Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Tíz lakóépület, amelyek szokatlan formatervezéssel törik meg a sztereotípiát

A technológia fejlődése és az építőanyagok innovációja lehetővé teszi az építészek számára, hogy egyre szokatlanabb tömegformálást valósítsanak meg lakóprojektjeikben. A következő példák konzolos, cölöpös és más építési technikákat alkalmaznak, hogy kiemelkedjenek a városképből:

Sluishuis, Hollandia, a BIG és a Barcode Architects tervei alapján

A dán Bjarke Ingels Group – BIG stúdió és a holland Barcode Architects stúdió által tervezett Sluishuis egy szögletes tömb egy dupla konzolon, az amszterdami IJ-tó víztükre fölött. Az idén elkészült épületben 442 társasházi és bérlakás található. A BIG építésziroda nem ismeretlen a szokatlan formájú lakóházak megalkotásában, a stúdió tetraéder alakú Via 57 nyugat-manhattani épülete is figyelemre méltó példa erre.

Fake Hills, Kína a MAD Architects tervei alapján

Ahogy a neve is sugallja, a Beihai kikötővárosban található Fake Hills hullámzó tetővonalával egy hullámzó domborzati horizontot utánoz. A tervezéssel igyekeztek megkülönböztetni a kínai városképet gyakran uraló, szabványosított lakóházaktól. A pekingi székhelyű MAD Studio az épület egyedi formájához illeszkedő létesítményeket épített, a homlokzatba vágott hatalmas mélyedésekben elhelyezett mászófalaktól a tető laposabb részein található teniszpályákig, kertekig és úszómedencékig.

Ilot Queyries, Franciaország, tervező: MVRDV

A bordeaux-i Ilot Queyries építkezések tetőhajlásszöge a nap állásától függően 14 és 45 fok között változik. A holland MVRDV stúdió által gondosan megtervezett szabálytalan elrendezés részei, hogy a természetes szellőzést és a fényt az egész helyszínen maximalizálják, az egyik sarokban elhelyezett alacsony épületek pedig a szomszédos épületekhez illeszkednek. A másik végén kilencemeletes tömbök néznek ki a Garonne folyóra.

The Wave, Dánia, tervező: Henning Larsen

A Wave épületegyüttest öt gerinc határozza meg, amelyek hullámvasútként futnak a Vejle-fjord partján. A kilencemeletes épületekben 100 lakás található. Az épületet a dán építész, Henning Larsen tervezte, aki 2013-ban, a projekt befejezése előtt elhunyt. A 2008-as pénzügyi válság miatt összeomlott 11 éves építési folyamat után a stúdiója a projektet a befejezésig vitte.

„The Building Descending the Stairs”, az Elasticofarm és a Bplan Studio tervezésében, Olaszországban

A „The Building Descending the Stairs” egy íves épület, amely 47 üdülőlakást tartalmaz, és szögletes fémcölöpökre épült egy piazza fölé. A velencei lagúnára néző épületet az ElasticoFarm és a Bplan Studio úgy tervezte, hogy a lakók úgy láthassák a tengert, hogy közben ne zavarják a szomszédok kilátását.

L’Arbre Blanc, Franciaország, tervező: Sou Fujimoto, Nicolas Laisné, Dimitri Roussel és az OXO Architectes

Sou Fujimoto japán építész Nicolas Laisnéval, Dimitri Roussel-lel és az OXO Architectes-szel közösen dolgozott ezen a 113 lakást tartalmazó 17 emeletes épületen, amelynek célja, hogy „újra feltalálja a magasházat”. A Montpellier-ben található tömböt egy „fa alakjára” tervezték, hogy a lakókat a szabadban való tartózkodásra ösztönözze, és számos kiugró, levélszerű erkélyt tartalmaz, amelyek közül néhány több mint hét méter hosszú.

La Muralla Roja, Spanyolország, Ricardo Bofill alkotása

Az 1973-ban elkészült, Ricardo Bofill néhai spanyol építész által tervezett, színes La Muralla Roja messze a legkorábbi szokatlan formájú lakóház a listán. A spanyolországi Calpe tengerpartján, egy sziklán álló lakókomplexum erődszerű formát öltött, bonyolult, geometrikus belső lépcsőkkel és MC Escher festményeire emlékeztető közlekedési útvonalakkal.

Busan Times, Dél-Korea, a Moon Hoon tervezésében

A szokatlan formájú épületek egyike, a Busan Times egy négyemeletes beton lakóház, amelyet Moon Hoon dél-koreai építész tervezett, és amelynek formája egy bagolyra emlékeztet. A legfelső lakás nagy ablakából kiálló betonkeret a madár arcát hivatott ábrázolni, az oldalsó két nyílás pedig éjszaka szemként világít. A szárnyat egy függőleges térfogat képviseli, amelynek vágott sarka az épület keleti oldalából nyúlik ki.

XS House, USA, ISA

A Philadelphia kínai negyedében található XS House rendkívül karcsú, és hét lakást foglal magába egy parkolóhely szélességű területen. A telek rendkívül keskeny alapterületét az öblök, mezzanine-ok és kétszintes felső egységek stratégiai felhasználásával bővítettük, miközben megőriztük a minimális, egylépcsős mag elrendezését” – magyarázta a helyi ISA Studio.

Prospect Place, Egyesült Királyság, tervezte: Frank Gehry

Frank Gehry Pritzker-díjas építész első brit lakóprojektje jellegzetes, nagy ablakokkal ellátott, hullámos, fehér homlokzatokat vonultat fel. A fejlesztés a Battersea Power Station megújításának része, és két épületből áll, amelyek együttesen több mint 300 otthont tartalmaznak, és nincs két egyforma otthon.

Forrás: www.kp.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb