Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

Hatalmas kapacitáshiánnyal küzdenek az építőipari vállalkozók 2017-ben

Nagyon nagy gondban vannak azok a vállalkozások, melyek 2017 első félévében kötöttek kivitelezői szerződést, mert a munkaerő költsége az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az egyre nagyobb számban növekvő főként CSOK-os kivitelezések hatására.

A munkadíjak növekedésével elmondható, hogy ma már hiába fizeti a fővállalkozó a fél – egy évvel korábban megszokott alvállalkozói vagy munkabérek 120-140%-át, szinte lehetetlen megbízható szakembereket találni.

Sok esetben napokkal, hetekkel később derül ki, hogy egy új ács, gépész, gipszkarton szerelő vagy burkoló mekkora kárt okozott a hozzá nem értésével, miközben a saját weboldalán vagy éppen önéletrajzában magát komoly referenciákkal rendelkező vállalkozónak vagy személynek mutatta be.

Egy burkolásnál vagy villamos szerelésnél 2-3 nap alatt is milliós károk keletkezhetnek, melyek felfedezését nagyon nehéz állandóan kontroll alatt tartani. Nem lehetséges, hogy minden szakember mellett napi szinten építésvezető álljon, mert egy megbízható építésvezető havi díja adókkal együtt elérheti az egymillió forint összeget.

Sok esetben a hibásan teljesítő alkalmazott felmond, nehogy javítania kelljen a feladatot, de ez sokszor jellemző az alvállalkozókra is, hiszen ha kiderül, hogy 1-1 hibás munka kijavítása akár milliós nagyságrend, akkor többet nem jelenik meg a helyszínen a brigád és a telefont sem veszik fel, nem ritkán még ők állnak elő anyagi követeléssel a fővállalkozó felé, ha nem kapnak további megbízást.

Az építőipari szakmában a megoldást egy nagyon gyors kormányzati döntés hozhatja el, mely a szakmunkásképzés visszaállítására, az OKJ-s képzések építőiparra kiterjesztésére koncentrálna.

Nem várható el, hogy a megkötött vállalkozói szerződések alapján a vállalkozó egyedül viselje az áremelések hatását, de legalább a határidők kitolásában kell rugalmasaknak lenni a megrendelői oldalról és nem a kötbért követelni.

Sok esetben előfordul, hogy egy-egy szakma hibát okoz, ezt más csapatnak kell kijavítani és a soronkövetkező szakemberek ekkor már máshol dolgoznak, hiszen nem vár senki arra, hogy állnia kelljen. Ezután visszaállítani a betervezett ütemezést szinte lehetetlen és a szakemberek leterheltsége miatt és az árak emelkedése miatt több hónapos csúszások keletkezhetnek.

A megrendelők a legtöbb esetben nem megértőek, mert számukra a vállalt ár és a határidő az sérthetetlen, mert költözniük kell, de meg kell érteni, hogy az áremelés a szokásosnál magasabb 2017-ben, a szakemberhiány pedig soha nem látott méreteket öltött. Azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon sok csúszás azért következik be a határidőkben, mert egy-egy megrendelő sokszor önhibáján kívül, például a hitelintézet lassúsága miatt késve fizet, de a vállalkozók ilyenkor munkára nem kötelezhetőek és beleállnak más helyre dolgozni ahol van forrás időben, majd azonnal ha fizet a megrendelő nem jönnek vissza, ez is összeboríthatja a tervezett ütemezéseket és előre nem várt határidő csúszások következnek be.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb