Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Konstruktív prototípus korunk válságainak kezelésére

A Chilében kifejlesztett, sokszorosítható és adaptálható kísérleti projekt a fenntarthatóságot és a tér minőségét ötvözi az iparosított folyamatok és a kontextus iránti érzékenység révén.

A világjárvány idején az Ignacio Rojas Hirigoyen Architects csapata Cristián Domínguez Fernandezzel együtt számos korlátozással kellett, hogy szembenézzen projektjeik fejlesztését illetően. Az egyre szűkösebbé váló anyagok, a csökkent gazdasági elérhetőség és a munkaerőhiány ugyanis olyan környezetet teremtett, amelyben nehéznek tűnt a működés.

Ezért olyan megoldásokat kezdtek kutatni a múltból, amelyek segíthetnek a jelenlegi változásokhoz jobban igazodó terek elképzelésében. Így született meg egy olyan prototípus ötlete, amely képes nyomon követni az iparosodás folyamatait, esztétikai lehetőséget és építési logikát találva a racionalizálásban és a modularitásban.

A prototípus témája, amely még mindig egyre inkább terjed az építészet világában, a chilei tervezők számára olyan térkoncepcióvá vált, amely képes párbeszédet folytatni a különböző lehetséges kontextusokkal és felhasználásokkal.

A projektet ezért különálló elemekből álló készletként fejlesztették ki: a talapzat, amely a helyszín topográfiájának megfelelően modellezhető acélgerendákból áll; a földből kiemelkedő test, ahol hullámosított fémlemez borítja az újrahasznosított faanyagszálakkal integrált fakeretet; a teteje, a fő térfogatból kiemelkedő nagyméretű nyeregtető, amely nagyobb szellőzést és esővízgyűjtést tesz lehetővé.

E tervezési megoldások révén az építési rendszer a fenntartható elveket az elemek nagyfokú előregyártásával ötvözi, ami egyszerűbb összeszerelési folyamatot garantál. A prototípus csökkentett számú munkást igényel, akik egyszerű szerszámok segítségével össze tudják szerelni a teljes rendszert.

A projekt így a lehetőségek széles skáláját nyitja meg, ahogyan azt az építészek kifejtik: „Az iparosításhoz folyamodva a gyári környezetben a kivitelezési idők javítását keressük, hogy egy alkatrész- és darabkészletből kiindulva egy rugalmas, különböző tipológiákhoz alkalmas javaslatot szabványosíthassunk. A darabok és modulok vízszintes és függőleges hozzáadásával rendszerünk lehetővé teszi más tipológiák megoldását is, mint például a kollektív lakhatás, az egészségügy, az oktatás és a különböző típusú berendezések és létesítmények építése”.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb