Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zöld Építés Hete - MakészZÖLD ÉPÍTÉS HETE szeptember 12-16.

NEMZETKÖZI ZÖLD ÉPÍTÉS HETE SZEPTEMBER 12-16 (sajtótájékoztató)

NEMZETKÖZI ZÖLD ÉPÍTÉS HETE SZEPTEMBER 12-16

Nagy kihívás előtt áll az építőipari szakma. A Klíma változás elleni küzdelem, a CO2 kibocsátás csökkentése, lekötése, a karbon semleges technológiák bevezetésének kötelezettsége, szemlélet váltást, új anyagok, a körforgásos technológiák bemutatását, oktatását, népszerűsítést követeli meg!  A rezsi változás, az energia válság, felgyorsította, megtöbbszörözte a környezettudatos, energia takarékos építmények iránti igényt!

Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) az alábbi nyilatkozat, és tájékoztatás alapján közli, hogyan járul hozzá, hogy minél többen élhessenek „zöld” házban, hogyan csökkentsük a CO2 kibocsátást és növeljük a CO2 lekötést, hogyan enyhítsük az energia válság, az infláció, a rezsi változás, a klíma változás okozta problémákat.

A tagozat tagjai elsősorban a favázas, és egyéb fa alapanyagú építési termékekből építik házaikat. 

A fa használatát indokolja, hogy 1,2-1,5 tonna CO2-ből a növény 1 köbméter fát állít elő, és a tiszta oxigént a légkörbe bocsájtja. Hasonlóan viselkednek más természetes, bio alapanyagok, mint a kender, és a szalma, amelyekből a feldolgozás után kiváló hőszigetelő anyagok készülnek. Kezdeményezzük, hogy Magyarországon is minél előbb legyen lehetőség, több szintes EU-s példák alapján 7 szintes favázas épület építésére. A támogatott kivitelezéseknél legyen magasabb követelmény szint a környezet védelem, a fenntarthatóság, a magasabb szintű energia hatékonyság elérése. 

Egy átlagos tégla épület előállításához szükséges primer energia 1400kwh/nm.

Fűtésre átlag 15-35 kwh/nm/év energia szükséges.

50-140 évre elegendő fűtési energiát használunk el az ilyen épületek előállítására, és ennek megfelelő káros anyag kibocsátást okozunk, növeljük a klíma katasztrófa esélyét a   hagyományos épületek, technológiák alkalmazásával! Az ÖKO építészet, a Zöld Házak építésével, CO2 lekötés történik, lassítjuk a klíma katasztrófa bekövetkezését!)

klímavédelmi kötelezettségek miatt egyre nagyobb az igény a faipari termékek iránt, de a feldolgozó ipar nehezen követi az igényeket. A MAKÉSZ az ÉVOSZ Szakmai tagozata érdekelt, hogy aktívan részt vegyen a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában. A cél hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása, ugyanis az éves kitermelhető növekmény jóval több mint amit a gazdaság jelenleg feltud használni. Sajnos a tüzifa rendelet kapcsán, rengeteg fals tájékoztatás, értelmetlen követelés jelent meg. A fa importot kellene csökkenteni, és a hazai felhasználást növelni. Érdekeltek vagyunk a  kutatás fejlesztésben, hogy  hazai fafajták építőipari felhasználásának növelésével járuljunk hozzá a Zöld, energiahatékony, fenntartható épületek építése érdekében.) 

(itt részletesebben írunk róla: https://fataj.hu/2022/04/fenntarthato-fagazdalkodasi-kerekasztal/   https://www.youtube.com/watch?v=ldiunY0WDSg

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ tagja az Európai Készházgyártók Szövetségének. Április 28-29-én Berlinben tartotta stratégiai közgyűlését. A tagországok a klíma védelem, a rezsi növekedés kapcsán hasonló problémákkal, feladatokkal küzdenek mint mi Magyarországon. Ezért közös feladatok kidolgozásában állapodott meg a közgyűlés, amiben a MAKÉSZ is aktívan részt vesz. Közösen meghatározzuk az egységes, minimális minőségi, a környezettudatosságot, a CO2 kibocsátás, és lekötés, energia felhasználás csökkentésének mértékéhez kapcsolódó követelményeket, jelzéseket. Közös marketinget dolgozunk ki a fa felhasználásának hasznosságáról, és közösen lobbizni fogunk Brüsszelben, a minőségi klíma és rezsivédelmi követelmények egységes szabályozásért, és támogatásáért. 

2023 január 1-től várhatólag változik az épületenergetikai számítás, megszűnik a megújuló energia minimális mennyiségének használata, nagyobb hangsúlyt kap a CO2 lekötés, és kibocsátás mértéke. Ezzel szorosan összefügg a karbon semlegesség növelése. A MAKÉSZ Közgyűlés úgy döntött, hogy kidolgozza, hogy az Energia Tanúsítvány CO2 kibocsátással, a karbon semlegesség mértékével kapcsolatos adatait, külön kiemeli, és minden elkészült épülethez CO2 kibocsátás mértékét mutató igazolványt fog átadni a tulajdonosnak.

 A MAKÉSZ a fa felhasználásának népszerűsítése érdekében, felhasználja a COP 26 az ENSZ Klímavédelmi konferenciájának határozatait, ill. az ekkor kiadott Fa kiáltvány javaslatait: https://thevip.hu/2021/11/08/nemzetkozi-fa-kialtvany-tobb-anyag-kevesebb-kibocsatas/

A Fa kiáltványban szereplő célok megvalósíthatósága érdekében, beruházóknak finanszírozóknak szakmai utakat fogunk szervezni, fából épült passzív vagy plusz energiás épületek, iskolák, óvodák, toronyházak, üzemek megtekintésére, eredményeik bemutatására.

A MAKÉSZ a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karán nagy sikerrel indította el, a Környezettudatos Készház építés fakultatív tantárgyat, hogy a jövő mérnökei ismerjék meg a korszerű technológiákat, felkészültebbek, és a környezetvédelem érdekében elkötelezettebbek legyenek, több ismerettel rendelkezzenek! A Műszaki és Informatikai Karral további együttműködést  dolgozunk ki, a zöld épületek építése, a klíma védelmi célok elérése érdekében, építészeti, kivitelezési, technológia módszerek kidolgozásával.

A PTE-MIK és ÉVOSZ-al együttműködés keretében a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi házépítő versenyre készült épület gyártásában, kivitelezésében, legnagyobb részt a MAKÉSZ tagjai vállaltak. Az épület természetes alapanyagokból, környezettudatos készház technológiával készült. A versenyen a monitorozás alapján plusz energiás ÖKO ház lett, ami ráadásul az emberbarát belsőépítészet miatt a kategória első helyét is megkapta! A verseny épület jó példa, hogy milyen eredményt lehet elérni a rezsi csökkentés érdekében, ugyanakkor az épület lakhatósága, emberbarát működése is megoldható!

A Soproni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében, kutatás fejlesztést fogunk végezni hazai fa fajták építési termékként történő felhasználása érdekében. A Soproni Egyetemmel, ás a PTE Műszaki és Informatikai Karával, a hazai fafajták zöld építésre történő felhasználása érdekében, közösen fogunk dolgozni! 

Az új építés kapcsán felépült épületek a rezsi csökkentésre gyakorolt hatásuk, a darabszámukkal arányos. Az épületek 100 év alatt történő megújulásához éves szinten 

40 000 lakást kellene építeni. Ezért a felújítás talán még fontosabb, hogy klíma védelmi, és energia igényünk csökkentése érdekében, jobb eredményt érjünk el. Kísérleteink alapján lehetséges a Kádár kocka alacsony rezsi igényű, de akár passzívház épületté való felújítása.

Az ÉMI Np. Kft szentendrei telephelyén létesülő első magyar Mintaházparkban a 27 nevező cég közül, a 12 helyre 7 MAKÉSZ tag kap lehetőséget, hogy felépíthesse házát. Valamennyi nevezésünk pozitív elbíráslást kapott! Az épületeket környezettudatos, energia hatékony, öko, azaz zöld épületek lesznek. Az ÉMI Np. kft. monitorozni is fogja az épületeket, hogy a különböző technológiájú épületek, hogyan teljesítenek, milyen eredményeket produkálnak az környezetvédelem, a rezsi csökkentés érdekében. Ezért az érdeklődők az adatok alapján, objektív módon tudnak technológiát választani, kivel építsék fel új otthonukat. 

A NEMZETKÖZI ZÖLD ÉPÍTÉS HETE keretében, a www.evosz-makesz.hu oldalon közöljük saját programjainkat, előadásainkat, hogyan mivel, milyen technológiákkal járulunk hozzá a klíma védelemhez, az energia válság enyhítéséhez, az új épületek építése, és épületek felújítása kapcsán.

ZÖLD ÉPÜLETET MINDENKINEK!

Küzdj a Klíma válság ellen

Ültess fát, használj fát!

Kárpáti József

ÉVOSZ-MAKÉSZ elnök

Környezettudatos és Szerelt Technológiás

Szakmai Tagozat elnök

www.evosz-makesz.hu

tel.: 06 30 206 3360

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb