Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Solidwool: báránygyapjúból üvegszálszerű széket készít 

A gyapjú természetes tulajdonságainak határait feszegetve a Solidwool mögött álló pár hozzájárult Anglia egyik hagyományos gyapjúgyártó városának vagyonának felélesztéséhez – írja Mitchell Oakley Smith.

A kínai gyártás kifinomultságának rohamos növekedése óta eltelt években a világ számos hagyományos gyapjúgyártó városa szembesült azzal a kihívással, hogy versenyképes maradjon az egyre zsúfoltabb piacon. Ez talán mi sem nyilvánvalóbb, mint Buckfastleighben, egy kisvárosban Devonban, Délnyugat-Angliában, ahol a helyi gyapjúfeldolgozó ipar hanyatlása miatt a város szíve is hanyatlott.

„Egy helyspecifikus kérdéssel kezdtük” – mondja Justin Floyd, aki társával, Hannah-val együtt megdöbbent a Buckfastleigh-ben eltűnő közösségi érzés miatt. „Találhatnánk egy olyan módszert a gyapjúval való munkavégzéshez, amely visszahozhatna némi gyártási munkát ebbe a városba?”

A pár gyorsan rájött, hogy bár lehetséges, a világ új gyártási központjainak erőforrásai és árskálázása azt jelenti, hogy új módszert kell találniuk a természetes rostokkal való munkavégzésre.

A kutatás és a kísérletezés során a pár felfedezte, hogy a környékbeli, dombvidéken tenyésztett juhfajták gyapjait az ipar melléktermékeinek tekintették, amelyek már nem versenyképesek a finom gyapjú ruházat terén, mint az ausztrál merinó gyapjú.

„Volt egy gyapjúnk, és most meg kellett találnunk a hasznát, amikor elkezdtünk új módszerekkel dolgozni ezekkel a durvább, durvább szálakkal” – teszi hozzá Floyd.

2013-ban megszületett a Solidwool: egy masszív, egyedi kompozit, üvegszálszerű anyag, amelyet bútorokhoz, belső dekorációkhoz és háztartási cikkekhez használnak.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb