Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

“Sok veszélyes mítosz van” a fenntarthatóságról – mondja Norman Foster

Norman Foster brit építész kifejtette egy stúdiójának a fenntarthatósággal kapcsolatos megközelítését, valamint a betonról, a fáról, a repülésről és az ‘Architects Declare’-ről alkotott véleményét, egy exkluzív interjú alatt, a Dezeen magazinnak.

A 87 éves brit építész a Dezeen magazinnak a Foster + Partners londoni székhelyén beszélve megvédte a betonépületeket az általa “veszélyes mítoszoknak” nevezettekkel szemben, azt állította, hogy a stúdió “több faépületet készített, mint valószínűleg bármely más építész”, és elmagyarázta, miért lépett ki az Architects Declare klímavédelmi csoportból, miután szembesült a szaúd-arábiai repülőtérrel kapcsolatos munkálatok leállítására irányuló felhívásokkal. 

Norman Foster elmondta, hogy a stúdió, amely az Egyesült Királyság legnagyobbja, olyan épületeket kíván létrehozni, amelyek egyszerre fenntarthatóak és javítják az emberek életét.

“Az uralkodó nézet az, hogy ‘ó, istenem, mindannyian szenvedni fogunk, mert olyan épületeket kell létrehoznunk, amelyek jobbak a bolygó számára – szegénykém, mi fogunk szenvedni ennek következtében’” – mondta. “Ennek éppen fordítva kellene lennie. Inkább úgy kellene lennie, hogy a bolygónak kedvező épületek közelebb lesznek a természethez. Olyan épületek lesznek, amelyek nem zárt dobozok, amelyek hűtött levegőt keringetnek, ami nem a legegészségesebb.” -tette hozzá. 

Szerinte a fenntartható épületek tervezése “zökkenőmentes átmenetet” képez a stúdió ethoszában az első, Richard Rogersszel, Su Brumwellel és Wendy Cheesmannel közösen vezetett Team 4 stúdiótól.

“Egy csoportunknak volt egy utópisztikus elképzelése arról, hogy milyenek lehetnek az épületek. Alapvetően kézműves alapúak voltak, de a terjeszkedés ellen voltak. Kompaktak voltak, megőrizték a természetet. Olyan időtlen témák mentén fejlesztették ki őket, mint a sorház, ami nem éppen egyfajta modern mozgalmi találmány”.

Foster azzal érvel, hogy az elmúlt 55 évben cége, a Foster + Partners olyan épületeket tervezett, amelyek a környezetvédelemre összpontosítanak, és “a status quo kihívására törekszenek” azáltal, hogy “csökkentik az energiát és ösztönzik a kapcsolatot a természettel”. Példaként említi a berlini Reichstagot, a hongkongi HSBC-tornyot, az Apple kaliforniai campusát és a londoni Bloomberg székházát.

“Szeretném azt hinni, hogy mi, mint kezdő iroda, azt tettük, hogy megpróbáltuk az építészettel tükrözni azt, ami a korszak újjászülető kifejeződése volt az 1960-as években” – mondta. “Bizonyos értelemben olyan építészetet hoztunk létre, amely egy olyan ökológiai mozgalomban gyökerezett, amelyet nem neveztek zöldnek – ezt még nem találták ki” – folytatta Foster.

“Szóval ez a gyökere annak, ahol most tartunk. És így ez kimondatlanul is része volt a DNS-ünknek.”

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb