Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Építészeti érdekességek

Norvégia első természetes klimatizált vegyes felhasználású épülete „visszatérés az energetikai megoldások jövőjébe”

Az egykori Nydalen ipari területen, az Akerselva folyó mellett, Oslóban, Norvégiában, a Snøhetta egy 18 emeletes épületet tervezett utcaszintű éttermekkel, irodákkal a következő öt emeleten, a tetején pedig apartmanokkal.

A Vertikal Nydalen a fenntartható energetikai megoldásokkal foglalkozó két kutatási projekt kísérleti projektjeként egyszerűsített és önellátó klímarendszerrel rendelkezik, és Norvégia első természetes klimatizált vegyes felhasználású épülete. A projekt fontos szerepet játszik abban is, hogy a környező területet egy jövőbeli autómentes és hozzáférhető rekreációs térré alakítsák át.

A „hármas nulla megoldás” épületeként nem vásárolnak energiát fűtésre, hűtésre vagy szellőztetésre sem a komplexumban. Ezt geotermikus kutak, PV panelek, alacsony terhelésű fűtési és hűtési rendszer, valamint természetes szellőzés segítségével érik el. A projekt több mint 50 százalékkal csökkenti az anyagokból, a közlekedésből és az energiából származó CO2-kibocsátást egy referenciaprojekthez képest.

Az épület fűtése és hűtése az épület alatti földben lévő geokutakból származó vízzel történik. A tetőn lévő napelemes panelek táplálják a hőszivattyút, amely a fűtési és hűtési rendszert vezérli. A betonfalak nappal elnyelik a hőt, éjszaka pedig leadják, hozzájárulva az épület stabil hőmérsékletéhez.

A cikk eredetileg a www.kp.hu weboldalon jelent meg. Kattints ide a folytatásért!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb