Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Vedd le a cipődet: 5 padlóburkolat a mezítlábas élményhez

A bőrön keresztül tapasztaljuk meg a külvilágot. Juhani Pallasmaa, az érzékszervi építészet propagálásáról ismert finn építész amellett a felfogás mellett áll, hogy a látással ellentétben a tapintás a közelség érzete, amely az egész testet lefedve válik fő tengelyévé. 

Tény, hogy amikor az érintésről beszélünk, az első, ami eszünkbe jut, általában a kézzel való érintés. Az építészet érzékelésének azonban más módjai is vannak, amelyeket a projektekben ki lehet fejleszteni, például a mezítlábas lábak érintése egy adott felületen.

Az emberek nagy többsége egyetért abban, hogy hazatérni és levenni a cipőt egy hosszú nap után nagyon kellemes érzés – ez még inkább elterjedt a járványos évek után, amikor megszoktuk, hogy mindent, amit fertőzöttnek tartunk, kint hagyunk. Ezt a gondosságot erősítette meg az USA-beli Arizonai Egyetem egy nemrégiben készült tanulmánya is. Ez a tanulmány rámutatott, hogy a cipőtalp akár 400 000 vírust, baktériumot és parazitát is hordozhat.

A tisztaság és a higiénia előnyei mellett azonban a tudósok azt is megerősítik, hogy a mezítláb járás erősíti a lábizmokat, javítja az egyensúlyt és a testtudatot, ami a térdekre, a csípőre és a gerincre is jótékony hatással lehet. Ezenkívül egy ilyen szokás javítja a propriocepciót (a látás nélküli tájékozódási képességünket és a tér tudattalan érzékelését).

Az építészet és a belsőépítészet nagyszerű szövetségesek lehetnek e gyakorlat ösztönzésében, olyan stratégiákat mutatva be, amelyek a ház bejáratánál lévő bizonyos bútorok, például cipőtartó, pad, puff stb. használatától kezdve a padlóburkolatok gondos megválasztásáig terjednek. Ha mezítláb járásról van szó, a padló típusa nagyban befolyásolja a kényelmet és a biztonságot, mivel az erre a célra szolgáló padlóknak simának és egyenletesnek kell lenniük, hogy elkerüljék a nem kívánt botlást és ütközést.

Tekintse meg az alábbiakban néhány olyan burkolattípust, amely alkalmas mezítláb járásra.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb