Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

A K-Briq 90%-ban újrahasznosított építési hulladékból készül, mint a tégla zöld alternatívája

Az Edingborough-i Heriot-Watt Egyetem kutatói az építési és bontási hulladék 90%-ának újrahasznosításával egy fenntarthatóbb építőanyagot hoztak létre; a tégla alternatíváját. A K-Briq nevű tégla a hagyományosan égetett téglákhoz képest csak tizedannyi CO2-kibocsátást bocsát ki, és előállításához kevesebb mint tizedannyi energiát fogyaszt, tehát ideális választás mindazok számára, akik támogatni kívánják a fenntarthatóság előrehaladását az építőiparban.

A Kenoteq már a kereskedelmi piacon is gyártja ezeket a környezetbarát téglákat. A skóciai startup társalapítója Gabriela Medero professzor, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt a K-Briq ötletével állt elő. Az új céget az év elején a BBC The One Show című műsorában mutatták be. Az ökotéglákat építési hulladékból, betonból, téglából és gipszkartonból állítják elő, egy titkos kötőanyaggal kombinálva és égetés nélkül préselve. Ugyanúgy néznek ki és nagyjából ugyanolyan súlyúak, mint normál társaik, de számos komoly előnyük van: magasabb hőszigetelő tulajdonságot kínálnak, nem kell égetni, és ennek következtében csökken a gyártás során a szén-dioxid-kibocsátás. És a legérdekesebb – a K-Briq tégla bármilyen színű lehet.

A Skóciában jelenleg használt téglák becsült 85%-át az Egyesült Királyságból vagy Európából importálják, ami hosszú távon nem fenntartható. A csapat megállapodást kötött a Hamilton Waste and Recycling újrahasznosítási specialistával is, hogy egy új típusú újrahasznosított téglát állítsanak elő kereskedelmi forgalomban közvetlenül az edinburgh-i üzemükben, csökkentve ezzel a szállítási távolságokat és a szén-dioxid-kibocsátást.

„Sok éve tanulmányozom az építőanyagokat, és aggaszt, hogy a modern építési technikák nyersanyagokat használnak, holott ezek a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb forrásai. Az általuk termelt hulladék mennyisége hosszú távon nem fenntartható” – mondta Gabriela Medero professzor.

Sam Chapman, aki a Kenoteqnél szorosan együttműködik Medero professzorral, hozzátette: “A Kenoteq olyan gépekbe fektetett be, amelyek évente hárommillió téglát képesek előállítani. Az elmúlt évben több ezer téglát állítottunk elő, amelyeket szigorú teszteknek vetettünk alá, és a K-Briq most már kereskedelmi forgalomban is elérhető az építőipari ügyfelek számára. A skót kormány nagyon magas célokat tűzött ki a lakásépítésre: a következő három évben 50 000 új otthont terveznek építeni. Reméljük, hogy a Kenoteq része lesz ezeknek az otthonoknak”.

A vállalat weboldalán olvasható:

„A korlátozott anyagok világában a körforgásos gazdasági stratégiák az épített környezetben alapvető fontosságúak. A Kenoteq K-BRIQ terméke a világ első fenntartható téglája. Céljuk, hogy megoldjuk a jogszabályok és az építőanyaghiány okozta hulladékcsökkentés kritikus kérdését. A Kenoteq támogatja az építési hulladékok újrahasznosításának innovatív módszereit a globális szénlábnyom csökkentése érdekében.

Több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés után örömmel jelentjük be, hogy a Kenoteq első kereskedelmi üzemében 2022-ben a végső fázistól kezdve tanúsított K-BRIQ téglákat fogunk gyártani. Akár egy jellegzetes belső teret, egy nagy teljesítményű homlokzatot szeretne létrehozni, akár egy fenntartható márkát szeretne fenntartani , mi segíthetünk Önnek a következő projektjében.”

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb