Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Moduláris sátrak mint iskola, klinika és menedékhely a kitelepített közösségek számára

A Zaha Hadid Architects (ZHA) 27 moduláris sátrat készít a Qatar Red Crescent és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) számára, amelyek a kitelepített lakosságot szolgálják és támogatják, az Education Above All (EAA) Alapítvány, a Legfelsőbb Szállítási és Hagyományőrző Bizottság és annak emberi és társadalmi örökség programja, a Generation Amazing Foundation jóvoltából. 

A hírt a dohai FIFA-szurkolói fesztiválon belül felállított ZHA-EAA sátor megnyitóján jelentették be, és ez része az ország azon törekvésének, hogy a világbajnokságnak a torna lezárása után is maradandó pozitív hatása legyen.

Három sátor már eljutott Pakisztánba és Törökországba, ahol iskolaként használják őket a pakisztáni és szíriai gyermekek számára. A Törökországba és Jemenbe küldött tizenöt sátorból tízet iskolaként, ötöt pedig egészségügyi klinikaként fognak használni, míg Szíriában a Qatar Red Crescent, a Vörös Félhold Társaság katari ága által adományozott tizenkét építményt a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek számára szolgáló menedékhelyként fogják használni.

Az Education Above All Alapítvány becslései szerint több mint 70 millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni saját országában, és menekültként él, akiknek fele 18 év alatti. Ebből adódóan kritikus szükség van megfelelő infrastruktúrára, ideiglenes szállásokra, menedékhelyekre, egészségügyi központokra és osztálytermekre. A Zaha Hadid Architects csatlakozott ahhoz az erőfeszítéshez, hogy sokoldalú és megfelelő tereket biztosítson a játékhoz, a tanuláshoz és a fejlődéshez ezeknek a közösségeknek.

ZHA-EAA moduláris sátrakat úgy tervezték, hogy kihasználják a természetes napfényt és védelmet nyújtsanak az időjárás ellen. A szerkezetek könnyen szállíthatók, és egyszerűen összeszerelhetők és szétszerelhetők a különböző helyszíneken. A költséghatékony és könnyű szerkezetek szövetburkolatot használnak, hogy az építészeti rendszert a választott program különböző szükségleteihez igazítsák.

Hasonlóan gondolkodó partnerük az Education Above All elkötelezett az innovatív tervezésbe való befektetés mellett a hátrányos helyzetű és kiszolgáltatott közösségek javára. Közösen kifejlesztettek egy robusztus, költséghatékony és könnyű moduláris építészeti rendszert szövetburkolattal, hogy olyan struktúrákat építsenek, amelyek számos variációban adaptálhatók a lakóhelyüket elhagyni kényszerült és mozgásban lévő gyermekek körülményeihez és életéhez. Remélik, hogy ezek az újonnan adományozott sátrak biztonságot, tanulást és játékot nyújtanak majd ezreknek Jemenben, Szíriában vagy Törökországban.

Az eredeti cikk a www.kp.hu weboldalon jelent meg.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb