Zöld építészet

Robotikusan tervezett és gyártott faszerkezet

Az RFS egy robotokkal tervezett és gyártott faszerkezet, amely az épített környezet új, felelősségteljes, precíz, fenntartható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású építészet módjait kutatja. A struktúrát kifejezetten ehhez a projekthez kifejlesztett egyedi algoritmusok segítségével alakították ki, és a legmodernebb ember-robot együttműködési konstrukcióval építették meg.

Az RFS-t az ADR Laboratory, kutatóasszisztensek és a Michigani Egyetem Taubman College MS in Digital and Material Technologies programjának hallgatói tervezték és gyártották. A munkát a Silman statikai mérnöki céggel együttműködve értékelik a szerkezeti teljesítmény és az építési szabályzat követelményei szempontjából.

Az RFS regionálisan beszerzett rövid, 2×4 méretű fűrészáruból gyártott, testre szabott előregyártott fa részegységeket alkalmaz, és ipari robotkarokat használ az elemek bonyolult rétegű modulokká történő feldolgozásához és összeszereléséhez.

A gyártási folyamat után a modulokat a helyszínre szállítják, ahol az emberi munkások az egyes részegységeket a helyükre helyezik, és összeillesztik őket, hogy létrehozzák a szerkezetet. Az RFS integrált digitális tervezési és kivitelezési folyamata egy újszerű megközelítés az anyagfelhasználással, a munkaerővel és a környezettel kapcsolatos kérdések újragondolására, hogy intelligens és találékony építészetet hozzon létre, egyedi kifejező tulajdonságokkal.

Az RFS a Matthaei Botanikus Kertben található Ann Arborban, Michigan államban; lakossági szerepvállalásra készült, meghatározott gyülekezőhelyként működik egy nyilvános télikert keretein belül, miközben továbbra is fenntartja a szabadtéri állapotot.

A pavilon formai kialakítását a helyszínre és a helyszínről nyíló kilátások, a megközelítés és a forgalomáramlás befolyásolta, ami végül egy ívelt, porózus szerkezethez vezetett. A falakat és a mennyezetet bonyolultan rétegzett faanyagminták alkotják, amelyek lehetővé teszik a légáramlást és érdekes árnyjátékot vetítenek.

A fa felületét szándékosan minimálisan kezelték, csökkentve a környező területre gyakorolt környezeti hatást, egy hosszú élettartamú, ugyanakkor mulandó szerkezetet létrehozva. A szerkezet egy zárt sétányt foglal magában, amely lehetőséget kínál kiállításokra és intim beszélgetésekre, és egy külső ülőhelyet, valamint egy emelt platformot is tartalmaz, amely helyet ad kisebb nyilvános események és előadások megrendezésére.

Az RFS az ember-robot együttműködésen alapuló építés terén folyó kutatásokat a laboratóriumon túlra, a teljes épületrendszerek léptékére és összetettségére emelte. Ennek az esettanulmány-projektnek a célja, hogy beszélgetéseket indítson meg az automatizálás megfelelő felhasználásáról az építőiparban, valamint az építészeti, mérnöki és építőipari közösség változó felelősségéről, hogy kreatív megoldásokat találjon az építőipar hatékonyságának hiányosságaira és az éghajlatváltozás mindenütt jelenlévő fenyegetésére.

Forrás: www.kp.hu

Tags

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back to top button
Close