Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Paul Cocksedge több mint 2000 darab szenet függesztett fel a liverpooli székesegyházban

Paul Cocksedge nemzetközileg elismert brit dizájner monumentális szobra, amelyet több ezer magas szén-dioxid-kibocsátású széndarab felhasználásával hoztak létre, február 9. és március 12. között lesz megvilágítva és felfüggesztve a liverpooli katedrális mennyezetén. Az installáció a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünkre hívja fel a figyelmet.

‘Coalescence’ – Paul Cocksedge, Liverpool Cathedral – 2023

Coalescence nevű installáció több mint 2000 széndarabból áll, amelyek együttes súlya több mint fél tonna, ami Cocksedge szerint annyi szén, amennyit egy 200 wattos villanykörte fogyaszt el, ha egy évig világít.

„Egy 200 W-os izzó egy évig bekapcsolva több mint fél tonna szenet fogyaszt. A Coalescence pontosan ezt a mennyiséget teszi láthatóvá az Egyesült Királyságban kitermelt, kézzel fúrt és felfüggesztett antracitdarabok segítségével. Az antracit egy magas széntartalmú szénfajta, amely rendkívül kevés szennyeződést tartalmaz, és gyakran használják szűrésre.” – olvasható a dizájner weboldalán.

‘Coalescence’ – Paul Cocksedge, Liverpool Cathedral – 2023

Az installáció antracit-darabjait – a szén egy tömör, magas széntartalmú formáját – a székesegyházban 16 kilométernyi dróthoz erősítették és a katedrális mennyezetéről lógatták le, hogy kialakítsák a hat méter átmérőjű, gömb alakú szobrot. A gömböt körülvevő reflektorok megvilágítják az antracitdarabokat, hogy kiemeljék a szén csillogó, texturált felületét, és árnyékot vessenek a környező falakra. A szenet egy dél-walesi bányából szerezte be, amelyet Cocksedge akkor fedezett fel, amikor nagyobb széndarabokat keresett, mint amekkorákat Londonban talált.

‘Coalescence’ – Paul Cocksedge, Liverpool Cathedral – 2023

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb