Zöld építészet

Bioklimatikus ház: megoldás az érzékeny természeti területeken való építkezésre

Ez a hétvégi ház a természeti területünkön jelenleg tapasztalható építési problémák alapos tanulmányozásának eredménye, és a LEED v4 fenntartható lakásépítési tanúsítvány logikája alapján készült. A világjárvány során generált változások sokak számára szükségessé tették a távmunkát. Ez egy új forgatókönyvet nyitott, ami ösztönzi a városokból való elvándorlást és a magas táj- és természeti értékű környezetben lévő lakások iránti kereslet növekedését.

A világjárvány előtt a legtöbb vállalat vonakodott attól, hogy távmunkát vezessen be alkalmazottai számára, mert aggódtak a termelékenység és a munkahelyi bajtársiasság esetleges csökkenése miatt. A koronavírus miatt azonban hirtelen kénytelenek voltak tömegesen igent mondani a távmunkára, és ez azóta népszerűnek bizonyult az érintett munkavállalók körében.

A Pew Research Center egy közelmúltban végzett felmérése szerint az otthonról dolgozó amerikaiak 60 százaléka hosszútávon folytatná ezt a munkavégzési formát a világjárvány elmúltával is, mivel kiválóan szolgálja a munkavállalók jólétét. De van egy lehetséges komplikáció is. Mivel a távmunkások világszerte menekülnek a drága városokból, a vidéki területeken várhatóan nőni fog a lakhatás iránti kereslet az elkövetkezendő években, ami nyomást gyakorol a még megmaradt, kevés beépítetlen területre.

Argentínában az APS/Arquitectos Pablo Senmartin egy olyan építészeti modellt dolgozott ki, amely lehetővé teszi a lakóházak építését a környezeti szempontból érzékeny területeken és a lakósűrűség növelését az ökoszisztéma károsítása nélkül. A Córdoba tartományban, a festői Villa Parque Síquimanban található “Bioclimatic House” ablakaiból gyönyörű kilátást nyílik a lejtős terepre, miközben alig érinti a talajt. Az építészek alaposan tanulmányozták a természeti területeken való építkezés jelenlegi problémáit, és egy olyan építési stílust dolgoztak ki, amely megfelel a LEED v4 tanúsítvány szigorú követelményeinek a fenntartható lakások esetében.

Az elmúlt 20 év során a LEED a nagy teljesítményű épületek tervezésének, építésének és üzemeltetésének nemzetközi szabványává vált. A LEED v4 célja, hogy rugalmasabb, teljesítményalapú megközelítéssel emelje a tétet, amely mérhető eredményeket követel meg az épület teljes életciklusa során. Emellett ésszerűbb felhasználói élményt és célorientáltabb krediteket tesz lehetővé. A tanúsítványt hatáskategóriái azt vizsgálják, hogy egy projekt miként válhat a helyi közösségek és bolygónk javára. Ösztönzik a jobb környezeti-gazdasági és társadalmi hatásokat elérő, magasabb pontszámú kreditek és magasabb tanúsítási szintek elérését.

A ház a San Roque-tóra néző dombos területen, egy természetvédelmi terület mellett található. A területet a környezet szélsőséges sebezhetősége jellemzi, hosszú aszályos időszakok, erdőtüzek, az őshonos erdők pusztulása és az infrastruktúra hiánya miatt, ugyanakkor gyönyörű környezetet és számos szabadidős lehetőséget kínál, és sok áttelepülni vágyó argentint vonzott a területre.

A helyszíni építkezés helyett az építészek előre gyártott elemeket használtak, amelyek gyorsan, szárazon és minimális környezeti terheléssel összeszerelhetők voltak a telken. A ház alján egy úgynevezett “lábazati barlang” található, egy földrengésbiztos, vasbetonból készült szerkezet, amelyen keresztül az épület alatti víz el tud folyni. A medence alatt parkoló és meditációs területként szolgál. Amikor a lombozat megnő a ház körül, az szinte eltűnik majd a tájban.

Az utcaszinten egy sétány vezet a házhoz, amely egy terasszá alakul, és a végtelenített medencénél ér véget, amely vizuálisan összeolvad a közeli tó víztükrével. A ház többi részét kétszintes, fából, acélból és üvegből készült dobozként tervezték, amely a könnyedség érzetét kelti. A szorosan illesztett fapanelek nyitott paravánná válnak, ahogy a ház az utcától a medencéig húzódik, és feltárja a kilátást.

A ház karbantartásmentes tetőszerkezete egyetlen szellőző fémlemezből készült, amely az esővizet az aljzat műszaki helyiségében gyűjti össze. A ház szigetelése mosott juhgyapjúból, a padló pedig fenntartható fenyőből készült. Ahol lehetett, helyi újrahasznosított anyagokat használtak.

Forrás: www.kp.hu

Tags

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back to top button
Close