Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Hírek

3696 Ft-ról 4165 Ft-ra emelkedett az 2020. évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíj

Az ÉVOSZ elkészítette a 2020. évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíj számítását

A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2019. évi minimális értékeket veszi alapul.
A 2019. évre ajánlott, ITM rendeletben (23/2019.VIII.14.) megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 3.696 Ft-ról 4.165 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint, mely 12,7 %-os növekedést mutat, összegszerűen pedig 469 Ft az emelkedés.

A 2020. évi minimális építőipari rezsióradíj változását meghatározó módon az elvárt bérminimum 8 %-os emelkedése, a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés (a le nem dolgozott időre járó kifizetések) okozta, de a

  • –  a csoportos személyszállítás,
  • –  a felvonulás, munkahelyi berendezkedés, ideiglenes létesítmények,
  • –  valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése is

    jelentősen hozzájárult a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

    Az elvárt bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. A cégek mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami egyaránt megnöveli a személyszállítás és a szállásköltséget.

    A szakképzetlen munkaerő arányának nagyméretű növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

    Részletes bemutatás és indoklás

    Az 1. sorszám alatt az alapbér szerepel, melynél a 2020. évi garantált bérminimum lett figyelembe véve 1.211 Ft összeggel (367/2019. (XII.30.) Kormányrendelet 2. § (2) bekezdése szerint).

    A 2. sorszám alatt a pótlékok, kiegészítő fizetés növekedése részben a túlórapótlék növekedésével, részben pedig az alapbér növekedésével függ össze, mivel az szolgál leggyakrabban ezek számításának alapjául.

    A 3. sorszám alatt a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési járulék emelkedését az alapbér és a pótlékok, kiegészítő fizetés megnövekedett összege okozza.

    A 4. sorszám alatt a szállásköltség növekedése annak következménye, hogy a munkavégzés helyétől távolabbi lakhelyen élőknek a korábbinál nagyobb mértékben kell szállást biztosítani.

    Az 5. sorszám alatt a csoportos személyszállítás költségeit a megkérdezett tagszervezeti vélemények, jelzések alapján növeltük meg, mely szerint ilyen jellegű költségeik az elmúlt évben növekedtek, legnagyobb mértékben a növekedés a korábbinál több munkahelyet érintő megrendeléseknek köszönhető.

    A 9. sorszám alatt a munkavédelmi költségek szerepelnek, melyekre az elmúlt évben a megkérdezett tagszervezetek csak a legszükségesebb feladatoknak eleget téve költöttek.

    A 10. sorszám alatt az ügyviteli, munkahelyi irányítás költségei szerepelnek, mely tevékenységek az utóbbi időben jelentősen megnövekedett feladatot jelentenek a cégeknek, s ezáltal magasabb költségeket is. A megnövekedett feladat egyrészt a több munkából adódik, számottevő része viszont abból adódik, hogy a szakképzett munkaerő hiánya miatt gyakrabban kell betanított munkásokat, segédmunkásokat alkalmazni, mely egyre jelentősebb növekedést gyakorol a munkahelyi irányítás költségeire.

    A 12. sorszám alatt a felvonulás, munkahelyi berendezkedés, ideiglenes létesítmények költsége is növekedett a megkérdezett tagszervezetek jelzése szerint.

    A növekvő és dráguló szerszámhasználatot jelzi a 13. sorszám alatti szerszámhasználat, a 14. szám alatti értékcsökkenési leírás növekedése
    A 15. sorszám alatti nyomtatvány, írószer, a 16. sorszám alatti postaköltség változatlansága mellett ugyanakkor a 17. sorszámon szereplő telefonköltség és a 18. sorszámon a bankköltség némi növekedését jelezték tagszervezeteink.

    A 19. sorszámon lévő egyéb szolgáltatás költségei (minőségbiztosítás, környezetvédelem) nem növekedtek,

    20. sorszámon pedig a kötelező adó, járulék között az iparűzési adó alapjának növekedése következtében alig lehetett számszerűsíthető növekedést nyomon követni

    A 21. sorszám alatt a biztosítási költségek szerepelnek, melynél figyelembe véve a kötelező felelősségbiztosítással járó költségeket, nem volt változás.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb