Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld építészet

Ökológiai anyagok: egy új gazdaság felé

Még napjainkban is gyakran a világ legprimitívebb építőanyagait használják a legfejlettebb épületek megépítéséhez. A globális környezeti válsággal szembesülve az építészek arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy jobb épített környezetet teremtsenek az emberek és a bolygó számára.

Az eredmények sokszor csupán „zöldre festettnek” tűnhetnek, mert nem jutnak el az ökológiai problémák gyökeréig; a környezetbarát építészetnek nem az ökológiai válság hatásainak visszafordítására kell törekednie, hanem arra, hogy forradalmasítsa az épületeket és az ottani életmódot. A The Art of Earth Architecture: Past, Present, Future esszéi olyan váltást képzelnek el, amely filozófiai, erkölcsi, technikai és politikai ugrást jelent a környezeti rugalmasság jövője felé.

Az építőipar sokszor a múlt felé néz, és továbbra is erősen támaszkodik az ipari korszak innovációira. Gyakran a racionalitás leple alatt az iparosodott építőanyagokat továbbra is túlzott mértékben használják fel, ami az éghajlatváltozás felé taszítja a társadalmat. Az ipari anyagok előállítása a környezetszennyezés egyik oka. Egyes anyagok előállítása vagy karbantartása sok energiát igényel, annak ellenére, hogy tartósként forgalmazzák őket. A hulladékképződés az építőanyagoktól függően is változhat, aminek jelentős környezeti hatása lehet.

A közegészségügyet az ipari anyagok és gyártási folyamataik is veszélyeztetik; még a „természetes” anyagok is veszélyesek lehetnek. Az azbeszt, egy rákkeltőként azonosított természetes ásvány, több ezer halálesetért felelős szerte a világon. Az építőanyagok az épület életciklusának különböző szakaszaiban befolyásolhatják az egészséget, a gyártástól és az üzembe helyezéstől a bontásig és ártalmatlanításig. Sajnos a legtöbb káros vegyszert tartalmazó építőipari termék olcsó, rugalmas, könnyen felhordható és karbantartható. Az ipar erősen támogatott, ami állandósítja ezeknek az anyagoknak a használatát.

Az építőiparra kivetett szén-dioxid-adó célja, hogy pénzügyi ösztönzést nyújtson az építőknek ezen hagyományos és káros anyagok elhagyására. Bár ennek a megközelítésnek megvannak az előnyei, továbbra is szükség van a természetesebb és környezetbarátabb építőanyagok népszerűsítésére a környezetszennyezőbb és a közegészségügyre károsabb anyagok alternatíváiként. Az építőiparnak – és a populációnak összességeben – olyan társadalmi és gazdasági változásra van szüksége, amely prioritást ad a bolygónak. Ezt a témát boncolgatja a www.kp.hu cikke – kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb