Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

A koronavírus építőipari hatásait összegezte az ÉVOSZ

Az építőiparban a munkaadók és munkavállalók is dolgozni szeretnének, ezért rendkívüli jelentősége van a járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedéseknek – mutat rá a szövetség folyamatosan frissülő beszámolója.

Ugyanakkor azt is leírja, hogy az ágazat fokozott kockázati tényezői miatt a vállalkozások a projektek lassulására, helyenként leállítására számítanak.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége sajtóközleményben foglalta össze a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet, valamint a járvány várható hatásait az építőiparban. „Folyamatosan figyeljük a koronavírus ágazati hatását, helyzetet értékelünk, összegezzük a vállalkozások várakozásait és mindezt folyamatosan aktualizáljuk”

A beszerzések lelassultak
A közlemény szerint ezidáig jelentős nehézséget az építőipar számára a járványhelyzet nem okozott. Januárban és februárban az ágazat országos és fővárosi teljesítménye is magas szinten volt, a várakozásoknak megfelelően alakult.
Budapesten és agglomerációs övezetében koncentrálódik a végzett munka mintegy 35%-a, ezért ennek a térségnek a figyelése, elemzése különösen fontos.
Az építőanyagok, szerelvények közül az Olaszországból jövő import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniteráruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket.
A nyugat-európai beszerzésű berendezési tárgyak beérkezése késik.

Az otthonról végzett mérnöki munka egyelőre nem hatékony
Nehézségek mutatkoznak az új projektek előkészítésénél, melyeknek egyes tervezési-egyeztetési részei leálltak. Egyelőre az otthoni mérnöki munkavégzés és az ajánlatkérői/megrendelői home office kapcsolatai akadoznak. A mérnöki otthoni munkavégzés teljesítménye a korábbiakhoz képest visszaesést mutat.
„Jó hír a sokk rossz mellett, hogy a kialakult helyzet számos helyen (tervezés, termelés irányítás, logisztika) kikényszeríti az építési ágazat digitalizált munkavégzését”

Előtérbe került az egészségvédelem, de a kicsik egyelőre csak sodródnak
A vállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében. Ez azonban inkább a közepes és nagy szervezetekre jellemző, a mikró- és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók nagy többsége sodródik az eseményekkel. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, a tervező cégeknél szintén elindult az otthoni munkavégzés. Ágazati szinten előtérbe került a felelősségteljes munkaegészségügy.
A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban, a fizikai állomány kisebb csoportokban való foglalkoztatására.

Leállhatnak és csúszhatnak a projektek
Az ÉVOSZ összefoglalója külön részletezi azokat a problémákat, melyek abból adódnak,
hogy az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes.
A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Egymásra épülő folyamatok vannak egy-egy építkezésen és brigádban dolgozó csoportok, ami gyors vírusterjedést okozhat. Ebben a szakmában nem működik a home office a termelésben és az építőanyag kereskedés java része nincs felkészülve az online kereskedésre.
Az ágazatban a kontakt kapcsolatok nagy száma a jellemző. A munkába járás korlátozásának, illetve egy-egy beteg diagnosztizálásának tömeges létszám kiesés a következménye az építésgazdaság területén. A vállalkozások termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására számítanak.

Bevételek nélkül hamar bajba kerül a vállalatok többsége
Mindez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni az ÉVOSZ szerint. Az ágazatban összességében a vállalkozások önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak, összességében még rövidebb. A mikró- és kisvállalkozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni.
„Az építőiparban 1-2 hónap teljesítéscsökkenést, termeléskiesést éven belül nem lehet behozni. A koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek.”

A bizonytalanság máris lassítja a szerződéseket
Jelenleg érzékelhető az új szerződéskötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.
„A vállalkozói szerződésekhez képest kialakuló új helyzetből adódó nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell, hogy viseljék. Ugyanakkor tudni kell, hogy a megrendelések 60%-át 2020-ban az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben szerződés módosításokra lesz szükség!”

Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, az ÉVOSZ javasolja ennek járulékos közterheit elengedni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb