Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Rólunk írták

Tervezéstől-kulcsátadásig. Interjú a Nebraska Kft tulajdonosával Józsa Árpáddal

Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett gazdasági és társadalompolitikai változások az építésügyi folyamatokra is kihatással voltak. Megszűntek a nagy építőipari cégek, helyettük a piaci igényekhez rugalmasabban alkalmazkodó, minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások jöttek létre.

Ezek közé sorolható a Nebraska-Ház Kft., mely a tervezéstől a kivitelezésig végig jelen van egy-egy épület létrehozásában.

A cég tulajdonosa és ügyvezetője Józsa Árpád okleveles építész- és gazdaságmérnök már a pályakezdés időszakában a kivitelezés felé orientálódott. Elsőként a vele egyidőben végzett építőmérnökökkel létrehoztak egy gazdasági munkaközösséget (GMK), ahol családi házak és nyaralók építését egy kísérleti kispaneles, vázas technológiával végezték.

A rendszerváltás előtt már a szövetkezeti szektorban is belekóstolt a vállalkozásba, majd az ingatlankezelésben innovatív felújítási technológiákkal foglalkozott, amely kiváló „iskola” volt a szerteágazó építési feladatok megoldásában, de már új kihívások motiválták.

Az így szerzett szakmai ismereteit belvárosi környezetben, a saját lakásuk tetőtérbeépítésének megvalósításában is hasznosította.

Ez a munka nemcsak a tervezés és kivitelezés, hanem a szervezés és a koordináció terén is újfajta kihívások elé állította.

A jó szervező és irányítói tapasztalatok mellett nagyszerű emberekkel, kiváló szakmunkásokkal hozta össze a sors, melyről így vélekedik:

„Sokat tanultam a nagy tudású ácsmesteremtől, akiknek szakmai ismereteire alapozva építettük első favázas épületünket, egy Balaton-felvidéki nyaralót. Ennek tapasztalataival és az észak- amerikai technológia ismereteivel felvértezve vágtunk bele építőmérnök feleségemmel a családi vállalkozásba. Családi házak tervezését és kivitelezését kínáltuk lakossági megrendelőknek. Nagyfokú bizalmat kaptunk első megbízónktól, aminek meg tudtunk felelni és az első munka hozta a másodikat.”

A technológiai fejlesztéseik eredményeként a hagyományos építés iránti kötődést a ’90-es években a favázas, jól hőszigetelt épületek burkolótéglás körbefalazásával tették eladhatóvá a hazai piacon.

Így nemcsak magasabb esztétikai értéket kapott az építtető, hanem a téglafal jobb hőcsillapítást és hangszigetelést is eredményezett. Később az építésügyi előírások szigorítása okán és igazodva a megbízói elvárásokhoz, a technológiai folyamataikban még nagyobb szerepet kapott a hőszigetelés. Ez pedig a helyszíni élőmunka és az építési idő rövidülését eredményezte.

A FOKOZOTT ENERGIATAKARÉKOSSÁG IGÉNYE

Napjainkban az építőipari vállalkozások is az idő- és költségigényes munkafolyamatok racionalizálásával, marketinggel és a technológia folyamatos fejlesztésével képesek a piacon maradni.

Ezzel kapcsolatosan Józsa Árpád úr a következőket hangsúlyozta: „A gazdasági környezet és így az építőipar ciklikusságát mindig érzékeltük, de a korábbi tapasztalatainkkal a lakásfelújítás, tetőtérbeépítés és más magasépítési feladatok vállalása recessziós időszakban is biztosította a talpon maradást.

A szakmai elhivatottság vezérelt az egyedi tervek, az igényes megbízók, a különleges feladatok felé, ezért nem fejlesztettünk a tömeges gyártás, a paneles, üzemszerű termelés irányába. Cégünk neve nem külföldi érdekeltség- re, hanem az amerikai technológiára utal, mellyel az európai igények és előírások magasabb színvonalának kívánunk megfelelni.

Szarvas, Liget Hotel a kivitelezést követően

Az új épületekkel szemben nem csak az előírások támasztják a fokozott energiatakarékosság igényét, hanem saját szemléletünk is új, jobb technológia és komplex műszaki megoldások keresése és alkalmazása irányába késztet bennünket.

Ennek szellemében és a magas fokú üzemi előkészítés jegyében fejlesztettük technológiánkat. Megtartottuk a csapos kötéssel összeálló faváz fokozott stabilitását, földrengésállóságot eredményező megoldását.”

A KISEBB ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM ÉRDEKÉBEN

A Nebraska-Ház Kft. által tervezett házak gyártmányterv szintű feldolgozásával, a CNC- vezérelt géppel való megmunkálásával és helyszíni szereléssel történik. Biztosítják a szerkezetek kialakításának folyamatos kontrollálását, a nagyfokú rugalmasságot a berendezések és belsőépítészeti kialakítások terén is.

Egy-két nap alatt végeznek a teherhordó falváz összeszerelésével, valamint az előre szabott tetővel már egy hét elteltével kész a fedett épületszerkezet. Kisebb szállítójárművel, a nehezebben megközelíthető helyekre is képesek eljuttatni az épület összes alapanyagát.

A komplett szerkezetek nagy távolságra történő utaztatása helyett kevesebb szállítási költséggel és kisebb környezeti terheléssel a tevékenység ökológiai lábnyoma is lényegesen kedvezőbb. Ezt segíti elő az adott épület, határoló szerkezeteinek kiváló hőszigetelése, ahol a falak legalább 25 cm, a zárófödém 30 cm szigeteléssel készülnek.

Bizalomerősítő, hogy az építtető követheti az épületet kivitelezését, látva az egyes műszaki részleteket, még építés közben is változtathat, módosíthat, azaz nincs rákényszerítve a tervezési fázisban végleges döntések meghozására.

A költségek vonatkozásában vajon melyik az olcsóbb: a hagyományos (tégla, vályog, panel) vagy a könnyűszerkezetes technológiával épült házak?

Az épületek bekerülési költségének a szerkezetépítés 35-40%-át teszi ki. Amenynyiben ezen szerkezetek 10-20%-kal olcsóbbak, akkor a teljes bekerülési költség 4-8% megtakarítást eredményezhet. Ennél lényegesebb a teljes élettartam alatti energiafelhasználás kisebb szükséglete. További előny, hogy azonos hőszigetelő képességű külső falszerkezetet 45-50 cm helyett 32-35 cm falvastagsággal érnek el, ami pl. 100 m2 hasznos alapterületű épületnél 7% helynövekedést biztosít.

Nem mellékes az épületek gyors kivitelezhetősége a száraz technológia által biztosított előnyök kihasználásával. Ezáltal akár 3 hónap alatt kulcsrakész épület valósítható meg könnyűszerkezetes technológiával.

MEGBÍZHATÓSÁG, MINŐSÉG ÉS MENNYISÉG

A tervezés a megbízó bevonásával, az építtetői igények és lehetőségek messzemenő figyelembe vételével történik. Az épület funkcionális és esztétikai kialakítása során alternatívákat kínálnak az anyagok kiválasztásában is. A „közel nulla energiás” épületminősítés a gépészeti és elektromos rendszerek legkor- szerűbb kialakítását igényli, mint például: az energia előállítására a kondenzációs gázkazán mellett választható hőszivattyú, inverteres klíma vagy napelemes elektromos fűtési rendszer. A hőleadást, a különböző funkciójú helyiségek változó hőmérsékleti igényét szabályozott felületfűtéssel vagy radiátorokkal tudják megoldani. Az előbbi a helyiségek hűtését is lehetővé teszi. A szellőzés kialakítása hővisszanyerős berendezéssel további jelentős energiamegtakarítást és tiszta, por- és pollenmentes belső levegőt eredményez.

A cég szakmai filozófiáját Józsa Árpád úr a következőképp fogalmazta meg: „Az épületek tervezésénél az esztétika, a hasznosság és a tartósság, Vitruvius római építész által megfogalmazott hármas igényét tartjuk szem előtt. Munkavégzésünkben a 3M, azaz sorrendben a Megbízhatóság, a Minőség és a Mennyiség (mint folyamatos, ütemes termelés) szempontjai vezérelnek bennünket az épületek megvalósításában.”

Munkájukat dicséri, hogy a 2013. évi Construma kiállításon az Energiatudatos Épületburok pályázaton az Épületszigetelő és Tetőfedő szakmai szervezet (ÉMSz) és a nemzetközi szakemberekből álló zsűri különdíjjal jutalmazta autonóm házukat.

A közel 30 éves munkájuk különös elismerése, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettan Tanszék oktatói is figyelemmel kísérik fejlesztéseiket, s az Építészmérnöki kar hallgatóinak az éppen aktuális építkezésükön mutatják be a favázas könnyűszerkezetes lakóházépítés technológiáját.

A több mint 150 családi ház és nyaralóépület mellett építettek már raktáráruházat emeletes irodaszárnnyal, iskolaépületet és üdülőszállót is. A Nebraska-Ház Kft imázsát és 26 éves névjegyét erősíti többek között a négy csillagos szarvasi Liget Hotel megépítése is.

Cikket írta: Oláh Antal
Megjelent a Házak Magazinban

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb