkel kiváltani?

A világon mindenhol a gépesítés, az előregyártás a cél. Néhány éve a készház-építésben is megjelentek a robotok, amelyek nemcsak falakat, hanem házrészeket állítanak össze. Mi sajnos még nem tartunk itt, nem vagyunk képesek ilyen üzemet megfinanszírozni, de azért annak örülünk, hogy vannak már cégeink, ahol a falak gyártása CNC-vezérlésű gépsorokon történik.

 • Milyen tőkeerőt igényel ez a fajta építkezés a vállalkozóktól? Mernek a piac itteni szereplői fejleszteni, beruházni?

A helyszíni szerelésű cégek amennyiben találnak meg- felelő szakértelemmel rendelkező alkalmazottat, akkor nagyjából 10 házat tudnak éves szinten megépíteni. Céljuk, az alapanyagok minél magasabb színvonalon történő előkészítése, hogy gyorsabban, jobb épületeket állítsanak össze.

A készház-technológiával dolgozók célja a kapacitás növelése. A költségek sajnos igen magasak, az árrést pedig alig lehet növelni, mert csak a piac kis része tudja a magasabb színvonalat megfizetni. A pályázatok nagy része is inkább a tőkeerős, nagyobb cégek fejlesztését támogatja.

 • Ha egy kissé távolabbról tekintjük az építőipari tevékenységet, milyen trendeket, változásokat állapíthatunk meg és mi várható a ti területeteken a jövőben? Visszatekintve, amikor kezdtük, akkor szinte gyökeresen megváltoztak az igények, és az anyagok használata. 20 évvel ezelőtt földszintes házaknál a 120-150 m2 volt a jellemző igény, a tetőtereseknél a 160 m2. Műszaki tartalmában gázkazán, radiátor, esetleg napkollektor. Ma nagyjából a földszintesnél a 80-100 m2. A tetőteres darab számban visszaesett az igény, méretben a 120 m2, műszaki tartalomban az elektromos fűtés, és a napelem az igény, és cél a plusz energiaszint elérése. Formában pedig a divatot követeik, a minimál stílus a jellemzőbb igény. A technológiának vannak korlátai, különösen a szállítási feltételeknél a méretek miatt, de igazából minden igény kielégíthető. Ma már a jogszabályok Magyarországon is megengedik a négyszintes épületek építését, Európában a 7 szint, efelett egyedi eljárásban lehet építeni, így pl. Bécsben a Ho-Ho ház 24 emeletes.
 • Egyre többet hallunk a hazai épületállomány felújításáról, mint egy új lehetőségről a jövőben. A ti szakmai csoportotoknak mennyire van létjogosultsága ezen a területen?

Mi egyrészt a hagyományos házaknál nem veszünk részt a felújításban, itt inkább a tetőtér beépítés jöhetne szóba, de az új építésű igény miatt nem hajtunk a felújítási projektekért.

 • Ha egy fiatal vállalkozó az építőipar készház-szerelés területén szeretne hosszútávon megélhetést, munkát teremteni, te, mint itt sok-sok évet eltöltött szakember, mit tanácsolnál neki, tegye ezt, vagy sem?

Mint minden szakmában, alul kezdje a kivitelezésben, tanulja meg a szakmát, készüljön fel, hogy milyen fejlesztési lehetőségek vannak, érzékelje, hogy milyen igények, kritikák érintik a szakmát. Így tervezze meg a fejlesztést! Mindenképp ajánlom, hogy ezt a technológiát válasszák, mert még óriási potenciál van benne! A környezettudatosság, a klímavédelmi kötelezettség ezt a technológiát teszik a legalkalmasabbá!

 • Építeni, értéket létrehozni igen becses dolog és talán ma már anyagilag sem rossz! Mit kellene még ennek a szek- tornak elérni, hogy az itt dolgozók sikerélménye, a biztonsága jelentősen növekedjen, erősödjön?

Legfőképpen a megfelelő stabil, hosszútávra érvényes szabályozás mellett az ellenőrzést. A szakma megítélése, stabilitása nagy mértékben függ az elkészült házak minőségétől! Jó lenne kiszorítani a nem megfelelő anyagok, építési termékek használatát. Szeretnénk, ha szakmunkásképzésben a mi technológiánkat is oktatnák! Azt örömmel közlöm, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Informatikai Karán ebben a félévben megkezdődik a Környezettudatos Készház-építés alapjai fakultatív tantárgy oktatása.

Fontos, hogy a jövő mérnökei megfelelően legyenek tájékozottak, hogyan, és miért kell ilyen házakat tervezni!

 • Ha jövőre ismét beszélgetünk, mi lenne az a beteljesült vágyad, aminek a legjobban örülnél?

A jól működő, környezettudatos, energiahatékony technológiával épülő házak, mintaház parkjának megnyitójának, ahol a házak működését monitorozni is lehet, és ami meggyőző bemutatókkal fogja segíteni az építtetők döntését!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb